Reclamă

Cele mai bune roluri interpretate de Cillian Murphy. Personajele memorabile pe care le-a jucat

Cillian Murphy a primit multe aprecieri datorită rolului magistral pe care l-a făcut în filmul Oppenheimer. Dar acesta a fost doar unul dintre cele mai bune roluri interpretate de Cillian Murphy. Iată în ce pelicule a mai jucat actorul.

author Andreea Moldoveanu
Andreea Moldoveanu
Publicat: 17 august 2023, 6:21 / Actualizat: 12 septembrie 2023, 13:55
Cele mai bune roluri interpretate de Cillian Murphy. Personajele memorabile pe care le-a jucat
“Inception” este cea de-a treia colaborare a lui Cillian Murphy cu regizorul Christopher Nolan, iar rezultatul este o epopee științifico-fantastică de vis. / Profimedia Images

Talentatul actor irlandez Cillian Murphy a vrut să facă performanţă încă de la o vârstă fragedă. Călătoria lui Murphy în artele spectacolului a început în școală. Acolo a participat la un curs de teatru facilitat de regizorul Companiei de teatru Corcadorca, Pat Kiernan. Fiorul de a interpreta l-a entuziasmat pe Murphy, care ulterior a încercat să urmeze o carieră muzicală. După câteva încercări de a înființa o trupă, Murphy și fratele său Paidi au avut succes cu “The Sons of Mr. Green Genes”. Murphy a cântat la voce și la chitară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai bune roluri ale lui Cillian Murphy

În 1996, Murphy și-a schimbat drumul și a început să studieze dreptul la University College Cork. A realizat imediat că nu asta își dorea de fapt. După ce a vizionat producția „A Clockwork Orange”, Murphy a început să-și concentreze atenția asupra actoriei.

A jucat în mai multe producții de teatru, precum și în unele filme independente și scurtmetraje în următorii câțiva ani. Faima lui a venit o dată cu rolul lui Jim în filmul “28 Days Later”, de Danny Boyle.

Reclamă

Broken (2012)

Cillian Murphy este unul dintre puținii actori care se bucură de luxul de a juca în filme cu succes mare și buget redus. “Broken” este un exemplu. Este bazat pe romanul cu același nume al lui Daniel Clay, inspirat de “To Kill a Mockingbird” al lui Harper Lee. Filmul se învârte în jurul a trei familii engleze din suburbii care trăiesc cu un mare secret și a consecințelor devastatoare care rezultă din interacțiunile lor.

Murphy joacă rolul unui profesor care se întâlnește cu bona unuia dintre copiii familiei. Ea este acuzată în mod fals că a rămas însărcinată. Broken este un film greu și emoționant despre tragedie și neînțelegeri. În ciuda distribuției formate din actori apreciați precum Tim Roth, Rory Kinnier și Denis Lawson, Murphy reușește să iasă în evidență.

Red Eye (2005)

Regizat de Wes Craven, thrillerul psihologic “Red Eye” spune povestea unei femei prinse în mijlocul unui complot terorist. Ea se află la bordul unui zbor de la Dallas la Miami. Rachel McAdams o interpretează pe Lisa Reisert, managerul unui hotel. Ea are ghinionul de a se găsi într-un avion cu Jackson Rippner, un asasin interpretate de Cillian Murphy, care lucrează pentru o organizație teroristă. Murphy se pricepe foarte și face unele dintre cele mai bune roluri de răufăcător din cariera lui.

Încântător și amenințător, dar niciodată slăbit sau exagerat, Murphy reușește să găsească echilibrul pentru a face, ceea ce ar putea fi o premisă exagerată, să pară mult mai credibilă. În plus, chimia lui cu McAdams este excelentă, scenele dintre ei fiind cu ușurință cele mai bune părți ale filmului. Dacă te consideri fan Cillian Murphy, trebuie să vezi acest film, spune MovieWeb.

Sunshine (2007)

În “Sunshine”, Cillian Murphy se reunește cu regizorul Danny Boyle. Este un film futurist SF despre un grup de astronauți internaționali. Ei au misiunea de a salva de la moarte o stea. Acțiunea are loc în anul 2057, când soarele moare, iar pământul îngheață.

În drum spre soare, însă, astronauții se îndepărtează în mod neașteptat de curs. Filmul a primit recenzii în general pozitive, însă nu a fost considerat un succes de box office.

Disco Pigs (2001)

Unul dintre primele filme în care a jucat Murphy este “Disco Pigs”. Filmul e o dramă romantică adaptată după piesa cu același nume a dramaturgului irlandez Enda Walsh. Urmărește relația de tip rollercoaster dintre Pig (Murphy) și Runt (interpretat de Elaine Cassidy). Ei sunt o pereche de adolescenți care s-au cunoscut de mici. Au fost născuți în același spital, în aceeași zi, la câteva minute unul de celălalt. La un moment dat, ei devin vecini.

