Do Not Sell My Personal Information
Home // Arhiva // Infecția urinară, cauze și prevenții

Infecția urinară, cauze și prevenții

Infecția tractului urinar, sau cistita, este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni la femei deoarece, față de bărbați, uretra este mult mai scurtă, având doar 3-5 cm, vulnerabilitatea derivând din apropierea poziționării dintre orificiul extern al uretrei și anus, ceea ce favorizează transportul de bacterii patogene (virusuri sau fungi) către uretră. Aceste microorganisme se dezvoltă și determină în timp modificări în funcționarea normală a rinichilor. Astfel că, statisticile recente dezvăluie faptul că peste 50% dintre femei și 15% din numărul bărbaților s-au confruntat cu neplăcerile acestei boli.

Publicat: 2 iulie 2018, 14:49

Pe lângă cauzele patologice și condițiile anatomice, se numără și alți factori care contribuie la infecțiile urinare:

·         Imunitatea scăzută

·         Consumul scăzut de lichide

·         Amânarea micțiunii când apare necesitatea de a urina

·         Utilizarea metodelor contraceptive (anticoncepționalele și diafragma)

·         Igiena excesivă (agresivă) sau deficitară

·         Schimbările hormonale

·         Contactul sexual neprotejat

Este adevărat că infecția urinară se transmite prin sex?

Dacă ești o persoană ce se bucură de o viață sexuală activă, trebuie să înțelegi riscurile care converg către apariția unei afecțiuni de tipul infecției urinare. Este necesar să știi că infecțiile urinare nu reprezintă o boală cu transmitere sexuală, precum Sifilis sau SIDA, însă contactul sexual favorizează apariția lor. Actul sexual poate irita uretra, permițând bacteriilor să traverseze mai ușor la acest nivel și apoi să pătrundă spre vezica urinară.

Dacă în timp ce dezvolți o astfel de infecție urinară, de care nu ești conștientă, ai contacte sexuale neprotejate, atât partenerul tău, cât și tu, în special, veți avea de suferit consecințele netratării. Din acest motiv, este recomandat ca ambii parteneri să se trateze simultan deoarece bacteriile de la femeie trec la partener, iar în corpul acestuia trebuie să se adapteze și să se modifice. În cele din urmă, ajung din nou în corpul femeii, tot prin contact sexual, dar de data aceasta sunt mai agresive.

Pentru a prevenii apariția infecțiilor urinare după sex nu este nevoie să abordezi decizii radicale precum renunțarea la actul sexual, iată câteva modalități simple de a ține sub control sănătatea tractului tău urinar:

·         Urinează după fiecare raport sexual în așa fel vei împiedica bacteriile să ajungă în vezica urinară.

·         Acordă atenție curățării zonei genitale și anale atât înainte cât și după contactul sexual, doar cu produse intime ce nu reprezintă o potențială metodă de a te irita, însă evită spălăturile vaginale căci favorizează apariția infecțiilor.

·         Informează-ți partenerul cu privire la riscurile la care vă supuneți și folosiți prezervativul pentru fiecare raport sexual întreținut.

·         Consumă multe lichide, în special apă plată, minim 2L pe zi.

Agenți externi care pot declanșa infecții urinare:

·         Trebuie evitată cu precădere în timpul verii lenjeria intimă din materiale sintetice, pantalonii prea mulați și purtarea timp îndelungat a costumelor de baie care se usucă greu fiindcă favorizează iritațiile.

·       Ferește-te să folosești toaletele publice, pe un vas murdar de toaletă există o aglomerare de bacterii care odată ce ajung în organism pot declanșa infecții ale tractului urinar.

·         În timpul menstruației încearcă să păstrezi o igienă adecvată zonei genitale, în cazul purtării prelungite a tamponului sau a absorbantului poți dezvolta simptome ale infecției urinare.

·         Optează întotdeauna pentru o piscină curată și întreținută prevăzută cu dușuri pe care să le folosiți atât înainte cât și după ce  intrați în apă.

În situația în care apar primele simptome de îmbolnăvire, apelați la ajutorul unui medic urolog, el vă poate prescrie un tratament individualizat ce conține antibiotic și medicamente antiinflamatorii. Nu se recomandă automedicația.

PARTENERI