Absolvenții de liceu de la profilul uman care au susținut, luni, proba scrisă la Limba şi literatura română la examenul de Bacalaureat, au avut de scris un eseu în care să prezinte relația dintre două personaje dintr-un roman de Marin Preda, dar şi de redactat un text argumentativ despre utilitatea activităților extraşcolare în educația cinematografică.

Ce subiecte ar fi picat la Evaluarea Națională dacă exercițiile erau din versurile piesei "Rămâi cu bine" de la Delia!

 

 În urma unui studiu realizat pe un eșantion reprezentativ, liceeni au considerat că subiectele de mai jos ar fi de dificultate medie și astfel mulți ar avea șanse la note mai bune la examenul de limba română de la Bacalaureat:

 

SUBIECTUL 1. Alegeți un cuvânt din lista de mai jos şi subliniati-l pe cel pe care va place cum suna!

-exhaustiv
-redundant
-contondent
-coercitiv
-distorsionat

SUBIECTUL 2. Găsiți subiectul principal din propoziția “Sunt plin de lovele, am mare putere/Stie lumea ca sunt boss/Trec 4,5 zile si aduc cu mine/Saci de bani de unde am fost”, apoi găsiți un sinonim pentru lovele.

SUBIECTUL 3. Comentați versurile si descrieti  ce tip de metafore sunt folosite pentru a evidenția opulența “Viața e perversă, şi eu am valoare, am talent cu caru, toți duşmanii moare”. Dacă nu puteți să le analizati din punct de vedere stilistic, măcar fredonați-le.

SUBIECTUL 4. Scrieți o propoziție în care să folosiți de 10 ori litera K în mod incorect şi inutil.

SUBIECTUL 5. Scrieți o compunere despre rolul cratimei (liniuta aceea care desparte din cand in cand anumite cuvinte) din textele pe care le-ati scris pe retelele sociale.

SUBIECTUL 6. (opțional). Faceți un dezacord la alegere.

 

Acest articol este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.