Deși relația lor a fost întotdeauna platonică, Pig începe să dezvolte sentimente pentru Runt și devine gelos când ea începe să atragă atenția altor băieți. El începe să devină violent și dezorientat. Rolul lui Murphy aici este extrem de intens și, deși poate fi un rol timpuriu pentru actor, munca sa în “Disco Pigs” este un bun indicator al actorului care va deveni și al unora dintre rolurile pe care ar urma să le joace.

A Quiet Place Part II (2020)

“A Quiet Place Part II” îl prezintă pe Cillian Murphy în rolul lui Emmett, un prieten al familiei Abbott, înainte ca monștrii să invadeze Pământul. Emmett, care este îndurerat de pierderea propriei familii, se adăpostește într-un depozit abandonat.

În urma evenimentelor din primul film, Evelyn (Emily Blunt) și cei doi copii ai săi se confruntă cu ororile lumii exterioare în timp ce se mută din casa familiei lor. În călătoria lor, se întâlnesc cu Emmett și îi cer ajutorul. Murphy practic a făcut ravagii în rândul fanilor când aceștia l-au văzut în trailerul pentru “A Quiet Place Part II”.

Roluri interpretate de Cillian Murphy: The Wind That Shakes the Barley (2006)

“The Wind That Shakes the Barley” este un film de război centrat pe Războiul Irlandez de Independență (1919-1921) și Războiul Civil Irlandez (1922-1923). Cillian Murphy îl interpretează pe Damien O’Donovan, un student la medicină pe cale să plece pentru un loc de muncă la un spital de renume din Londra. Planurile lui se schimbă atunci când este martor la atrocitățile comise de Black and Tans.

În schimb, se alătură facțiunii locale IRA împreună cu fratele său, Teddy. Odată ce s-a încheiat un tratat de pace cu forțele britanice, totuși, frații ajung să lupte unul împotriva celuilalt. “The Wind That Shakes The Barley” a fost un succes în rândul criticilor de film și este considerat de unii drept cel mai bun rol al lui Murphy.

28 Days Later (2002)

În “28 Days Later”, Cillian Murphy joacă rolul lui Jim, un curier pe bicicletă care se trezește din comă într-o Marea Britanie pustie, după ce un „virus al furiei” creat de om a străbătut țara. Jim dă peste infectați într-o biserică, unde o întâlnește și pe Selena, care îl pune la curent cu ceea ce a ratat când era în comă.

Filmul “28 Days Later” al lui Danny Boyle a revitalizat genul zombi cu o abordare proaspătă a celor infectați. Murphy a declarat că se va întoarce pentru a treia parte a francizei.

Roluri interpretate de Cillian Murphy: Dunkirk (2017)

Epopeea celui de-al Doilea Război Mondial, „Dunkirk”, relatează misiunea istorică de salvare a 330.000 de soldați aliați de pe plajele Franței. în 1940. Reunindu-se încă o dată cu regizorul Christopher Nolan, Cillian Murphy face un rol complex. El este un soldat care suferă de șoc după ce a devenit singurul supraviețuitor al unui atac de submarine.

Pur și simplu descris drept „Shivering Soldier”, Murphy face o treabă grozavă. El transmite prin ce trece un bărbat traumatizat atunci când căpitanul ambarcațiunii care l-a salvat îi propune să se întoarcă la Dunkerque pentru a salva mai mulți dintre colegii săi. Chiar dacă acțiunile lui sunt proaste, Murphy ne ajută să empatizăm cu personajul și ne permite să înțelegem cum, având în vedere situația îngrozitoare în care se află, s-ar putea acționa într-un mod similar.

Batman Begins (2005)

„Batman Begins” al lui Christopher Nolan spune povestea convingătoare despre originea Cavalerul Întunecat al lui Gotham. Totuși, fiecare erou are nevoie de un răufăcător și, în acest caz, este Dr. Jonathan Crane/The Scarecrow interpretat de Cillian Murphy. Crane este un psihofarmacolog care lucrează la Arkham Asylum. El crează în secret o toxină care provoacă frică, pe care plănuiește să o dezlănțuie în orașul Gotham.

Murphy a avut inițial o audiție pentru rolul lui Batman, dar acel rol i-a revenit în cele din urmă lui Christian Bale. Nu este un lucru rău, totuși, deoarece aici Murphy se distrează jucând un răufăcător cu adevărat întortocheat. De asemenea, a marcat începutul multor colaborări între Murphy și regizorul Christopher Nolan.

