Reclamă

12 producții coreene care au schimbat istoria cinematografiei. Filmele pe care trebuie să le vezi toamna asta

Aceste 12 producții coreene care au schimbat istoria cinematografiei au fost semnificative dintr-o mare varietate de motive. Fiecare și-a adus aportul pe genul care îl reprezintă și a schimbat cursul istoriei filmografiei din țara lor.

author Andreea Moldoveanu
Andreea Moldoveanu
Publicat: 16 septembrie 2023, 5:13
12 producții coreene care au schimbat istoria cinematografiei. Filmele pe care trebuie să le vezi toamna asta
Memories of Murder este bazat pe o poveste adevărată care a fost rezolvată abia recent / Profimedia Images

În zilele noastre, se pare că divertismentul coreean este peste tot, dar a fost o perioadă lungă de timp când foarte puțini știau despre pietrele prețioase create de Coreea de Sud. Cinematografia coreeană a început să preia și să creeze un stil național distinct în anii ’60. Pentru acel stil este cunoscută și astăzi, în ciuda cenzurii dure din partea dictaturilor în vigoare în acea perioadă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

12 producții coreene care au schimbat istoria cinematografiei

La sfârșitul anilor ‘90, mulți dintre regizorii care sunt îndrăgiți și cunoscuți astăzi și-au început parcursurile în film. Unii tocmai ieșiseră de la școala de film și erau gata să facă istorie.

Oricât de multe ar fi, numai unele filme sud-coreene ies în evidență datorită semnificației lor în istoria filmului, în special în istoria filmului coreean. Scena filmelor autohtone a explodat în ultimii ani, atenția venind din toată lumea, nu doar din Asia.

Reclamă

Filmele de pe această listă au avut un impact nu numai pe plan internațional, ci și pe plan intern datorită influenței lor.

Peppermint Candy

Realizat în 1999, Peppermint Candy a lui Lee Chang-dong este unul dintre primele sale filme mari. El a trecut de la o carieră de profesor la cea a unui regizor de film.

Filmul spune povestea unui bărbat deprimat și sinucigaș din momentul în care decide să pună capăt. A fost remarcat pentru utilizarea cronologiei inverse pentru a transmite nuanțele din povestea acestui om.

Peppermint Candy documentează, de asemenea, perioade de schimbare drastică din istoria Coreei. Arată cum Masacrul de la Gwangju și Criza financiară asiatică din 1997 au servit drept momente care l-au afectat pe acest om. Acesta a fost filmul care a început să-l pună pe Lee pe harta internațională, deschizând calea pentru succesul cinematografului coreean.

Oldboy

Mulți știu despre Park Chan-wook și filmele sale, în special seria sa The Vengeance Trilogy. Oldboy este al doilea film din trilogie și cel mai faimos din întreaga lume. O poveste despre răzbunare după ce un bărbat a fost răpit de peste un deceniu și eliberat. Acesta nu este un film pentru cei cu stomacul sensibil când vine vorba de violență.

Oldboy a câștigat Marele Premiu la Festivalul de Film de la Cannes și a avut mai multe remake-uri în engleză și hindi. Acesta a fost unul dintre multele filme care au deschis porțile pentru divertismentul coreean.

Parasite

Pare imposibil să scapi din povestea Cenușăreasa când vine vorba de filmul Parasite al lui Bong Joon-ho. Filmul este în mod distinct coreean, dar și suficient de larg pentru a avea temele și personajele aplicabile altor țări. Filmul spune povestea unei familii bogate și a uneia sărace. Spune de ce este nevoie pentru a supraviețui, mai ales când familia săracă încearcă să se desprindă de resursele familiei mai bogate.

Filmul a făcut furori când a fost lansat în străinătate. A avut o evoluție incredibilă la Premiile Academiei, luând acasă chiar și premiul pentru cel mai bun film.

The Handmaiden

Park Chan-wook a devenit un nume important în lumea regizorilor de film în ultimele decenii, dar filmul său din 2016 The Handmaiden a atras publicul într-un mod unic. O poveste LGBTQ+ plasată într-o Coreea sub dominația colonială japoneză. Două femei joacă un joc elaborat una cu cealaltă pentru a obține ceea ce își dorește fiecare.

Filmul a primit aprecieri de critică la lansarea sa în Occident și, după ce a apărut la Festivalul de Film de la Cannes, a strâns vânzări pentru distribuția sa în peste o sută șaisprezece țări. Puține filme coreene ar putea spune același lucru.

