Dacă ești în căutare de job-uri și oportunități pe piața de muncă din Cluj Napoca, e bine să știi ce fel de așteptări salariale îți poți face și către ce industrie sau domeniu de activitate să te îndrepți.

Aici găsești o listă foarte lungă de oportunități de carieră disponibile în Cluj, dacă nu ai o direcție clară în minte și vrei să explorezi.

Iar dacă ești totuși curios cât de bine se plătește un job în Cluj Napoca, ți-am pregătit o listă cu salarii din diverse industrii și la niveluri diferite de experiență, potrivite pentru specialiști, dar și pentru tineri la început de carieră.

Cât de bine se plătește un job în Cluj Napoca?

În 2022, media salariilor din Cluj era de aproximativ 4000 lei net pe lună, ceea ce înseamnă că clujenii câștigă peste media de 3.721 de lei net, fiind pe locul al doilea în topul orașelor cu cele mai mari salarii, după București.

Majoritatea angajaților din Cluj Napoca (în procent de aproximativ 60%) câștigă între 2000 și 4000 lei net pe lună, în timp ce 26.6% încasează salarii lunare între 4000 și 7000 lei net.

La extreme, 9.7% din angajații din Cluj câștigă mai puțin de 2000 de lei pe lună, iar 12.9% câștigă peste 7000 lei pe lună.

Care sunt cele mai bine plătite domenii din Cluj Napoca?

Așa cum te-ai aștepta, domeniul IT este pe primul loc în clasamentul celor mai bine plătite industrii. Un angajat din IT zona software are un salariu mediu de 5.500 de lei, fiind urmat de titlul de project manager cu un salariu mediu de 5.000 de lei.

La polul opus, domeniile precum vânzări, clinici de înfrumusețare sau relații publice oferă cele mai mici salarii.

Domeniile cele mai bine plătite din Cluj-Napoca:

1. IT Software – salariul mediu net este de 5.500 de lei;

2. Project Management – salariul mediu net de 5.000 de lei;

3. Cercetare – Dezvoltare – în medie 4.300 de lei net.

Domeniile cele mai prost plătite din Cluj-Napoca:

1. Saloane/Clinici înfrumusețare – salarii medii de 2.500 de lei net;

2. Relații Publice – salarii medii de 2.500 de lei net;

3. Vânzări – în medie 2.400 de lei.

Cum evoluează salariul unei persoane în timp?

Nivelul de experiență este cel mai important factor în stabilirea salariului. Desigur, cu cât ai mai mulți ani de experiență, cu atât salariul este mai mare.

În general, angajații cu experiență de la doi până la cinci ani câștigă în medie cu 32% mai mult decât studenții și tinerii, în toate industriile și domeniile.

Profesioniștii cu o experiență de peste cinci ani tind să câștige în medie cu 36% mai mult decât cei cu cinci ani (sau mai puțin) de experiență în muncă.

Modificarea salariului în funcție de experiență variază drastic de la o locație la alta și depinde foarte mult și de domeniul de carieră. Datele prezentate aici reprezintă media combinată a multor locuri de muncă diferite.

Pe măsură ce atingi pragul de zece ani de experiență, salariul crește cu 21%, iar pentru peste 15 ani de experiență se mai adaugă creșteri salariale de încă 14%.

Desigur, aceste cifre reprezintă tendințele medii, iar fluctuațiile reale depind de mai mulți factori, precum domeniul de activitate sau locația geografică.