Anumite gesturi ne-au intrat în reflex sau pur şi simplu am fost învăţaţi că e bine să le facem, dar habar n-aveai că a ridica degetul în semn de “OK” este considerat de unii jignitor sau că, în ciuda a ceea ce ai învăţat, în unele situaţii nu e frumos să mănânci tot din farfurie.

Iată o listă de obiceiuri comune care habar n-aveai că sunt jignitoare în unele locuri din lumea asta.

Semnul “OK” e echivalent cu a arăta degetul mijlociu în America Latină, Orientul Mijlociu, Grecia şi Rusia.

Suflatul nasului în public nu e un gest tocmai OK, dar uneori pur şi simplu nu ai de ales. Dar în China, Franţa, Turcia, Japonia şi Arabia Saudită să strănuţi sau să sufli nasul în faţa altora este considerat foarte nepoliticos şi respingător. Oare ce faci când eşti răcit?

Să mesteci gumă, chiar şi discret, este nepoliticos în ţări precum Luxemburg, Elveţia, Franţa şi chiar ilegal în Singapore.

Râsul cu gura până la urechi este considerat jignitor de japonezi.

Bacşişul e un obicei normal în toată lumea, cu excepţia Japoniei şi a Coreei de Sud. Aici, dacă vrei să răsplăteşti un chelner sau un taximetrist, mai gândeşte-te o dată, pentru că el se va simţi foarte jignit.

În taxi, pasagerul se urcă de obicei în spate, însă dacă faci asta în Australia, Noua Zeelandă sau Olanda, şoferul se va simţi desconsiderat.

Mama ţi-a spus tot timpul că nu e frumos să laşi mâncare în farfurie? Uită de obiceiul ăsta dacă ajungi în China, Rusia, Thailanda sau în Filipine. Aici să “lingi” farfuria nu e semn că ţi-a plăcut mâncarea, ci că nu a fost suficientă cât să te satisfacă.

O strângere fermă de mână când cunoşti pe cineva e semn de încredere oriunde, mai puţin în Filipine, unde e considerat un gest agresiv.