În rândurile de mai jos vei afla ce sunt de fapt neutrofilele și de ce sunt ele importante. Află și ce înseamnă când valorile lor nu se încadrează în limitele considerate normale.
Ce sunt neutrofilele și ce rol îndeplinesc
Neutrofilele reprezintă cel mai numeros tip de celule albe sau leucocite din sânge. Sunt produse în măduva osoasă, dar pot fi găsite în sânge, țesuturi și ganglioni limfatici din întreg corpul. Adesea, când se vorbește despre ce sunt neutrofilele, ele sunt descrise ca prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor și leziunilor. De exemplu, în cazul unei infecții bacteriene, sunt capabile să se deplaseze rapid către zonele afectate și, odată ajunse la destinație, să captureze și să distrugă „invadatorii”.
În general, numărul normal de neutrofile la adulți este cuprins între 2.500 și 6.000 de neutrofile per microlitru de sânge. Aceste valori pot fi influențate însă de mai mulți factori, cum ar fi sarcina, infecțiile, stresul sau administrarea de medicamente.
Ce indică nivelul scăzut al neutrofilelor
Termenul medical folosit pentru a descrie un număr prea mic neutrofile este neutropenie. Aceasta poate avea mai multe posibile cauze. Printre cele mai comune se numără infecțiile, chimioterapia, leucemia, deficitul de vitamine sau bolile autoimune.
Există mai multe posibile explicații pentru această scădere a numărului de neutrofile. De regulă, neutropenia se dezvoltă fie când capacitatea de a produce celulele albe a măduvei osoase este afectată, fie când organismul le folosește mai repede decât le produce. Chimioterapia sau deficitul de vitamine sunt doar exemple de posibile cauze ale unei producții inadecvate de neutrofile, în timp ce infecțiile severe ori traumatismele pot explica de ce sistemul imunitar este copleșit. Printre infecțiile care pot cauza neutropenie se numără: rujeola, HIV, varicela, hepatita A, hepatita B, hepatica C, infecția cu virusul Epstein-Barr sau infecția cu salmonella.
Mai există, de asemenea, și posibilitatea ca propriul sistem imunitar să atace și să distrugă neutrofilele. Asta va duce la scăderea nivelului lor, cum se poate întâmplă în cazul bolilor autoimune. Anumite medicamente, inclusiv antibioticele, medicamentele antivirale, anticonvulsivantele, antidepresivele și antiinflamatoarele, pot fi, de asemenea, responsabile de numărul mic de neutrofile din sânge.
Sunt și situații în care motivul scăderii numărului neutrofilelor nu poate fi identificat.