The Housemaid

The Housemaid din anii 1960, care a fost regizat de Kim Ki-young, este o capodopera a cinematografiei coreene. A apărut în timpul uneia dintre epocile de aur ale filmului. Familia Kim s-a mutat într-un stil de viață din clasa de mijloc, după ce tatăl conduce o fabrică pentru a-și câștiga existența. Când decide să-i angajeze soției sale o menajeră, este începutul sfârșitului.

Femeile pe care ajunge să le angajeze îl seduc pe domnul Kim, iar când una rămâne însărcinată cu copilul lui, aventurile din casă încep să ducă la violență. The Housemaid are un stil și un ton distinctiv care ar stabili scena pentru filmele coreene care vor veni mai târziu.

Memories of Murder

Memories of Murder al lui Bong Joon-ho ar putea fi de fapt cel mai bun film al lui, dar depinde pe cine întrebi asta. Acest film marchează, de asemenea, ascensiunea actorului Song Kang-ho în lumea actoriei. Interpretarea lui din Memories of Murder a fost prima care a câștigat aprecieri în întreaga lume.

Bazat pe o poveste adevărată care a fost rezolvată abia recent, filmul urmărește detectivii în timp ce încearcă să-și dea seama cine este un criminal în serie, înainte de a fi prea târziu. Încă de la lansarea sa la începutul anilor 2000, filmul a impresionat publicul. Cele mai bune 5 filme motivaționale din toate timpurile pot fi o alegere potrivită pentru o seară de toamnă.

Burning

Burning a apărut în 2018 și, în ciuda tuturor filmelor excelente care au fost făcute în Coreea de-a lungul anilor, a fost doar primul film coreean care a obținut lista scurtă de Oscar.  A fost nominalizat pentru cel mai bun lungmetraj internațional. Înainte de a ajunge pe lista scurtă, totuși, a câștigat Premiul Internațional al Criticii FIPRESCI la Festivalul de Film de la Cannes.

Burning spune povestea unui tânăr care își dorește să fie romancier. După ce se întâlnește cu un vechi vecin și coleg de clasă, el se implică în ceea ce poate fi sau nu un mister de crimă. Partenerul lui este misteriosul Ben, un bărbat plin de secrete.

The Wailing

The Wailing a lui Na Hong-jin a fost lansat în 2016 și este unul dintre puținele filme horror coreene care au reușit să capteze atenția internațională în ultimii ani. După sosirea unui străin într-un mic sat coreean, sătenii par să-și piardă mințile și să-i omoare pe cei dragi.

Când o secție de poliție locală se trezește că investighează acest lucru, un ofițer ajunge să realizeze că poate străinul inițial ar fi putut fi sursa acestui lucru și ar putea fi de fapt un spirit rău. Este printre cele 12 producții coreene care au schimbat istoria cinematografiei datorită subiectului abordat.

A Tale of Two Sisters

A Tale of Two Sisters, din 2003, a arătat lumii despre ce ar putea fi vorba în filmele de groaza sud-coreene. Filmul va deveni primul film coreean care va fi proiectat în cinematografele americane. A rămas cel mai mare film de groază coreean lansat, conform MovieWeb. https://movieweb.com/

Acesta spune povestea lui Su-mi, care, după ce a primit tratament la o instituție de psihiatrie, se întoarce acasă. Mama ei vitregă consideră că este o cheie pentru fantomele care le bântuie casa. Lucrurile sunt pe cale să se întunece de aici, atragând ambele surori într-o poveste întunecată despre familia lor.

Train to Busan

Un film cu zombi care a câștigat dragostea fanilor din întreaga lume, mulți cunosc numele Train to Busan. Gong Yoo înfățișează un muncitor nemulțumit care își duce fiica într-un tren de mare viteză către Busan. El vrea să o lase să petreacă timp cu mama ei de ziua de naștere. În acel timp are loc o invazie de zombi în toată țara.

Când ajunge la tren, el vrea să o protejeze înainte de a fi prea târziu. Filmul a avut un succes masiv la lansare și a reușit să declanșeze o întreagă franciză și un viitor remake american.

I Saw the Devil

Actorii Lee Byung-hun și Choi Min-sik au rolurile principale în filmul I Saw the Devil, care a apărut în 2009. Lee înfățișează un agent NIS care, după uciderea soției sale pe marginea drumului, decide să ia calea răzbunării împotriva bărbatului care i-a făcut asta. Iată de unde să alegi cele mai bune K-dramas cu zombi.

