Conform studiilor efectuate de economiști și alți profesioniști în domeniu, după aproape 40 de ani, în 2020 discurile de vinil au depășit în vânzări CD-urile. În ultimul deceniu, interesul pentru muzica înregistrată pe discuri de vinil a devenit tot mai mare chiar și în rândul celor tineri, care nu au prins perioada de glorie a acestui format de redare a muzicii.

    Alături de cele mai mari țări ale lumii, și în România discul de vinil a cunoscut o creștere atât în cerere, cât și în vânzări. Țara care a avut cele mai multe vânzări pentru discurile de viniluri rămâne, în continuare, SUA. În același timp, unele dintre cele mai mari case de discuri au reluat producția acestui format, iar artiștii momentului au ales să își lanseze albumele și pe discuri de vinil.

    Dacă ești în căutarea unor noi viniluri pe care să le adaugi colecției tale ori doar ești curios care sunt acele discuri care au avut cele mai multe cereri și vânzări în ultimul deceniu, îți prezentăm, pe scurt, tendințele și preferințele altor pasionați de muzica înregistrată analog:

 

1. Vinilurile rock, cele mai cumpărate 

Genul cu cei mai mulți ascultători este și cel care a înregistrat cele mai multe vânzări pentru albumele rock lansate pe discuri de vinil. Una dintre surprizele care se regăsesc în vânzările de viniluri rock, o reprezintă revenirea în atenția publicului a trupei Fleetwood Mac, al căror album denumit Rumors se află pe primul loc în topul vânzărilor de discuri de vinil din ultimul deceniu. Printre alte albume rock lansate pe discuri de vinil care s-au aflat în rândul preferințelor fanilor se mai numără: The Dark Side of the Moon al trupei Pink Floyd, albumul Unplugged in New York al trupei Nirvana sau Abbey Road al trupei The Beatles. Acestea, dar și multe altele s-au aflat în topuri încă de la lansare și au revoluționat muzica prin creație și interpretare. Așadar, dacă ai posibilitatea să le găsești la o calitate foarte bună în anticariat, îți recomandăm să le adaugi colecției tale de viniluri rare. 

 

2. Legendele muzicii, mereu în preferințe

Sunt artiști care au rămas în istoria muzicii și care, pentru toată contribuția lor artistică, au câștigat numeroase premii muzicale, astfel că nume precum Bon Jovi, Frank Sinatra, Led Zeppelin, David Bowie, Linkin Park sau Queen dăinuesc în inimile fanilor din întreaga lume. Dacă dorești ca în colecția ta de viniluri să se regăsească și cele mai apreciate nume din industria muzicală, la anticariatul Târgul Cărții găsești, atât online, cât și în magazinul fizic, viniluri vechi la prețuri avantajoase, pentru a te bucura de cea mai caldă experiență de ascultare a unora dintre cele mai apreciate albume lansate vreodată. 

 

3. Artiștii momentului

Faptul că discurile de vinil sunt apreciate atât de mult la nivel global a determinat casele de discuri și artiștii momentului să își lanseze albumele atât în format digital cât și analog. În funcție de casa de discuri cu care un artist colaborează, și calitatea discului de vinil poate varia. În prezent, printre cele mai apreciate case de discuri sunt Sony și GZ Media, care lansează vinilurile în diferite formate: 12 inch, 10 inch și 7 inch. Foarte important la discurile de vinil noi pe care le achiziționezi este și viteza de rotație, dar și aparatul la care le asculți, întrucât acesta trebuie să fie setat corespunzător pentru a reda un sunet cât mai calitativ. De asemenea, dacă ai posibilitatea, ori de câte ori vrei să cumperi discuri de vinil, este recomandat să le testezi chiar în magazin, întrucât unele albume remasterizate pot avea o calitate mult mai slabă față de albumul original lansat tot în format analog. Printre cei mai apreciați artiști ai momentului ale căror discuri de vinil s-au aflat în topul vânzărilor se numără: Adele, Arctic Monkeys, Ed Sheeran dar și vinilurile pe care se regăsesc soundtrack-urile unor filme de succes precum Guardians of the Galaxy.

    Schimbarea și dezvoltarea tehnologică cunoscute astăzi de către omenire au loc într-un ritm alert ceea ce poate determina ca multe dintre micile plăceri, cum ar fi ascultarea unui disc de vinil să pară banale. Însă, chiar și cei mai sceptici sunt pe loc cuceriți de experiența de ascultare a unui disc de vinil celebru la un pick-up. În înregistrarea digitală anumite note redate de instrumentele muzicale pot fi comprimate, astfel că acestea nu se mai aud, însă, în înregistrarea făcută analog, toate aceste note subtile sunt captate și redate, ceea ce face ca discul de vinil să fie atât de apreciat. Ca atare, industria discurilor de vinil este în creștere încă din anul 2011.