Amenajările interioare moderne, inspirate din alte stiluri deja cunoscute au început să câștige din ce în ce mai mult teren în ultimii ani, iar unul dintre exemplele cele mai elocvente este stilul neoclasic. Amestecul de elemente specifice curentului clasic, alături de elemente moderne, unele chiar de dincolo de nou, fac din acest stil o aspirație pentru toți cei care vor să își amenajeze în mod special locuințele. Pentru a reuși să realizezi o astfel de amenajare stilistică interioară, iată câteva trucuri care s-ar putea să îți fie de ajutor. 

Folosește pardoseli elegante pentru fiecare cameră 

Pardoseala este una dintre caracteristicile cele mai importante care țin de curentul neoclasic, deoarece ideea de eleganță pleacă mai mult din această direcție. Pentru living și dormitoare poți opta pentru tipuri elegante de parchet, în culori cât mai deschise, chiar până la albul binecunoscut al mesteacănului, iar în camerele precum băile și bucătăriile poți opta pentru gresie pentru interior de la Mathaus, respectând aceeași paletă cromatică. 

Alegerea pardoselii trebuie să aibă în vedere și nivelul de trafic, dar și aspectul complet al camerei, tocmai pentru a realiza o potrivire perfectă la nivelul elementelor. 

Folosește cât mai multe elemente textile deschise la culoare

Textilele folosite pentru cameră se pot împărți în funcție de utilizare, însă fiecare element în parte își are un rol foarte important în ceea ce privește determinarea aspectului final.de aceea, ar trebui să împarți gama de textile a camerei, având în vedere și modul de utilizare.

Perdele și draperii

Perdelele sunt menite să înfrumusețeze camera dar să și aducă un plus din punct de vedere al funcționalității. Stilul neoclasic folosește foarte mult accentele de culori deschise (alb, roz, bej) drept pentru care lumina naturală chiar poate fi un plus din acest punct de vedere. De aceea specialiștii în design interior ne recomandă să utilizăm perdele și draperii în locul storurilor și a jaluzelelor, beneficiind astfel de cât mai multă lumină naturală. Unele perdele chiar au efectul de a spori luminozitatea în cameră prin difuzarea elegantă a luminii datorită texturii lor.

Draperiile, în tonuri de culoare cât mai apropiate de cele ale camerelor, trebuie amenajate cu falduri și prinderi laterale, pentru a crea senzația de eleganță specifică curentului clasic. 

Tapițerii pentru canapele și fotolii

Tapițeriile ar trebui să înlocuiască elementele din piele naturală sau sintetică, în ciuda faptului că acestea din urmă sunt mai ușor de curățat. Tapițeriile textile sunt unice și aduc foarte mult din farmecul stilului clasic, iar acest lucru devine foarte important pentru amenajarea unei locuințe în acest fel. 

Alege mobilier cu linii curbe

Unul dintre aspectele definitorii pentru stilul clasic este folosirea elementelor curbe în locul celor liniare. Elementele de finisare ale mobilierului nu trebuie să se termine brusc, ci să aibă o oarecare căldură a formelor, iar accesoriile și detaliile ar trebui să fie evidențiate. Astfel, pe lângă o vopsea decorativa interior care să însuflețească pereții camerei poți achiziționa și vopsea pentru aceste elemente de decor ale mobilierului. Tonurile de auriu pentru aceste elemente sunt cele mai potrivite, deoarece în mare parte acestea ne conduc cu gândul către perioada stilului clasic, atunci când eleganța și luxul domneau în camerele amenajate în acest stil. 

Amenajează elegant și băile

Băile moderne, placate cu piatră naturală sunt total diferite de cele specifice curentului clasic. Băile specifice zonei neoclasice impun utilizarea căzilor de sine stătătoare, alături de care se montează baterii elegante în tonuri de auriu. Placarea cu travertin a băilor, datorită modelului, poate respecta regula de amenajare în stil neoclasic, așa că ești liber să alegi orice model dorești pentru amenajarea băii.

Aceste câteva lucruri pot fi definitorii pentru realizarea unui decor neoclasic, așa că ar trebui să iei în calcul aceste detalii și să încerci să le integrezi cât mai bine în spațiul casei tale.