Cu cantitatea de ustensile de bucătărie pe care o avem astăzi acasă, pare de necrezut că, în urmă cu doar câteva decenii, toată mâncarea era pregătită cu câteva oale și tigăi. Și rezultatele au fost similare, dacă nu mai bune. În ultimii ani, gătitul la temperatură joasă a trecut de la restaurantele haute cuisine la case și se pare că este o nouă invenție, dar de fapt multe dintre tocănițele noastre tradiționale se bazează tocmai pe această tehnică.

Gătitul slow, în care alimentele sunt încălzite la foc mic pentru a reduce apa pe care o conțin, a-și înmuia fibrele și a spori aroma, este însăși baza gătitului occidental. Noile invenții, precum slowcookerele Crock Pot sau multicookerele programabile oferă rezultate foarte bune în anumite cazuri. La ce sunt folosite? Pentru a economisi timp și efort, ceea ce nu este puțin lucru, dar dacă nu știm să alegem tehnica ideală pentru fiecare preparat, putem ajunge să facem pâinea ca prăjiturile.

Există trei factori principali care determină rezultatul oricărui preparat gătit lent, care sunt interdependenți: temperatura, reducerea apei și reacțiile Maillard. La o gătire cu foc mic (fie pe gaz, ceramică sau cu inducție) oalele de fier mențin o temperatură constantă între 90 și 100 °C, dar aceasta poate fi redusă la între 80 și 90 °C dacă sunt introduse la cuptor la putere mică și cu ușa deschisă. Acest lucru ne-ar putea face să credem că obținem rezultate similare cu ambele oale, dar nu este cazul, întrucât modul în care este distribuită căldura în slow cooker Crock Pot înseamnă că totul se gătește mai lent.

Marele avantaj al unui multicooker Crock Pot este, evident, timpul de preparare. Orice rețetă care necesită între una și trei ore de gătit într-o oală convențională și până la opt într-un slow cooker, poate fi preparată în 45 de minute într-unul dintre aceste instrumente. Sunt preparate care iau și mai puțin: niște linte se fac în 15 minute și se face un bulion în jumătate de oră.

Atât cratița clasică, cât și multicooker-ul au un avantaj suplimentar față de slowcooker, și anume că pot face sote și reduce sosuri, imposibil de făcut în majoritatea modelelor de slow cooker. De aceea, majoritatea rețetelor de slow cooker necesită o sotare prealabilă a ingredientelor care trebuie făcută în alt instrument și, probabil, o reducere ulterioară a sosului, ceea ce adaugă sarcini suplimentare de curățare.

Marele dezavantaj al slow cooker-ului, incapacitatea de a atinge temperaturi care să permită declanșarea reacțiilor Maillard, este și marea sa putere. Și este că în aceste oale este greu, dacă nu imposibil, să ardă ceva, motiv pentru care, în principiu, sunt cele mai sigure. Da, rezultate mai bune pot fi obținute prin gătirea într-o oală convențională la o temperatură scăzută, dar asta te obligă să petreci două, trei sau patru ore asigurându-te că nimic nu arde și fără să poți ieși din casă. Același lucru este valabil și pentru oala sub presiune, care nu trebuie lăsată în funcțiune nesupravegheată în niciun caz.

Un slowcooker Crock Pot, totuși, poate fi lăsat aprins în timp ce dormim sau lucrăm, în siguranță știind că nimic nu va arde.

Multicookerele vă permit să obțineți rezultate foarte asemănătoare cu cele ale unei oale convenționale în mult mai puțin timp, ceea ce este ideal pentru timpi lungi de gătire, dar și pentru a reduce timpul de pregătire a preparatelor de bază precum bulionul sau preparatele din legume.

Slowcooker-ul este un instrument suplimentar de care trebuie să ținem cont în bucătărie datorită faptului că este foarte confortabil, mai ales să-l lași să-și facă treaba noaptea sau în timp ce mergi la lucru, dar și pentru unele preparate specifice precum gătirea bucăților mari de carne, care ne-ar lua ore și ore dacă le-am găti în cuptor, cum ar fi carnea de porc, de vită, coastele și multe alte preparate. Dacă vrei mâncare cu savoare, cu siguranță ai nevoie de un slowcooker Crock Pot.