Așa că începe un joc de-a șoarecele și pisica. Acesta se poate termina doar când unul dintre ei renunță sau moare. Filmul, care se adâncește în thriller și horror, este unul îndrăgit de mulți în cinematografia coreeană. A avut premiera la Festivalul de Film de la Sundance.

The Quiet Family

The Quiet Family ar putea să nu fie cel mai bun film din lume, dar a dat startul carierei actorilor Choi Min-sik, care avea să joace în Oldboy and I Saw the Devil, și Song Kang-ho, care a fost vedeta filmului Parasite.

Comedia neagră a lui Kim Jee-won spune povestea unei familii care încearcă să conducă un han în munți, când unul dintre oaspeții lor a murit. În loc să sesizeze poliția, ei îngroapă cadavrul. Pe măsură ce în viața lor încep să se întâmple mai multe evenimente nefericite, ei sunt forțați să ia decizii dure.

whatsapp share pinterest share
Recomandările ZUTV.ro
1
Ariana Grande îmbrăcată într-o ținută neagră cu pietricele strălucitoare în timp ce cântă și dansează
Totul despre Ariana Grande – cântăreață superstar și actriță în ascensiune. Vedeta a stârnit controverse cu cea mai recentă relație a ei
Această tânără adorabilă a crescut și a devenit una dintre cele mai faimoase cântărețe din lume. Iată totul despre Ariana Grande, considerată o icoană pop și o figură influentă în industria muzicală. Născută în...
Totul despre Ariana Grande – cântăreață superstar și actriță în ascensiune. Vedeta a stârnit controverse cu cea mai recentă relație a ei
2
RM de la BTS îmbrăcat într-un sacou alb în timp ce cântă la microfon pe scenă
RM de la BTS a declarat că „timpul trece diferit afară”, la scurt timp după ce Jin a fost eliberat din armata sud-coreeană
RM de la BTS a declarat că „timpul trece diferit afară”. Vedeta K-Pop a reflectat, de asemenea, asupra celei de-a 11-a aniversări a trupei. Jin, cel mai mare membru al trupei BTS, și-a încheiat...
RM de la BTS a declarat că „timpul trece diferit afară”, la scurt timp după ce Jin a fost eliberat din armata sud-coreeană
3
Ariana Grande îmbrăcată într-o rochie neagră cu paiete și decupaje în zona pieptului, în timp ce cântă la microfon
Ariana Grande a răspuns criticilor referitoare la modificarea vocii în timpul vorbirii: „Întotdeauna am făcut asta”
Ariana Grande a răspuns criticilor referitoare la modificarea vocii în timpul vorbirii. Internauții au acuzat-o pe interpretă că își „falsifică tonul și cadența”. „Eternal Sunshine” este cel de-al șaptelea album de studio al artistei...
Ariana Grande a răspuns criticilor referitoare la modificarea vocii în timpul vorbirii: „Întotdeauna am făcut asta”
4
Adele îmbrăcată într-o rochie neagră elegantă cu mâneci lungi
Adele și-a renovat conacul de 58 de milioane de dolari din Beverly Hills, pe care l-a cumpărat de la Sylvester Stallone în urmă cu doi ani
Adele și-a renovat conacul de 58 de milioane de dolari din Beverly Hills. Cântăreața a adăugat un etaj suplimentar casei deja uriașe. Una dintre părțile nerenovate ale conacului este zona piscinei. Acolo se află...
Adele și-a renovat conacul de 58 de milioane de dolari din Beverly Hills, pe care l-a cumpărat de la Sylvester Stallone în urmă cu doi ani
5
Membrii trupei BTS îmbrăcați în ținute aurii, în timp ce cântă pe scenă
BTS va colabora cu Despicable Me 4 pentru o nouă colecție de produse inspirate de Minioni, în vederea promovării viitorului film
BTS va colabora cu Despicable Me 4 pentru o nouă colecție de produse inspirate de Minioni. Magazinele de tip pop-up vor fi amplasate în Los Angeles, Seul și Tokyo. În pelicula Despicable Me 4,...
BTS va colabora cu Despicable Me 4 pentru o nouă colecție de produse inspirate de Minioni, în vederea promovării viitorului film
Parteneri
×