Roluri interpretate de Cillian Murphy: Inception (2010)

“Inception” este cea de-a treia colaborare a lui Cillian Murphy cu regizorul Christopher Nolan, iar rezultatul este o epopee științifico-fantastică de vis. Filmul îl are pe Leonardo DiCaprio în rolul lui Dom Cobb, un hoț care are abilitatea rară de a se infiltra în visele oamenilor și de a le spiona gândurile subconștiente. Lui Cobb i se oferă șansa de a-și șterge cazierul, dar mai întâi trebuie să planteze o idee în subconștientul lui Robert Fischer (Murphy). Cobb acceptă misiunea. Cu toate acestea, cineva îi anticipează fiecare mișcare.

Încă o dată, Murphy este înconjurat de o mulțime de actori talentați precum ca Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Elliot Page, Marion Cotillard, Ken Watanabe și Michael Cain alăturându-se lui DiCaprio. Dar, încă o dată, reușește să iasă în evidență și oferă o performanță solidă ca fiul răsfățat de milionar. Interesant, Murphy i-a căutat pe fiii lui Rupert Murdoch pentru a-l ajuta să se pregătească pentru rol.

Roluri interpretate de Cillian Murphy: Anthropoid (2016)

“Anthropoid” se bazează pe povestea adevărată a Operațiunii Anthropoid. Acesta spune relatările reale despre misiunea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Doi soldați cehi interpretați de Cillian Murphy și Jamie Dornan, se parașutează în patria lor ocupată de naziști pentru a-l asasina  pe generalul SS Reinhard Heydrich, omul din spatele Soluției Finale, a unui plan pentru genocidul evrei în Europa.

Înfățișează povestea incredibilă a eroismului, curajului și rezistenței necesare pentru a lupta împotriva naziștilor, o operațiune care avea să schimbe pentru totdeauna Europa. “Anthropoid” este apreciat penetru povestea sa emoționantă despre rezistență, una care trebuia spusă. Este unul dintre cele mai bune rroluri interpretate de Cillian Murphy. Este captivant prin controlul său magistral asupra expresiei feței și stării sale emoționale. El devein un adevărat cetățean ceh.

In the Heart of the Sea (2015)

“In the Heart of the Sea” este o aventură-dramă istorică bazată pe cartea cu același nume a lui Nathaniel Philbrick. Este vorba despre vasul american de vânătoare de balene Essex care a fost atacat și scufundat de un cașalot în Oceanul Pacific de Sud. Aceeași poveste a inspirat și romanul lui Herman Melville, “Moby-Dick”.

Amplasat în iarna anului 1820, filmul prezintă echipajul navei care încearcă să supraviețuiască atunci când se confruntă cu moartea. Echipajul trebuie să se descurce cu furtunile, foametea, expunerea la apă deschisă, căderile mentale și alegerile obositoare, ceea ce arată oamenii atât în starea lor cea mai slabă, cât și în cea mai puternică, în timp ce luptă pentru viața lor. Cillian Murphy l-a interpretat pe Matthew Joy, unul dintre membrii echipajului navei. El a trebuit să se înfometeze pentru a pierde 20 de kilograme în doar șase săptămâni pentru a se potrivi cu rolul ofițerului înfometat, ceea ce a fost o experiență obositoare pentru actor.

Peaky Blinders (2013-2022)

Amplasată în Birmingham, Anglia, drama criminală britanică, “Peaky Blinders”, relatează ce face o bandă criminală violentă care s-a format după Primul Război Mondial. În ceea ce este probabil cel mai cunoscut rol al actorului, Murphy joacă rolul liderului Thomas „Tommy” Shelby. Este un bandit carismatic, dar ușor de înfuriat, care suferă de PTSD.

Personajul lui Tommy a devenit o figură iconică în ultimii ani, mulți fani ai serialului devenind inspirați de look-ul lui. Popularitatea personajului poate fi atribuită în mare măsură performanței enigmatice și dăruirii a lui Murphy, care i-a adus multe premii.

On the Edge (2001)

Printre cele mai bune roluri interpretate de Cillian Murphy se numără și cel din producția “On the Edge”, este o dramă care, din păcate, nu a primit o lansare la scară largă. Aceasta explorează comportamentul persoanelor care au încercat să se sinucidă. Jonathan Breech (Cillian Murphy) se simte instabil și reacționează puternic la moartea tatălui său alcoolic încercând să se sinucidă. Cu toate acestea, el eșuează și acceptă o condamnare de trei luni și să facă terapie într-un spital de psihiatrie. Aici i se alătură indivizi care se luptă și cu sănătatea mintală. Unirea lor aduce o schimbare în modul în care privesc viața și o abordează.

“On the Edge” descrie lupta de a gestiona durerea și demonii cuiva. O face cu realism și cu doza potrivită de optimism. Cillian Murphy oferă personajului său complex tot ce e mai bun în acest rol care adaugă atât de mult la profunzimea poveștii.

