Cum să îți protejezi natural ficatul

Cu o greutate de până la 1,5 kilograme, ficatul este al doilea organ ca și mărime din corp, primul fiind pielea, ce este responsabil cu procesele esențiale de funcționare optimă a organismului, printre care filtrarea sângelui care vine din partea tractului digestiv, dar și detoxifierea organismului. Ficatul are rolul de a crea proteine și de a metaboliza tot ce mănânci pentru a transforma în glucoză, care ulterior este folosită ca și combustibil.

Publicat: 15 iunie 2018, 12:55

Modalități prin care îți poți proteja ficatul

Tot ce mănânci trece prin ficat și tocmai din acest motiv organul este supus mai multor factori agresivi precum hormoni, aditivi alimentari, medicamente, alcool, pesticide, microorganisme, etc. Ficatul are rolul de a transforma toxinele pentru a nu mai fi atât de nocive organismului sau de a le elimina complet, dacă este posibil. Și pentru că nu toate toxinele pot fi eliminate, unele rămânând prinse de celulele hepatice, există și alte soluții pentru a-ți proteja ficatul.

Alimentația. Dieta are un rol extrem de important pentru o bună funcționare a organismului. Este sursa care intră în contact direct cu ficatul, multe dintre alimente fiind surse nocive de hormoni sau aditivi chimici. Recomandarea specialiștilor este de a încerca pe cât de mult posibil să se evite alimentele procesate chimic, alimentele infestate cu toxine sau pesticide, dar și să evităm pe cât de mult se poate medicamentele puternice, respectiv antibioticele.

Grăsimile și fructoza fac parte și ele de pe lista alimentelor interzise deoarece pot afecta calitatea ficatului. Nu sunt recomandate alimente prăjite de tip fast food, cartofi prăjiți, prăjituri sau alte alimente care conțin mult zahăr, sucuri acidulate sau derivate din fructe.

 

Evită alcoolul și fumatul. Alcool poate provoca leziuni la nivelul ficatului deoarece poate distruge celulele hepatice. Alcoolul combinat cu medicamentele care atacă în mod direct ficatul poate avea efecte grave la nivel local. Fumatul este și el o cauză deoarece afectează în mod direct capacitatea ficatului de a mai procesa în timp util toxinele și de a le elimina.

 

Detoxifică-ți organismul. Detoxifierea este un proces care poate ajuta organismul să elimine mai repede chimicalele, tocmai din acest motiv, încearcă să folosești produse naturale care au o acțiune eficientă, pe termen lung. Este indicat să apelezi la specialiști în domeniu și să nu ții cure drastice care ar putea să îți afecteze alte părți ale corpului. Detoxifierea are rolul de a te scăpa de toxinele din corp, de factorii negativi care îți pot afecta funcționarea normală.

 

Suplimente care te pot ajuta. Există suplimente naturale care te pot ajuta să îți protejezi funcțiile hepatice. Printre care amintim:

 

Silimarina. Complexul de flavonoide cu o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului. Este un adjuvant natural pentru mai multe afecțiuni și are ca și principal efect acela de a combate bolile hepatice cronice. Silimarina de la Planteea poate proteja ficatul de ciroză, hepatită virală, consum excesiv de alcool, dar și alte afecțiuni.

Usturoi. Este un supliment natural care poate îmbunătăți starea generală de sănătate a ficatului. Usturoiul are în compoziție organo-sulfuroși, alicină și seleniu, care au rolul direct de a proteja ficatul și de a elimina toxinele din corp.

Ulei de măsline extravirgin. Nu trebuie consumat în cantități mari deoarece și o cantitate mică poate furniza lipidele de care ficatul are nevoie pentru a elimina toxinele din corp.

Turmeric. Are în compoziție curcumina, substanță care are un puternic efect antioxidant și antiinflamator și o mulțime de beneficii la nivelul ficatului și întregului organism. Ajută în procesul de detoxifiere al organismului și poate avea puterea de a regenera celulele ficatului, prevenind toxinele și compușii nocivi.

Mere. Conțin pectină, substanță de care organismul are nevoie pentru a curăța sistemul digestiv de toxine. Tocmai din acest motiv este recomandat pentru consum un măr pe zi.

Ceai verde. Este băutura cu cel mai mare număr de antioxidanți fiind considerată o sursă bogată de sănătate la nivelul organismului. Conține antioxidanți care protejează ficatul de efectele nocive.

PARTENERI