Aflată de ani buni într-o criză a angajaților, România are acum în față încă o provocare: Planul Național de Redresare şi Reziliență, prin care ar trebui să construiască sute de kilometri de autostrăzi şi sute de şcoli, să reabiliteze mii de clădiri şi zeci de spitale. 

Cum milioane de români au plecat în Vest, angajatorii caută acum muncitori în Asia. Doar anul acesta, România îşi deschide porțile pentru 100.000 de muncitori din afara Uniunii Europene. În ultimii 3 ani s-a dublat numărul de permise de muncă pentru muncitorii străini. 

Muncitorii asiatici nu vor să trăiască visul american, ci visul românesc

O echipă Observator a filmat în Sri Lanka poveştile viitorilor angajați din România. Ingineri constructori, bucătari, croitori, pescari, asistenți medicali şi nu numai. Aproape că nu mai există domeniu în care să nu fie nevoie de mână de lucru. Candidații stau la coadă la agenții ca să aplice pentru un job în România. Dau probe şi interviuri. Vin din toată țara în Colombo și aplică de multe ori până reuşesc. Concurența e foarte mare. Salariile pot fi şi de 10 ori mai mari în România.

Seria Observator„Străini în visul românesc. Pe urmele muncitorilor de la capătul lumii analizează  fenomenul care va transforma nu doar piața muncii din România, ci şi societatea. Primul reportaj va fi difuzat, astăzi, la ora 19.00, la Observator, Antena 1.

OBSERVATOR. Despre Oameni. Știrile așa cum trebuie să fie.

https://observatornews.ro/  

https://www.facebook.com/ObservatorAntena1 

https://www.instagram.com/observatorantena1/?hl=en

https://www.tiktok.com/@observatorantena1?lang=en