Multe emisiuni au oferit o perspectivă mai profundă asupra a ceea ce i-ar putea transforma pe unii oameni în criminali. Au cercetat și posibilele motive pentru care au ales să comită acte odioase. Unele dintre cele mai bune seriale criminale se concentrează pe criminalii înșiși. Altele arată partea de anchetare a crimei, prinderea criminalilor.
Cele mai bune seriale polițiste ale secolului 21
Descoperă mai jos o selecție cu cele mai bune seriale ale secolului 21, dar și care sunt cele mai bune seriale din 2023, până în momentul acesta.
„Money Heist” (2017 – 2021)
Este greu de imaginat că unul dintre cele mai populare seriale criminale realizate vreodată, Money Heist, nu a avut rapid un succes internațional. Abia după ce a fost achiziționat de o mare platformă de streaming, a devenit un succes masiv în întreaga lume.
Serialul prezintă un grup de hoți, conduși de Profesorul (Álvaro Morte). Ei se infiltrează și fură de la instituțiile financiare. Fanii de pretutindeni cântau propriile versiuni ale piesei „Bella ciao” și purtau măștile Dali din serial. Money Heist a câștigat numeroase premii și chiar a inspirat o adaptare sud-coreeană (Money Heist: Korea – Joint Economic Area).
Cele mai bune seriale polițiste: „Hannibal” (2013 – 2015)
În ciuda seriei scurte, de numai trei sezoane, “Hannibal” a fost numit unul dintre cele mai mari, dar cele mai subestimate seriale din toate timpurile. Dinamica complexă dintre profilul criminalului Will Graham (Hugh Dancy) și psihiatrul (și canibalul) Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen) constituie o bază solidă pentru serie.
Există așteptări mari în reinventarea personajelor clasice precum Hannibal. Dar regizorul, Bryan Fuller, și echipa de producție au executat cu succes reinterpretarea stilizată a lui Hannibal cu performanțe incredibile ale actorilor.
Hannibal este una dintre cele mai bune versiuni ale poveștii care a fost nominalizată și a câștigat numeroase premii. Printre aceste premii se numără Premiile Emmy, Premiile Saturn și Premiile Critics’ Choice Television. Astfel și-a consolidat statutul de „unul dintre cele mai bune seriale criminale făcute vreodată”.
Cele mai bune seriale polițiste: „Mindhunter” (2017 – 2019)
Este firesc ca oricine să fie fascinat de natura crimei și de criminalii din spatele lor. Spectatorii vor să înțeleagă cum gândesc infractorii sau de ce aleg să-și comită crimele. Este unul dintre motivele pentru care “Mindhunter” este o minune cinematografică. Explorează psihologia din spatele minții celor mai faimoși criminali din lume. De aceea este unul dintre cele mai bune seriale TV criminale din toate timpurile.
Este înlocuit tratamentul tipic pe care îl primesc criminalii. Nu sunt priviți ca sălbatici și iraționali. Doi agenți FBI (Jonathan Groff și Holt McCallany) îi intervievează și încearcă să-i înțeleagă ca oameni. Acest lucru conferă o atmosferă mai intensă și mai realistă seriei. Sunt analizați ucigași în serie din viața reală precum Edmund Kemper și Charles Manson.
„Dexter” (2006 – 2013)
Fără îndoială, printre cele mai bune serii de drame criminale, “Dexter” este o dramă criminală extrem de popular. Serialul este centrat pe personajul principal (jucat de Michael C. Hall), care este un tehnician criminalist cu talent deosebit în a analiza modele petelor de sânge. El este, de asemenea, un criminal în serie care urmărește ucigașii despre care crede că s-au sustras justiției.
Umorul său negru și stilul surprinzător de fermecător au ținut publicul captivat și dornic să afle mai mult. În ciuda părții secunde, Dexter: New Blood, care nu a avut success, serialul original rămâne foarte îndrăgit de fani.
„Peaky Blinders” (2013 – 2022)
Serialul britanic “Peaky Blinders” a fost apreciat datorită originalității lui și a modului în care a fost arătată istoria Angliei, rar explorată la televizor. Cinematografia elegantă și costumele impresionante ale dramei cu gangsteri nu reușesc să amuze publicul. Este ceea ce face ca serialul să pară ca fiecare aspect a fost gândit cu meticulozitate.
