Ne referim aici la cei care practică culturism sau sporturi de contact, dar și cei care fac sprint sau alte sporturi. Aceștia au nevoie de o cantitate de energie imensă, astfel încât să reziste efortului fizic timp de câteva minute bune.
Rolul creatinei în sporturile care necesită energie maximă pe o perioada mică de timp
Efortul depus este unul cât se poate de mare și necesită coordonarea forței, cât și o concentrare de 100%. Pentru a face acest lucru, este necesar să ai un corp bine antrenat, care să dispună de toți nutrienții necesari efortului. O alimentație sănătoasă este, desigur, indicată, la fel că și odihna. Însă, mai este nevoie de încă ceva: suplimente!
Suplimentele pentru sportivi sunt folosite de câțiva zeci de ani și unul din cele mai comune este creatina. Deși a fost descoperită acum mai bine de 190 de ani, abia prin ani ‘90 ai secolului trecut a început să fie folosită în competițiile sportive.
Nu este un supliment care să pună probleme, de exemplu, în cazurile de dopaj. Creatina este un acid organic pe care îl găsim în mușchii scheletului. Acest acid organic este sintetizat în organismul uman și animal, care are nevoie de energie, prin rinichi, ficat și pancreas. Creatina ajută mușchii să se refacă și să crească aportul de energie, în special în timpul efortului susținut.
Cei care practică sport, au înțeles că a lua creatină aduce nu numai o energie suficientă pentru a face față exercițiilor dure, ci și un proces de refacere mai rapid. De aceea, suplimentele cu creatină sunt folosite și în cazul în care o persoană se confruntă cu scăderea masei musculare din cauza unei afecțiuni sau în perioada de convalescență.
În sporturile de contact, în culturism și alte asemenea, creatina este de mare ajutor
Acei sportivi, așa cum aminteam mai sus, au nevoie de o perioada scurtă de efort susținut, un supliment de creatină poate fi de mare ajutor. Vor avea mai multă forță și mai multă energie pentru a face față oricărei provocări.
De asemenea, culturiștii, cei care practică sporturi de contact sau sprint folosesc astfel de suplimente, ajutându-i atât în creșterea performanței, cât și a rezistenței. Așa cum motorul are nevoie de benzină, și organismul tău are nevoie de un combustibil. Pe lângă o alimentație sănătoasă, în special în cazul sportivilor, creatina este acea “benzină” a corpului tău.