Reclamă

Cele mai bune 10 filme fantasy care au câștigat Oscarul. Merită să le vezi din nou

Filmele câștigătoare de Oscar aparțin, de obicei, genului dramatic. Comediile au câștigat și ele, dar sunt puține, comparative cu acestea. Desigur, genul care este adesea trecut cu vederea este fantasy, în ciuda faptului că este foarte ofertant. Iată o listă cu cele mai bune 10 filme fantasy care au câștigat Oscarul.

author Andreea Moldoveanu
Andreea Moldoveanu
Publicat: 26 februarie 2024, 7:21 / Actualizat: 26 februarie 2024, 9:51
Cele mai bune 10 filme fantasy care au câștigat Oscarul. Merită să le vezi din nou
Whoopi Goldberg a câștigat premiul Oscar pentru rolul pe care l-a avut în filmul Ghost / Profimedia Images

Fantezia poate prezenta magie și elemente din altă lume. Găsim și multe elemente futuriste care ne atrag. Un film fantasy poate avea groază, drama și comedie în același timp. Genul fantasy poate fi trecut cu vederea ușor la premiile Oscar. Dar unele filme au câștigat de la cea mai bună muzică originală la cel mai bun film.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iată o listă de filme fantasy, câștigătoare a premiului Oscar, care merită revăzute

Filmele “Midnight in Paris” și “Death Becomes Her” au câștigat un singur Oscar. “Ghost” a câștigat două premii Oscar, în timp ce filmul cu supereroi, “Black Panther”, a câștigat trei. La genul fantasy, o franciză a câștigat un total de 17 premii Oscar în trei filme: trilogia Stăpânul Inelelor a câștigat 17, iar ultima parte a câștigat un total de 11! Poți vedea și care sunt 20 cele mai bune filme din toate timpurile, indiferent de tipul lor.

Midnight in Paris

Reclamă

În centrul filmului fantasy “Midnight in Paris”, un autor care se luptă descoperă un portal către trecut. Acolo întâlnește artiști precum Salvador Dalí sau  F. Scott Fitzgerald.

Filmul a fost atât de original, încât a câștigat un Oscar pentru cel mai bun scenariu original.

Crouching Tiger, Hidden Dragon

Odată cu lansarea filmului “The Matrix”, în 1999, secvențele de luptă folosind slow-motion au fost începutul unei noi tehnici în cinema. Folosind scripete și camere multiple pentru a captura gloanțe care se mișcă prin aer sau protagonistul sărind și oprindu-se în aer înainte de a le oferi o lovitură inamicilor lor, reimaginarea secvențelor de luptă a inspirat următoarele filme fantastice.

“Crouching Tiger, Hidden Dragon” este pe lista cu cele mai bune 10 filme fantasy care au câștigat Oscarul. A fost nominalizat la 10 categorii și a câștigat patru. Filmul a câștigat “cel mai bun film strain”, “cea mai bună regie artistică”, “cea mai bună muzică originală” și “cea mai bună fotografie”. Cu patru victorii pentru genurile fantasy și în limbi străine, “Crouching Tiger, Hidden Dragon” a semnalat o nouă eră în film.

The Shape of Water

Filmele de groază câștigă foarte rar premii, în ciuda numărului mare de urmăritori. Deși următorii nu echivalează neapărat cu câștiguri la Oscar, filmele de groază construiesc o poveste detaliată și captivantă, așa cum fac dramele. Prin urmare, atunci când filmele de groază câștigă Oscaruri, poate fi uriaș ca genul să fie văzut ca „mai serios”.

“The Shape of Water” este un amestec de groază și fantezie. A câștigat patru premii Oscar. Premiile au fost pentru cel mai bun film al anului și cea mai bună regie. „The Shape of Water” a câștigat, de asemenea, premiile pentru cea mai bună muzică originală și cel mai bun design de producție.

Mary Poppins

Bazat pe un roman pentru copii, musicalul “Mary Poppins” a fost o capodoperă. Filmul a combinat animație interactivă cu actori live-action pentru a adduce la viață o lume extraordinară.

“Mary Poppins” a fost prima dată când Studioul care l-a creat a câștigat cinci premii Oscar pentru un singur film. A câștigat la categoria “cel mai bun efect visual”, “cel mai bun montaj”, “cel mai bun cântec original” pentru „Chim Chim Cher-ee”, “cea mai bună muzică originală” și “cea mai bună actriță”.