Oppenheimer (2023)

Unul dintre cele mai bune roluri interpretate de Cillian Murphy este cel din cea mai recentă producție. Cu personajul din „Oppenheimer”, Murphy chiar poate să arate cât de priceput este cu adevărat. Regizat de colaboratorul frecvent Christopher Nolan, filmul descrie viața și cariera fizicianului J. Robert Oppenheimer, care a devenit faimos pentru că a fost creatorul primei bombe nucleare. Bazat pe biografia American Prometheus a lui Kai Bird și Marin J. Sherwin povestește într-un număr de cronologie diferite și acoperă relațiile romantice ale lui Oppenheimer, primii săi ani în mediul academic, timpul lucrat la Proiectul Manhattan și căderea lui ulterioară în dizgrație.

Oppenheimer și, prin urmare, Murphy, apare în aproape fiecare scenă, ceea ce înseamnă că întregul film se sprijină pe umerii actorului. Totuși, el face față mai mult decât bine, transmițând experiența și complexitatea fizicianului, conflictele sale morale personale și vinovăția care a venit ulterior.

Este un rol extrem de complicat. Fiecare privire și inflexiune au fost alese în mod deliberat și perfect pentru a oferi publicului o mai bună înțelegere a omului din spatele bombei atomice.

Te-ar mai putea interesa
Kourtney Kardashian este însărcinată. Vedeta așteaptă primul copil cu Travis Barker
Cele mai bune filme horror din 2023. Te vor face să nu dormi noaptea
Cele mai bune filme horror din 2023. Te vor face să nu dormi noaptea
Barbie Cele mai apreciate momente din film
Cele mai apreciate momente din filmul Barbie
Cele mai apreciate momente din filmul Barbie
Twilight este unul dintre cele 10 filme de dragoste în care sunt relații nepotrivite. Eduard vampirul se îndrăgostește de Bella care este om. Cei doi se sărută și își imaginează viața împreună. El are un tricou gri și o cămașă în carouri. Ea poartă o geacă de blugi.
10 filme de dragoste în care personajele au relații nepotrivite
10 filme de dragoste în care personajele au relații nepotrivite
Recomandările ZUTV.ro
1
Hailey îmbrăcată într-o rochie roșie decupată în zona abdomenului
Hailey Bieber și-a expus burtica de gravidă în timpul unei plimbări prin oraș. Vedeta a păstrat sarcina secretă timp de șase luni
Hailey Bieber și-a expus burtica de gravidă în timpul unei plimbări prin oraș. Diva a fost văzută marți în Los Angeles alături de soțul ei, Justin Bieber, la cinci zile după ce au anunțat...
Hailey Bieber și-a expus burtica de gravidă în timpul unei plimbări prin oraș. Vedeta a păstrat sarcina secretă timp de șase luni
2
Britney Spears pe scenă îmbrăcată într-un top negru accesorizat cu bijuterii strălucitoare
Britney Spears „a câștigat 40 de milioane de dolari” în 2023 și nu are „nicio problemă cu banii”. O sursă a făcut noi declarații cu privire la situația financiară a artistei
Britney Spears „a câștigat 40 de milioane de dolari” în 2023 și nu are „nicio problemă cu banii”. Cântăreața a fost acuzată anterior că își cheltuie în mod nechibzuit toată averea. „The Woman in...
Britney Spears „a câștigat 40 de milioane de dolari” în 2023 și nu are „nicio problemă cu banii”. O sursă a făcut noi declarații cu privire la situația financiară a artistei
3
Jennifer Lopez îmbrăcată într-o rochie roz fără bretele
Jennifer Lopez și fiica ei s-au ținut de mână în timpul unei excursii la Muzeul Luvru. Cântăreața a purtat o cămașă albă și blugi de culoare închisă
Jennifer Lopez și fiica ei s-au ținut de mână în timpul unei excursii la Muzeul Luvru. Cele două au fost văzute ulterior luând cina la restaurantul LouLou. Compozitoarea este mama gemenilor Emme Maribel Muñiz...
Jennifer Lopez și fiica ei s-au ținut de mână în timpul unei excursii la Muzeul Luvru. Cântăreața a purtat o cămașă albă și blugi de culoare închisă
4
Cardi B la Gala Met îmbrăcată într-o rochie neagră extrem de voluminoasă
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024. Cântăreața s-a răzgândit deoarece „era puțin speriată de cum vor ieși pozele”
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024. Artista a publicat mai multe videoclipuri pe rețelele sociale cu machiajul pe care l-a ales, inițial, pentru apariția ei la...
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024. Cântăreața s-a răzgândit deoarece „era puțin speriată de cum vor ieși pozele”
5
Dua Lipa îmbrăcată într-o costumație verde mulată, în timp ce ține microfonul în mână
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Artista nu a mai lansat un disc din anul 2020, când a scos „Future Nostalgia”. Proiectul muzical intitulat „Radical Optimism” a debutat pe 3 mai și...
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Parteneri
×