Încă de când s-a lansat, „You” a fost un serial extrem de controversat. Personalitatea multiplă a lui Joe Goldberg i-a făcut pe mulți să își pună anumite semne de întrebare. Ceea ce poate nu știu mulți este faptul că acel comportament se întâlnește și în viața de zi cu zi, iar explicațiile vin de la specialiști.

„You” se înscrie cu succes pe lista serialelor fenomen de pe Netflix. Obsesia lui Joe Goldberg pentru femei este pilonul în jurul căruia se învârte întreaga acțiune. Duplicitatea personajului interpretat de Penn Badgley i-a atras pe mulți, ba chiar i-a indus în eroare. Deși fanii au fost tentați să creadă că este pură ficțiune, specialiștii au confirmat că astfel de comportamente se regăsesc și în realitate.

În cel mai recent sezon din „You”, fanii au avut de-a face cu ceea ce în termeni de specialitate se numește erotomanie. Afecțiunea îi dă bătai de cap lui Joe Goldberg pe tot parcursul sezonului și este foarte ușor de reperat. Erotomania se manifestă printr-o încredere oarbă într-o altă persoană, de obicei, cu un statut social foarte bun. De aici până la iubire transformată în obsesie mai este un singur pas. În marea majoritate a cazurilor, asta se întâmplă când afecțiunea nu este tratată cu vizite la psiholog.

Serialul „You” trage un semnal de alarmă

Cea mai bună definiție a acestei afecțiuni a oferit-o Janelle Peifer. Potrivit acesteia, erotomania este obsesia față de o persoană celebră. Sau chiar față de o persoană pe care nu ai întâlnit-o în viața reală. În serialul „You”, asta este cel mai bine potretizat în relația dintre Joe Goldberg (Penn Badgley) și Rhys Montrose (Ed Speleers). Joe își imaginează constant cum evoluează prietenia lui cu Rhys, dar și fiecare interacțiune, în parte.

Și nu este singura relație de acest gen. Aceeași situație de erotomanie o întâlnim și între personajele Dawn (Alison Pargeter) și Lady Phoebe (Tilly Keeper). Aici, Dawn este cea care crede că ea și Lady Phoebe sunt „soul sisters”. Asta deși Phoebe nici măcar nu o cunoaște.

Totuși, se pare că erotomania este un sindrom destul de rar. Potrivit studiilor publicate până acum, aceasta se întâlnește într-un procent destul de mic de 0.2%.