De ce este important să te asiguri că acest lucru nu se întâmplă și ce măsuri poți lua în acest sens vei afla mai jos
De ce reprezintă colesterolul mărit o problemă?
Colesterolul mărit este considerat un factor important de risc pentru bolile cardiovasculare. Creșterea nivelurilor de colesterol atrage după sine o creștere a riscului de formare a unor depozite de colesterol și alte substanțe pe pereții vaselor de sânge. Aceste depozite sunt cunoscute sub denumirea de plăci de aterom și pot duce la îngustarea vaselor de sânge, reducând la fluxul sanguin și crescând riscul de dezvoltare a unor afecțiuni cum ar fi ateroscleroza, hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă, infarctul miocardic, atacul vascular cerebral și boala arterială periferică.
De ce crește colesterolul?
Creșterea colesterolului este adesea asociată cu factori precum alimentația nesănătoasă, fumatul și consumul de alcool, precum și lipsa activității fizice. Alimentația bogată în grăsimi saturate și glucide simple și rafinate este principalul factor responsabil de creșterea colesterolului. Aceste substanțe se găsesc în abundent în alimentele de tip fast-food, dar și în produsele de patiserie, dulci sau sărate.
În plus, fumatul și consumul de alcool pot contribui, de asemenea, la creșterea colesterolului. Fumatul nu doar că afectează direct nivelul de colesterol, dar poate să agraveze și efectele altor factori de risc. Printre aceștia se numără și hipertensiunea arterială sau obezitatea. În ceea ce privește alcoolul, acesta poate crește nivelul de trigliceride din sânge. La rândul lor, acestea pot crește nivelul de colesterol. Un stil de viață sedentar poate contribui, de asemenea, la creșterea colesterolului. Lipsa activității fizice duce la creșterea nivelului de colesterol rău (LDL) și la scăderea nivelului de colesterol bun (HDL).
Dincolo de stilul de viață, inclusiv de nivelul de activitate fizică și dieta ta, există și alți factori care pot afecta nivelul de colesterol, inclusiv anumite afecțiuni. Din categoria acestora din urmă pot face parte, de exemplu, unele boli hepatice – ficatul este responsabil de procesarea și eliminarea colesterolului din organism, iar când el nu funcționează corect aceste procese pot avea de suferit, crescând riscul de colesterol mărit. Dacă vrei să afli cum stai cu sănătatea ficatului, medicul tău îți poate recomanda mai multe analize, una dintre ele fiind aspartataminotransferaza sau TGO.
Cum se poate ține colesterolul sub control?
Gestionarea nivelului de colesterol din organism este esențială pentru a preveni bolile de inimă și pentru a menține o sănătate generală bună. Unul dintre cele mai eficiente moduri de a menține colesterolul în limite normale este adoptarea unei diete sănătoase. Alimentele precum cereale integrale, legume, fructe, pește și carne slabă pot contribui la scăderea nivelului de colesterol. De asemenea, este indicat să se limiteze consumul de ouă la una pe zi sau cinci-șase pe săptămână și să se evite sau să se limiteze consumul de alimente cu un risc crescut pentru inimă (ex: carnea grasă, dulciurile rafinate, băuturile cu mult zahăr și alcoolul).