Do Not Sell My Personal Information
Home // Arhiva // Cinci căi de a-ți menține creierul tânăr. Ce trebuie să faci

Cinci căi de a-ți menține creierul tânăr. Ce trebuie să faci

Pe măsură ce înaintăm în vârstă și trec anii, trebuie să fim conștienți de faptul că și creierul nostru se schimbă, la fel și funcțiile cognitive pe care ni le determină. Sunt consecințe naturale ale îmbătrânirii, însă declinul cognitiv poate fi încetinit, dacă avem grijă de corpul și, mai ales, de mintea noastră. Dacă simțim, în schimb, că lucrurile se agravează, putem programa oricând o consultație la neurologie la preț avantajos, ca să beneficiem de sprijinul și recomandările unui specialist și, practic, să ne liniștim.

Publicat: 2 iulie 2018, 14:23

Stimulează-ți constant creierul

Specialiştii de la Harvard Medical School spun că principala modalitate de a-ți ține creierul tânăr este să îl stimulezi cât de mult și de des poți. Vorbim de orice fel de activitate stimulativă care presupune învățare și provocare. În această categorie pot intra cursurile de orice fel, de la economie la gătit, cuvintele încrucișate, probleme de matematică dacă ești genul “real” sau de logică, dacă ești “uman”, desenul, pictura și, bineînțeles, cititul. Astfel, orice astfel de activitate stimulează conexiunile între celulele nervoase și ajută chiar și la formarea de celule noi.

Mănâncă sănătos

Dacă nu ești deja, încearcă să fii mai atent la ceea ce mănânci. O cantitate mare de zahăr, de exemplu, agravează eventuale afecțiuni ale creierului, dar și capacitatea de a învăța lucruri noi. Totodată, studiile au arătat că nu e indicat să sari peste micul dejun pentru că asta cauzează o scădere a glucozei din sânge și vei avea parte practic de dureri de cap și te vei concentra mai greu. Trebuie să fii atent, de asemenea, și la mâncărurile reci. Și acestea provoacă dureri de cap pentru că, practic, mâncarea rece îngustează vasele de sânge și corpul, care încearcă să prevină hipotermia, trimite sânge cald către creier și, în schimb, dilată vasele de sânge. Astfel, această diferență de temperaturi duce la dureri de cap. Totodată, alege alimente cu mai puține grăsimi saturate și colesterol. Alege surse care conțin vitaminele B complex, precum cerealele fortificate și vegetalele. De asemenea, trebuie să fii atent și la nivelul de colesterol din sânge. Potrivit specialiștilor, un nivel ridicat de LDL, cunoscut drept “colesterolul rău”, la fel ca și nivelul redus de HDL, cunoscut drept “colesterolul bun” duc la un risc mai mare de demență. Sportul, dieta, evitarea fumatului sau controlul greutății îmbunătățesc nivelul colesterolului în organism.

Ai grijă la emoții

Persoanele emotive, anxioase sau depresive tind să aibă funcțiile cognitive mai reduse decât cei care au grijă să nu se streseze foarte mult la orice provocare sau cei care încearcă să fie raționali la orice pas.

Renunță la fumat și la alcool

Un factor foarte important în apariția bolilor neurologice, precum demența, de exemplu, este consumul abuziv de alcool. Nu spune nimeni să nu bei nici măcar un pahar de vin, acest lucru fiind de altfel chiar indicat de către specialiști, dar indicat e să te limitezi la două pahare de alcool pe zi. De asemenea, fumatul nu ajută la absolut nimic așa că evită tutunul sub orice forme.

Tensiunea

O tensiune mare la o vârstă mijlocie crește riscul ca funcțiile cognitive să scadă. Astfel, trebuie să ai grijă la stilul de viață pe care îl duci astfel încât să nu ai probleme cu tensiunea și aceasta să fie la nivel cât de redus este posibil. Încearcă să rămâi calm în orice situație pentru că stresul nu te ajută deloc, nu supra-analiza tot ceea ce se întâmplă sau tot ceea ce ar putea părea în neregulă în viața ta, mănâncă sănătos, ai grijă să dormi suficient și, practic, să duci un stil de viață echilibrat.

PARTENERI