Chiar dacă zilele călduroase de vară au devenit deja o amintire frumoasă pentru foarte mulți dintre noi, asta nu înseamnă că nu ne putem gândi la pregătirea grădinii, a serelor ori a solariilor pentru următorul sezon. Căci după cum spune şi o celebră vorbă din popor, "Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car!". Prin urmare, hai să vedem ce este o plasă de umbrire, care este rolul ei, cum se montează în mod corect şi când poate fi aceasta instalată. 

 

Plasa umbrire pentru sere si solarii. Cum si cand punem plasa umbrire 40 intr-o sera?

Plasa de umbrire este una din cele mai utile invenții din domeniul agricol. De ce? Pentru că ea poate fi folosită pentru a reduce din efectele nocive ale soarelui, protejând fructele şi legumele din sere şi solarii de stresul termic. 

Dar ce este totuşi plasa de umbrire? Ei bine, plasa de umbrire este o țesătură care împiedică pătrunderea soarelui în sere şi solarii, mai simplu spus: este o plasă care ține umbră şi care permite distribuirea uniformă a luminii. Un lucru pe care trebuie neapărat să îl menționăm este faptul că o plasă de umbrire poate fi folosită în şi alte spații, nu doar în sere şi solarii. Mai precis, o plasă de umbrire poate fi folosită şi în zonele unde grindina şi vânturile puternice sunt des întâlnite, în spațiile de joacă, deasupra parcărilor şi a teraselor şi aşa mai departe.

Ştim că o seră ori un solar reprezintă un mediu atent controlat şi conceput în aşa fel încât să le ofere plantelor cele mai bune condiții de creştere şi dezvoltare, astfel încât beneficiarul să se bucure de fructe şi legume sănătoase, aspectuoase şi mai ales gustoase. Însă pentru a ne bucura de toate acestea este nevoie şi de puțin ajutor, şi astfel discutăm şi despre plasa de umbrire.

Probabil că ți-ai dat deja seama care este rolul unei plase de umbrire, dar  menționăm încă o dată că plasa de umbrire are:

Rolul de a reduce din efectele nocive ale soarelui;

Rolul de a proteja fructele şi legumele din sere şi solarii de stresul termic;

Rolul de a menține aerul din interiorul serelor şi solariilor mai rece;

Rolul de a menține o temperatură şi o umiditate constante în interior;

Rolul de a reduce numărul de dăunători.

Pe lângă toate acestea, o plasă de umbrire poate contribui atât în sezonul cald, cât şi pe parcursul lunilor mai reci, la economisirea unei sume importante de bani, ajutând în acelaşi timp şi sistemul de răcire să funcționeze în condiții optime. De ce? Pentru că o plasă de umbrire 40 montată într-o seră ori într-un solar poate reduce considerabil pătrunderea razelor solare şi poate păstra un nivel de umiditate constant.

De ce este important să montezi o plasă de umbrire?

Chiar dacă ai tinde să crezi că un sistem de ventilație bun este tot ce ai nevoie pentru a menține o temperatură optimă într-o seră, radiațiile solare te vor contrazice… căci acestea se acumulează cu uşurință, lucru care duce la creşterea temperaturii, iar acest fapt este fatal pentru foarte multe tipuri de plante. 

Prin urmare, ai nevoie de o plasă de umbrire care să te ajute să reduci din radiațiile solare, dar care să îi permită luminii să pătrundă în interior şi să fie distribuită cât mai uniform. Pentru a nu reduce prea mult cantitatea de lumină solară, poți încerca să foloseşti o plasă de umbrire 40.

Cum se montează o plasă de umbrire?

Este important să ştii că o plasă de umbrire poate fi montată atât în interiorul serei, cât şi în exteriorul acesteia. În cazul în care aceasta este instalată în interior este important să ai în vedere o distanță de cel puțin 2 metri între plasă şi plante. Mai precis, atunci când plantele ajung la maturitate este recomandat ca ele să nu atingă plasa de umbrire. 

Dacă nu ştii care este dimensiunea de care ai nevoie, este importat să ai în vedere două aspecte, şi anume:

Dimensiunea solarului;

Plantele de la interior – şi cât de mult se vor dezvolta acestea atunci când vor ajunge la maturitate.

Montarea plasei în interiorul serei VS Montarea plasei în exteriorul serei

Dacă nu eşti încă hotărât asupra poziției plasei (interiorul său exteriorul serei), iată în continuare câteva aspecte care să  îți uşureze decizia. 

Montarea plasei în exteriorul serei vine cu un avantaj important, mai precis blochează lumina soarelui înainte ca aceasta să pătrundă în sera, contribuind astfel şi la mărirea capacității de răcire.

Montarea plasei în interiorul serei are şi ea cu avantaj deloc de ignorat, căci cu toate că îi permite luminei să treacă prin plasticul care acoperă sera, va contribui la conservarea energiei.

În alegerea plasei trebuie să ții cont şi de alte aspecte, precum culoare şi densitate. 

În ceea ce priveşte culoarea, vei găsi pe piața o gamă variată de plase. Cea mai des întâlnită culoare pentru o plasă de umbrire este verde, însă vei mai găsi şi alte culori, precum: roşu, albastru, alb şi chiar negru. Bineînțeles că poți opta pentru plase de diferite culori pentru fiecare etapă de dezvoltare a plantelor.

În ceea ce priveşte densitatea țesăturii vei găsi pe piață variante de plase cu o densitate de 40%, 55%, 75% și chiar 95%. Acest procent se traduce prin gradul de protecție / umbrire pe care plasa îl poate oferi.