Cauzele afectiunii
Varicocelul apare din cauza circulatiei anormale a sangelui la nivelul testiculelor, fapt care determina umflarea venelor. Exista mai multe situatii in care pot aparea aceste tulburari de circulatie:
La pubertate – atunci cand dezvoltarea organelor sexuale masculine este rapida si circulatia sangelui la acest nivel este mai intensa, iar vasele de sange se pot inflama.
La barbatii de peste 30 de ani – atunci cand apare un blocaj la nivelul vaselor de sange sau alti factori care determina incetinirea sau intreruperea circulatiei sangelui.
Intreruperea sau incetinerea circulatiei sangelui apare din diverse cauze:
Vena spermatica stanga este mai lunga decat cea dreapta. Astfel, circulatia este ingreunata.
Existenta unor tumori renale care exercita o presiune asupra acestor vase de sange.
Colonul apasa pe vena spermatica sau artera spermatica care o inconjoara.
Prezenta unor anomalii ale altor vase de sange din jurul celor spermatice, cum ar fi cele renale.
Statul prea mult in picioare.
Efort fizic prelungit.
Afectiuni ale valvelor venoase – lipsesc sau nu functioneaza corect. Sangele venos din intregul corp trebuie sa ajunga la inima. Asadar, de la nivel inferior inimii, sangele este propulsat in sus. Valvele venoase se inchid pentru a opri coborarea acestuia. Asadar, daca valvele spermatice nu isi mai exercita functia, sangele se acumuleaza in testicule, apoi venele se umfla.
Ereditatea – varicocelul poate avea și cauze genetice.
Alte leziuni ale testiculelor.
Varicocelul apare cel mai des la testiculul stang, insa exista barbati care au ambele testicule afectate.
Simptomele varicocelului
Desi uneori afectiunea poate fi asimptomatica, exista o serie de manifestari care apar in cele mai multe cazuri:
Disconfort usor pana la durere la nivelul testiculului – se intensifica la efort, la ridicarea in pozitie verticala sau in timpul actului sexual si se amelioreaza dupa trecerea in pozitie orizontala.
Senzatia de tensiune sau greutate a testiculului.
Venele umflate sunt vizibile si ies in relief.
Micsorarea in volum a testiculului – dupa o perioada indelungata in care afectiunea nu a fost tratata.
Infertilitate – incercarile esuate de-a concepe un copil pot avea la baza aceasta afectiune.
Apetitul sexual este redus.
Partea exterioara a testiculului este permanent umeda.
Tratamentul si preventia varicocelului
Dupa examinarea fizica si efectuarea unor investigatii precum urografia, ecografia scrotala Doppler sau spermograma, medicul va decide care este metoda potrivita de tratament (chirurgical sau interventional).
Tratamentul chirurgical se poate efectua clasic sau laparoscopic. Cu ajutorul acestor interventii, medicul leaga venele spermatice afectate si astfel sangele este redirectionat catre venele sanatoase.
Tratamentul interventional presupune embolizarea varicocelului. Aceasta interventie este una nechirurgicala, minim-invaziva (nu produce daune mari organismului si prezinta riscuri foarte mici) si se realizeaza sub anestezie locala. Pentru embolizare, medicul utilizeaza tuburi subtiri din plastic numite catetere. Cu ajutorul acestora, navigheaza prin sistemul vaselor de sange. Dupa ce ajunge la venele afectate, acesta injecteaza substante speciale prin care intrerupe circulatia sangelui de la nivelul lor. Astfel, sangele este redirectionat. Procedura este una rapida, nu lasa semne pe corp si presupune un timp scurt de recuperare, spre deosebire de metoda chirurgicala. Pacientul va scapa de varicocel prin embolizare in aproximativ 2-3 luni de la efectuarea interventiei.
Daca nu este posibila nici embolizarea, nici operatia, din motive medicale, atunci pacientul trebuie sa evite statul prelungit in pozitie verticala si sa foloseasca un suspensor testicular.
Preventia varicocelului presupune palparea regulata a testiculelor. Daca se observa modificari, pacientul trebuie sa se prezinte cat mai repede la medicul urolog. De asemenea, medicii recomanda limitarea consumului de alcool si evitarea efortului fizic foarte intens.
Asadar, varicocelul este o afectiune care limiteaza activitatile bolnavului si care necesita tratament medical. In functie de fiecare caz in parte, medicul va recomanda cea mai indicata metoda de tratament, prin operatie sau embolizare, tinand cont si de istoricul medical al pacientului.