Death Becomes Her

Înainte de CGI și animație pe computer, efectele vizuale din filme se bazau pe unghiurile camerei și pe elemente reale modificate. Deși este un fapt binecunoscut că filme precum „Psycho” au folosit sirop de ciocolată – un obiect real, care părea a fi sânge, filmele care au fost făcute în ultimii 30 de ani s-au bazat pe aceste trucuri.

Potrivit Yahoo, două scene din filmul din 1992 Death Becomes Her au revoluționat grafica computerizată: gâtul rupt al lui Madeline și rana de glonț a lui Helen. Așa că filmul a ajuns în top 10 cele mai bune filme fantasy care au câștigat Oscarul.

Doug Chiang, unul dintre artiștii vizuali ai filmului, își amintește că a folosit roboți pentru gâtul rupt al lui Madeline. Chiang a dezvăluit, de asemenea, că gaura originală din Helen era realistă, dar datorită editării pe computer din anii 90. “Death Becomes Her” a câștigat un Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Scriitorii din fiecare industrie se confruntă cu o sarcină, altfel descurajantă: utilizarea limbajului pentru a evoca emoții. „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” a câștigat un Oscar pentru cel mai bun scenariu original. Acțiunea se petrece în vremurile moderne și se concentrează pe un cuplu. Ei aleg să-și șteargă amintirile din cauza relației lor tumultoase.

În comparație cu dramele din aceeași categorie, care au fost “Vera Drake” și “Aviatorul”, este clar de ce “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” a câștigat Oscarul pentru această categorie.

Ghost este printre cele mai bune 10 filme fantasy care au câștigat Oscarul

Dramele romantice sunt adesea mai sfâșietoare decât comediile romantice. În timp ce formula este aceeași în cele două subgenuri, dramele romantice câștigă adesea cea mai bună categorie de cuplu în comparație cu cuplurile de comedie romantică.

În cazul “Ghost” din anii 1990, Sam și Molly au creat multe scene emo’ionante, inclusiv scena emblematică deja, a săruturilor dintre ei. Deși Academia nu acordă premiul pentru cel mai bun sărut, “Ghost” a câștigat două dintre cele cinci premii Oscar pentru care a fost nominalizată. Categoriile au fost “cea mai bună actriță într-un rol secundar” și “cel mai bun scenariu original”.

Pentru primul, a fost acordat lui Whoopi Goldberg, care a fost nominalizat împreună cu Annette Bening, Lorraine Bracco, Diane Ladd și Mary McDonnell. Aceasta a marcat primul și singurul premiu Oscar al lui Goldberg.

Everything Everywhere All at Once

Pentru unele filme fantasy, cum ar fi trilogia “Stăpânul Inelelor”, câștigarea mai multor premii Oscar are sens. Filmul din 2022 “Everything Everywhere All Once” a fost cel mai bun film fantastic al anului. Academia a nominalizat filmul la 11 categorii, dintre care a câștigat șapte.

“Everything Everywhere All At Once” a marcat a doua cea mai mare victorie la premiile Oscar pentru un film fantasy de la “Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui”. Filmul a câștigat la mai multe categorii. Montaj de film, actor în rol secundar, actriță în rol secundar, actriță principală, regie, scenariu original și râvnitul cel mai bun film.

Lord of the Rings: The Return of the King

Încheind una dintre cele mai emblematice trilogii fantastice, “Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui” a fost o speranță pentru premiile Oscar. Primele două filme câștigaseră șase premii Oscar, la diferite categorii. “Fellowship of the Ring” a câștigat patru dintre cele 13 Oscaruri pentru care a fost nominalizat. “The Two Towers” a câștigat două dintre cele șase premii Oscar pentru care a fost nominalizat, inclusiv cele mai bune efecte vizuale, în 2003.

Având în vedere câștigurile primelor două filme, “The Return of the King” avea garantat câștigul a cel puțin două categorii. Dar filmul final al trilogiei a doborât un record la premiile Oscar. A câștigat fiecare categorii la care a fost nominalizat. De aceea este pe lista cu cele mai bune 10 filme fantasy care au câștigat Oscarul.

Black Panther

Universul cinematografic Marvel a fost criticat în mare măsură pentru lipsa de diversitate și de intrigă atât de megastarurile de la Hollywood, cât și de cinefili.

