Orice adolescent se confruntă cu strictețea părinților, aşa că de multe ori apar discuții aprinse când vine vorba de ieşiri în oraş, de plecări cu prietenii sau de orice altceva implică lipsa controlului exercitat de adulți.

16 probleme pe care doar adolescenții cu părinți ULTRA protectori le înțeleg

Şi dacă te gândeşti doar că pur şi simplu ai tăi sunt "naşpa" şi au uitat că au fost şi ei ca tine, ar fi bine să te uiți puțin şi în curtea ta. Pentru că sigur şi tu, la rândul tău, faci greşeli în relația cu ei, care îi determină să fie atât de severi.

1. Ascunzi totul de ei. Chiar dacă pe moment pare mai simplu să faci asta, se creează un cerc vicios, în care neîncrederea creşte ca Făt Frumos: într-o lună, cât în 10 ani.

2. Faci abuz de lacrimi şi crize de nervi când ceva nu îți convine. Tu crezi că îi vei şantaja emoțional şi vor ceda, dar de fapt le întăreşti ideea că eşti un copil fragil şi nu ai maturitatea necesară să faci tot ce ți-ai dori.

3. Nu faci nimic fără să ți se ceară. Poate dacă ai arăta puțină inițiativă prin casă, ai reuşi să-i faci să aibă mai multă încredere în tine şi să te vadă ca pe un adolescent din ce în ce mai responsabil.

4. Te contrazici şi te cerți cu ei pe orice subiect, doar pentru că îi priveşti ca pe nişte adversari şi, din principiu, nu poți fi de acord cu ei. Nici dacă au dreptate. O asemenea atitudine nu te va ajuta să le capeți încrederea, ci doar să pui şi mai multă distanță între voi.

5. Te complaci în a te gândi că pur şi simplu nu te înțeleg. Dar nici tu nu faci nimic pentru a-i înțelege pe ei. Dacă o să încerci să cultivi relația cu ei şi la un alt nivel şi o să renunți la pozițiile de forță, s-ar putea să ai o surpriză. Plăcută!

6. Refuzi compromisurile. Or, acestea sunt foarte importante în "lupta" cu strictețea părinților. Dacă la un moment dat o să faci ceva aşa cum vor ei, dând dovadă de maturitatea pe care ți-o cer, data viitoare vei putea folosi asta ca pe o monedă de schimb.