3 aspecte importante despre apa minerala naturala de consum

Apa reprezinta 60% din masa corporala a unui adult, aceasta regasindu-se in structura tuturor partilor componente ale organismului. Aceasta reprezinta un lichid esential vietii, care contribuie la transportul nutrientilor catre fiecare celula din corp. Pentru a beneficia de proprietatile sale favorabile pentru sanatate, este indicat sa consumam apa minerala pura, caracterizata prin componenti minerali si oligoelemente. Un lichid total lipsit de substante cu risc de contaminare si protejat impotriva riscurilor de poluare are efecte extraordinare asupra organismului. Este important sa stim ce apa minerala bem si cum sa o consumam pentru a ne bucura de calitatile sale deosebite.

Publicat: 9 august 2019, 9:09

 Prin urmare, iata ce detalii trebuie sa cunosti despre apa minerala:  

Temperatura optima de consum

In zilele toride de vara obisnuim sa consumam apa foarte rece, insa specialistii ne atentioneaza ca acest lucru dauneaza sanatatii. Daca lichidul este baut direct de la frigider, atunci cand ajunge in corp blocheaza digestia. In plus, impiedica deosebirea unor caracteristici subtile ale aromei apei.

Utilizarea unor watercoolere poate rezolva aceasta problema. Aparatele reprezinta o solutie clasica pentru aprovizionarea cu apa minerala sanatoasa, atat rece cat si calda. In acest fel, se poate bea lichidul la o temperatura optima. Mai mult, cei care adora apa carbogazoasa pot opta pentru utilizarea unui dozator carbo watercooler.

In general, apa plata poate fi consumata chiar si la temperatura camerei, respectiv 22oC, insa cea carbogazoasa nu trebuie sa depaseasca temperaturi mai mari de 17oC. Cu cat o apa imbuteliata contine mai mult dioxid de carbon, cu atat este indicata o temperatura de consum mai ridicata. In acest fel, se evita senzatia neplacuta ce apare la nivelul cavitatii bucale, atunci cand iese gazul din apa.

Specialistii sustin ca apa plata cu o compozitie de pana la 250 mg/l CO2 trebuie bauta la 11-12oC, cea efervescenta cu continut de 250 – 150 mg/l CO2 se consuma la 13oC, iar apa lejera cu 1500 – 2500 mg/l CO2 la 13 sau 14oC. Este necesar ca lichidul clasic ce contine intre 2500 si 3500 mg/l CO2 sa fie consumat la 15 – 16oC, in timp ce apa forte, care are mai mult de 4000 mg/l CO2 se bea la temperaturi cuprinse intre 16 si 17oC.

Aroma corecta a apei minerale naturale

Chiar daca multe persoane considera ca apa nu are aroma, receptorii senzoriali localizati la nivelul gurii si ai nasului ii contrazic. Mai exact, aroma apei minerale este definita prin gust, textura si miros. Senzorii repartizati pe suprafata limbii detecteaza cinci tipuri de baza pentru gust si anume sarat, dulce, acru, amar si umami (savuros). 

Apa poate fi caracterizata doar de primele patru proprietati. Astfel, un gust sarat poate aparea din cauza clorurii de sodiu, cel amarui se datoreaza continutului ridicat de magneziu, iar o tenta dulceaga caracterizeaza apele alcaline.

Apele minerale naturale nu au miros, exceptie facand lichidele carbogazoase care prezinta o senzatie intepatoare datorata dioxidului de carbon. In ceea ce priveste textura, aceasta este o senzatie tactila ce face diferenta intre apa plata si cea carbogazoasa.

Apa minerala naturala la masa

Gustul felurilor de mancare pe care le consumam poate fi si el influentat de apa pe care o bem. Multe persoane neglijeaza acest aspect, dar in marile restaurante se pune tot mai mult accentul pe combinatia dintre mancare si apa minerala. La fel ca si in cazul vinurilor, se recomanda un anumit tip de lichid mineral atunci cand se serveste masa.

In alegerea produsului optim, cea mai mare importanta o are continutul de dioxid de carbon care conteaza in proportie de 75%. Trebuie stiut faptul ca preparatele culinare grase sau friptura la gratar se asociaza foarte bine cu apa minerala clasica si forte, cu continut ridicat de CO2. 

Mancarurile crocante, foarte picante si dulciurile se potrivesc cu apa minerala plata sau usor carbogazoasa, iar fructele de mare si pestele slab agreeaza apa plata. Antreurile se servesc cu apa carbogazoasa clasica sau lejera, iar salatele cu apa efervescenta ori plata.

Apa minerala si vinul

Desi le amestecam foarte des, este esential sa stim ca vinul se consuma intotdeauna separat de apa si ca de preferat sunt apele minerale plate. Vinurile albe se asorteaza cu apa plata slab mineralizata, iar cele rosii cu apa care are o mineralizatie mai ridicata. 

Alaturi de vinurile dulci si semidulci se serveste apa minerala efervescenta sau carbogazoasa slab spre mediu mineralizata. Cei care isi doresc totusi o combinatie buna trebuie sa amestece vinul cu apa minerala cu continut ridicat de CO2, cu un reziduu fix cuprins intre 600 si 1600 mg/l, de tip bicarbonatat calcic sau magnezian.

Apa minerala naturala este esentiala pentru consumul zilnic. Aceasta joaca un rol secundar in alimentatie fata de mancare sau vin pentru a nu le influenta gustul, insa beneficiaza de caracteristici extraordinare si are o importanta deosebita pentru intregul organism. 
 

PARTENERI