“Black Panther” a marcat câteva premiere în distribuție.  A câștigat primele trei premii Oscar pentru studio. Pe lângă câștigarea categoriei de cea mai bună melodie originală, “Black Panther” a mai câștigat câteva premii. A luat Oscar-ul pentru cel mai bun design de costume și cel mai bun design de producție. Ruth E. Carter, care a fost designerul principal de costume, și Hannah Beachler, care a fost designerul de producție, sunt primele femei de culoare care au câștigat la categoriile lor.

Te-ar mai putea interesa
Cele mai bune comedii romantice din toate timpurile
Cele mai bune comedii romantice din toate timpurile
Cele mai bune comedii romantice din toate timpurile
Cascadoria cea mai periculoasă este făcută chiar de Tom Cruise. El sare de pe o motocicletă. Are în spate o parașută pe care o va deschide.
Cum și-a executat Tom Cruise cascadoria „cea mai periculoasă” în „Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One”
Cum și-a executat Tom Cruise cascadoria „cea mai periculoasă” în „Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One”
M3EGAN este printre cele mai bune filme din 2023. Mai multe domnișoare sunt îmbrăcate ca actrița principală și pozează pe covorul roșu.
Cele mai bune filme din 2023 (până acum)
Cele mai bune filme din 2023 (până acum)
Recomandările ZUTV.ro
1
Membrii BTS îmbrăcați în costume negre în timp ce cântă și dansează pe scenă
BTS ar putea da startul unui turneu mondial în 2025. Fanii sunt nerăbdători să-și vadă din nou idolii pe scenă
BTS ar putea da startul unui turneu mondial în 2025. Un specialist a vorbit de această posibilitate într-un raport publicat recent. Cântăreții din BTS sunt înrolați în prezent într-un stagiu de serviciu militar, obligatoriu...
BTS ar putea da startul unui turneu mondial în 2025. Fanii sunt nerăbdători să-și vadă din nou idolii pe scenă
2
Beyonce îmbrăcată într-o ținută neagră cu un decolteu adânc
Rumi Carter a doborât recordul pentru cea mai tânără femeie din topul Billboard Hot 100. Fiica cea mică a lui Beyoncé și-a început din timp cariera muzicală
Rumi Carter a doborât recordul pentru cea mai tânără femeie din topul Billboard Hot 100. Tânăra cântăreață și-a întrecut propria soră, pe Blue Ivy. Deținătoarea recordului precedent a fost chiar sora ei mai mare,...
Rumi Carter a doborât recordul pentru cea mai tânără femeie din topul Billboard Hot 100. Fiica cea mică a lui Beyoncé și-a început din timp cariera muzicală
3
Rihanna îmbrăcată într-o ținută complet roșie în timp ce cântă la microfon și gesticulează
Rihanna a fost fotografiată la restaurantul italian Giorgio Baldi din Los Angeles. Cântăreața a optat pentru o ținută casual spectaculoasă
Rihanna a fost fotografiată la restaurantul italian Giorgio Baldi din Los Angeles. Diva a transformat un tricou alb și niște blugi simpli într-un outfit cu adevărat sofisticat. În urmă cu două săptămâni, artista și-a...
Rihanna a fost fotografiată la restaurantul italian Giorgio Baldi din Los Angeles. Cântăreața a optat pentru o ținută casual spectaculoasă
4
Jungkook îmbrăcat într-un sacou gri cu pietre strălucitoare în timp ce este înconjurat de o mulțime de fani care îl filmează
Au apărut fotografii cu Jungkook de acum șapte ani. La acea vreme, solistul k-pop abia terminase liceul
Au apărut fotografii cu Jungkook de acum șapte ani. Solistul a fost comparat de fani cu Jaehyun de la BoyNextDoor. Cu puțin timp înainte de înrolare, Jungkook a lansat albumul „Golden”. Proiectul muzical conține...
Au apărut fotografii cu Jungkook de acum șapte ani. La acea vreme, solistul k-pop abia terminase liceul
5
Madonna îmbrăcată într-o ținută sexy neagră de polițist în timp ce cântă pe scenă
Madonna a postat un nou selfie pe rețelele sociale. Diva și-a pus în evidență frumusețea atemporală și silueta de invidiat
Madonna a postat un nou selfie pe rețelele sociale. Cântăreața nu a avut nevoie de filtre pentru a-și pune în evidență trăsăturile superbe. Turneul Madonnei, intitulat „The Celebration Tour”, a debutat pe 14 octombrie...
Madonna a postat un nou selfie pe rețelele sociale. Diva și-a pus în evidență frumusețea atemporală și silueta de invidiat
Parteneri
×