Începutul de an este perioada ideală în care să faci schimbări în bine și să te dedici mai mult lucrurilor care contează cu adevărat pentru tine și care te pot ajuta să devii cea mai bună versiune a ta. 

Beneficiile pe care le oferă lectura au fost scoase la iveală de numeroase studii de specialitate, astfel că în 2022, anul care abia a început, îți recomandăm să dedici timp și cititului, pentru a putea să te bucuri de tot ceea ce îți oferă această activitate. Pentru a-ți fi mai ușor să-ți alegi următoarele lecturi în acest an, îți prezentăm cele mai apreciate genuri literare pe care să le citești:

 Cărțile romantice

Genul Romance este ușor de citit, iar cărțile de dragoste te ajută să scoți la iveală cele mai intense emoții și, în același timp, să te relaxezi după o zi grea. În filele unei cărți de dragoste găsești atât suspans cât și umor, intrigă, pasiune dar, cel mai important, aceste tipuri de cărți contribuie la o mai bună înțelegere a modului în care funcționează relațiile. Protagoniștii din cele mai faimoase povești de dragoste te poartă spre meleaguri mirifice, în decoruri moderne ori clasice, iar acțiunile lor sunt un bun prilej să descoperi noi idealuri și comportamente. Printre cele mai faimoase cărți de dragoste pe care să le citești în 2022 se numără: Înainte să te cunosc de Jojo Moyes, Dragostea în vremea holerei de Garbiel Garcia Marquez, scrierile autoarelor Jane Asuten și Emily Bronte, dar și operele clasice precum Pe aripile vântului de Margaret Mitchell ori Anna Karenina de Lev Tolstoi.

 

Romane psihologice

Romanele psihologice au stat la baza numeroaselor adaptări cinematografice, de aceea, ele sunt alegerea ideală atunci când vrei să aprofundezi tipologiile de caractere, când ți-ai propus să descoperi filosofii de viață sau să analizezi psihologia din spatele unor personaje. Cu o intrigă ce îți va menține atenția până la final, personaje emblematice, dar și valori morale ce îți pot oferi adevărate lecții de viață, lectura unui roman psihologic este deopotrivă revelatoare și relaxantă. Unul dintre cele mai apreciate romane ale acestui gen, opera autoarei românce Ileana Vulpescu, Arta Conversației surprinde cu măiestrie trăirile și caracterul protagonistei principale, fiind cea mai apreciată scriere a sa. Alte romane psihologice de succes, pe care să le adaugi în bibliotecă sunt: Colecționarul de John Fowles, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu, Minciuni pe canapea de Irvin Yalom sau Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu.

 

Cărțile fantasy și Science Fiction

Pline de spectaculos și cu o actiune plasată în viitor, romanele celor mai iubiți autori ai genului SF și Fantasy te vor ului și îți vor permite să descoperi noi universuri și creaturi mitice. Prin lectura romanelor din acest gen îți vei dezvolta imaginația și vei dobândi noi perspective asupra lumii și a universului. În anul ce tocmai a început, ia-ți doza de călătorii spre lumi fantastice cu ajutorul romanelor SF & Fantasy și bucură-te de aventuri nemaivăzute. Nu uita să adaugi pe lista de lectură opere ale unor autori precum: Stephen King, J.R.R Tolkien, George R. R. Martin, Anne Rice, Isaac Asimov sau Frank Herbert, pe care îi găsești în oferta de cărți a anticariatului Târgul Cărții, precum și numeroase alte genuri literare care-ți vor revela universul literaturii. După ce citești unele dintre cele mai apreciate scrieri fantasy ori SF, îți recomandăm să vizionezi și adaptările cinematografice, astfel încât să dobândești o mai bună perspectivă asupra personajelor și a spațiului în care se petrece acțiunea.

 

Romanele clasice 

Nu numai că au inovat perioada în care au fost publicate, însă operele clasice continuă să aibă un impact asupra tuturor generațiilor și sunt o sursă de inspirație pentru multe alte lucrări literare. Abordând un stil literar captivant, marii autori ai lumii au creionat personaje de neuitat, întâmplări cu final neașteptat și au creat autenticitate prin descrierea trăirilor personajelor. Printre operele ce nu trebuie să îți lipsească din bibliotecă se numără scrierile unor autori precum: Feodor Dostoievsky, Virgina Woolf, Alexandre Dumas, Emile Zola sau Honore de Balzac. 

 

Cărți de non-ficțiune

Un spectru literar variat, non-ficțiunea te va ajuta să evoluezi pe plan personal și profesional, dar va contribui și la dezvoltarea cunoștințelor tale, astfel că este recomandat să alternezi cât mai multe domenii, pentru un aport cât mai mare de informații. Cărțile din domenii precum psihologie, dezvoltare personală, IT ori hobby s-au bucurat de o tot mai mare apreciere de-a lungul timpului, drept urmare, dacă vrei să-ți descoperi o nouă pasiune, să afli detalii despre viața unei personalități ori să pui în aplicare idei inovatoare pentru proiectele tale, cărțile de non-ficțiune sunt ideale.

Oricare ar fi genul literar pe care îl preferi, lectura este aliatul ideal pentru momentele în care vrei să ai parte de relaxare, dar și atunci când îți dorești să descoperi răspunsurile la anumite întrebări, sau să te dezvolți personal. În anul 2022, creează-ți amintiri literare în compania personajelor tale preferate și adaugă pe rafturile din bibliotecă toate cărțile pe care ți le dorești.