În această perioadă tindem să fim mai precauți cum modul în care ne îmbrăcăm sau la anumite gesturi pentru că nimeni nu-și dorește dureri de spate, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Imaginează-ți cum ar fi să stai la pat, pe tratament, de Crăciun din cauza unei hernii de disc de care nu te-ai ocupat la timp sau pentru că ai făcut o întindere.
Cum să scapi de durerile de spate în timpul anotimpului rece
Durerile de spate, este adevărat, pot să apară în orice perioada a anului. Însă, în timpul sezonului rece parcă sunt mai frecvente, dar și mult mai acute.
Ce fel de afecțiuni ale spatelui pot să existe
Nu putem spune că diferența dintre dureri este foarte mare. Însă intensitatea lor poate fi diferită, la fel ca și cauză. O întindere musculară în zona spatelui poate duce la durere sau incapacitate de a te mișca. O hernie de disc în schimb poate fi însă printre cele mai comune afecțiuni. Această cauzează dureri, imposibilitatea de mișcare în unele situații, chiar imobilizarea la pat. Acestea pot să apară din diferite motive, vârstă fiind un factor des, dar nu obligatoriu. Există o mulțime de tineri, cu vârste cuprinse între 20-30 de ani care se confruntă cu această problemă. Atunci când coloana este supusă unei presiuni, nucleul pulpos pe care îl regăsim în vertebre, iese din învelișul său. În momentul acesta poate deveni dureros, în special atunci când apasă pe un nerv. Herniile sunt de mai multe feluri, adică cervicale, toracale sau lombare. Cel mai frecvent apărute sunt cele lombare. Această este zona pe care o folosim cel mai mult atunci când ne mișcăm. Durerea mai poate apărea și din alte cauze, cum ar fi scolioză sau chiar o răceală în zona renală.
Tratament la specialist
În cazul în care spatele îți dă bătăi de cap, te sfătuim să nu faci ce te taie capul. Desigur, nu poți merge la medic pentru o durere mică, care dispare repede. Însă dacă vezi că aceasta are o intensitate mare, nu dispare indiferent ce faci, îți împiedică activitățile de zi cu zi, în acest caz te sfătuim să mergi la un medic. Acesta te va examina, după care poate să-ți recomande o serie de investigații. De obicei, pentru durerile de spate, care nu au ca și cauză organele interne, se recomandă radiografie, RMN sau CT.
Dacă vorbim de afecțiuni renale, o analiză de sânge, dar și urină poate clarifica problema, în cazul în care durerile sunt însoțite și de alte simptome la nivelul vezicii urinare. Dacă medicul a constat că ai o problemă a coloanei, adică o hernie, scolioză, lordoza, atunci îți poate recomanda un tratament medicamentos, dar și fizioterapie ori alte proceduri. L