Maşina de găurit şi ciocanul rotopercutor sunt două ustensile utile într-o casă. Se pune firesc întrebarea care este diferența dintre acestea şi ce ar trebui să alegem. 

Diferențele dintre o maşină de găurit şi un ciocan rotopercutor

Cu toate că seamănă foarte mult şi maşina de găurit se foloseşte mai des, ciocanul rotopercutor poate fi şi el foarte util. Vom vedea în continuare care sunt diferențele dintre acestea două.  

Maşina de găurit - este un instrument electric util celor care se ocupă cu prelucrarea lemnului, şi nu numai. Pe scurt, este o maşină de găurit dotată şi cu funcția de ciocan. Datorită construcției, ciocanul loveşte burghiul în mod repetat, facilitând găurirea materialelor. Din păcate, chiar şi modelele performante generează zgomot şi vibrații puternice. Din fericire, maşina de găurit se poate achiziționa la un preț foarte accesibil şi poate fi de un real folos în proiectele domestice în lemn sau în zidărie.

Ciocanul rotopercutor - se remarcă prin versatilitatea pe care o oferă, putând face față lucrărilor grele. Una din marile facilități pe care le oferă este posibilitatea de a folosi burghiul pentru a putea efectua şi lucrări uşoare şi rapide. 

Caracteristicile unei maşini de găurit

Puterea sau capacitatea - se măsoară în numărul de lovituri pe minut care poate fi mai mare decât în cazul unui ciocan rotopercutor.

Portabilitate - datorită faptului că pot folosi ca sursa de alimentare o baterie, maşinile de găurit se bucura de o portabilitate mai mare decât un ciocanele rotopercutoare şi se pot utiliza cu succes chiar şi în spații fără curent electric.

Construcție şi fiabilitate - dimensiunile maşinii de găurit sunt determinate de dimensiunea ciocanului şi a mandrinei incluse. Pentru confort, maşina de găurit este prevăzută cu un mâner ergonomic reglabil care se poate scoate când este necesar. Rolul mânerului este de a reduce vibrațiile şi a creşte performanțele maşinii de găurit. 

Funcționalități - funcțiile unei maşini de găurit sunt limitate în comparație cu cele ale unui ciocan rotopercutor. Astfel, funcțiile unei maşini de găurit sunt ideale pentru proiectele de zidărie care nu necesită putere mare.

Aplicații - maşina de găurit este instrumentul ideal pentru bricolaj şi proiecte mici în jurul casei. Dacă acestea dispun de motoare de 5 până la 8 amp, sunt mai mult decât suficiente pentru a face față unor lucrări mici sau medii care implică realizarea găurilor în lemn, zidărie sau chiar beton. 

Caracteristicile unui ciocan rotopercutor

Puterea sau capacitatea - se măsoară şi de data aceasta în rpm care pot ajunge până la 1200. Cu toate că acest număr nu este la fel de mare ca în cazul unei maşini de găurit, ciocanul rotopercutor asigură suficientă energie pentru performanțe remarcabile.

Construcție şi fiabilitate - în comparație cu cel al maşinii de găurit, corpul ciocanului rotopercutor este mai mare. Acest lucru este necesar pentru a menține pistonul intern funcțional la capacitatea maximă. Totodată, pentru stabilitate crescută, ciocanul rotopercutor este prevăzut cu un mâner ideal pentru a face față sarcinilor dificile. Datorită construcției, ciocanele rotative permit finalizarea sarcinilor grele fără a pierde din putere, cum ar fi realizarea găurilor în beton. 

Funcții - marea majoritate a ciocanelor rotopercutoare permit selecția vitezelor de lucru diferite şi, totodată, reglaje variate de daltă pentru mandrină. Astfel, un ciocan rotopercutor poate funcționa în modul ciocan, fără a face rotații - mod ideal pentru lucrări de tâmplărie, sau în modul daltă când sunt necesare lucrări de tăiere. 

Aplicații - dacă ai nevoie de un instrument pentru lucrări care necesită putere mică, nu se recomandă ciocanul rotopercutor. Cu toate că poate face față şi acestor sarcini, el este destinat lucrarior grele care necesită forțe şi puteri mai mari. Astfel, ciocanul rotopercutor este ideal pentru a prelucra materialele dure sau a face găuri mari în beton.  

Pe care ar trebui să îl alegi

Maşina de găurit şi ciocanul rotopercutor nu numai că arată şi funcționează diferit, dar sunt şi destinate lucrărilor diferite. 

Maşina de găurit - include un ambreiaj care îi permite să rotească cu maximă eficiență un burghiu şi funcționează perfect pentru lucrări în lemn sau metal. Se poate folosi şi pentru lucrări în beton, numai că lucrarea va dura mult mai mult. De aceea, maşina de găurit este alegerea potrivită pentru lucrările uşoare de zidărie. 

Ciocanul rotopercutor - este varianta îmbunătățită a maşinii de găurit şi, datorită sistemului de presiune a aerului, a arborelui cotit şi ansamblul pistonului pe care le foloseşte, oferă o durabilitate mai mare. Excelează în lucrările grele în care asigură mai multă versatilitate. Acoperă în mare parte lucrările care se pot face cu o maşină de găurit şi oferă mult în plus. Se poate folosi atât în proiecte uşoare, cât şi în proiecte complicate. 

Concluzie

Alegerea ustensilei potrivite depinde în mare măsură de tipul de muncă pe care o vei desfăşura. Pentru confort şi fiabilitate, însă, asigură-te că ții cont de toate opțiunile existente pentru a decide dacă proiectul tău necesită o maşină de găurit sau un ciocan rotopercutor.