Serialul a avut un impact cultural uriaș în Marea Britanie. Potrivit Oficiului Național de Statistică (ONS), în 2018, numele Arthur a devenit primele zece nume de băieți pentru prima dată din anii 1920. La fel s-a întâmplat și cu numele Ada, care a fost inclus în primele 100 de nume ale fetelor pentru prima dată după o sută de ani. Aceste două nume sunt inspirate de personajele din “Peaky Blinders”, Arthur Shelby Jr. (Paul Anderson) și Ada Thorne (Sophie Rundle).
Cele mai bune seriale polițiste: „The Wire” (2002 – 2008)
Apărut pentru prima dată în 2002, “The Wire” nu a câștigat niciodată un Primetime Emmy și nici un premiu semnificativ. A primit doar evaluări medii, dar pe măsură ce timpul a trecut, serialul a devenit unul dintre cele mai bune programe de televiziune realizate vreodată. Mulți au lăudat acuratețea cu care a fost descries eșecul instituțiilor locale și a efectului său de domino ulterior asupra sărăciei la o populație urbană.
Precizia lui “The Wire” a inspirat Universitatea din York să studieze subiectele sociale explorate în program. Directorul de Sociologie al Universității din York, Roger Burrows, a spus că spectacolul „aduce o contribuție fantastică la înțelegerea urbanismului contemporan”.
„Sherlock” (2010 – 2017)
Deseori citat alături de cele mai bune seriale polițiste din toate timpurile, “Sherlock” este un serial TV premiat, bazat pe poveștile polițiste ale lui Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes. Este centrat pe neajunsurile pe care le trăiesc Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) și doctorul John Watson (Martin Freeman) în interiorul și în jurul casei lor din Londra, de la 221B Baker Street.
Pe lângă faptul că a câștigat un premiu Peabody în 2011, serialul a primit și numeroase premii Emmy. Este un succes mondial, lansând chiar și o aplicație mobilă numită „Sherlock: The Network”. Rămâne una dintre cele mai cunoscute și de succes reprezentări ale legendarului detectiv pe micul ecran.
„The Sopranos” (1999 – 2007)
În ciuda primei sale lansări în 1999, majoritatea episoadelor din „The Sopranos” au rulat în secolul 21 până la încheierea sa în 2007. Serialul urmărește călătoria lui Tony Soprano (James Gandolfini). El duce luptele grele pentru a echilibra viața de familie și rolul său de lider al mafiei. Povestește totul în timpul sesiunile sale de terapie cu psihiatrul Jennifer Melfi (Lorraine Bracco).
Există multe motive pentru care “The Sopranos’ a fost adesea descris ca fiind cel mai bun serial al tuturor timpurilor. Este și unul dintre cele mai bune seriale criminale făcute vreodată.
În ciuda rolului lui Tony în serial ca lider al unei organizații criminale, el se luptă cu identitatea sa și trebuie să aleagă mereu între bine și rău. “The Sopranos” excelează în multe direcții cum ar fi muzica, cinematografia și deschiderea sa de a explora subiecte dificile precum rolurile de gen, sănătatea mintală și cultura italo-americană.
„Breaking Bad” (2008 – 2013)
“Breaking Bad” a fost adesea numit cel mai mare serial de televiziune realizat vreodată. Multe seriale se bazează pe răsturnări de situație care își vor șoca publicul până la capăt, dar nu este și cazul cu Breaking Bad.
Scenariul este unic, deoarece permite ca totul să se întâmple într-un ritm mai lent, recunoscând importanța formării și dezvoltării caracterului și îl face mai puțin confuz pentru public. Însă scenariul genial nu poate fi susținut decât de performanțe incredibile, în special cele ale lui Bryan Cranston și Aaron Paul. Farmecul întregului serial este dat și de complexitatea relației lor. Atenția la detalii în “Breaking Bad” este inegalabilă.
Spre deosebire de alte seriale care nu știu când să se oprească, “Breaking Bad” a încheiat seria la momentul potrivit. Finalul de serie „Felina” a fost, de asemenea, considerat unul dintre cele mai grozave, dacă nu chiar cel mai grozav final de serie realizată vreodată.