Observator 19 demarează astăzi o nouă serie de reportaje în exclusivitate privind una dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă în prezent societatea românească. 

    Elevii României au pierdut peste un an de evoluție, dar şi reperele, viitorul, iar câțiva – chiar şi viața. De câteva luni, România asistă la drame fără precedent - elevi care se sinucid, care ajung în secțiile de psihiatrie sau care, pur şi simplu, se închid în case. Este deja un fenomen, avertizează medicii, iar reîntoarcerea în bănci nu le va închide rănile peste noapte. Aceasta este realitatea de la care porneşte campania Observator Generația sub presiune.

    ”Întoarcerea în bănci e așteptată și e necesară, însă nu va fi ușoară, este momentul să punem educația pe lista de priorități! Acesta nu este un fenomen care să se rezolve peste noapte”, a declarat Mădălina Iacob, reporterul Observator care a adunat poveştile Generației sub presiune. 

    Specialiştii intervievați de Observator 19 în cadrul campaniei Generația sub presiune atrag atenția asupra problemelor care pot apărea odată cu întoarcerea în bănci şi prezintă pe larg care ar fi semnalele la care părinții ar trebui să se îngrijoreze. În contextul în care 65.000 de elevi au abandonat şcoala în pandemie, în vreme ce alții s-au detaşat de educație şi au rămas cu goluri greu de acoperit în următorii ani, majoritatea a încercat să se adapteze, dar presiunea la care au fost supuşi copiii le-a provocat tulburări grave de comportament. 

    Urmările se văd în realitatea de acum, după un an și jumătate de pandemie: frica de necunoscut, de singurătate, de pierdere, de eşec, de boală, de moarte - toate au condus la o situație alarmantă - mai mulți elevi ca niciodată au ajuns la spitalele de psihiatrie!