Toți auzim măcar o dată în viață "hai să rămânem (doar) prieteni". De parcă treaba asta chiar ar funcționa... Sigur, sunt şi excepții, dar e greu de crezut că poți să asişti impasibil la felul în care evoluează viața fostului/fostei după ce tu încetezi să mai fii una dintre cele mai importante persoane din ea.

Ca doi foşti să poată rămâne "doar prieteni" după ce au avut legături mult mai adânci de atât e nevoie de multă maturitate şi de o supradoză de altruism. Poate e uşor pentru cei care nu au fost chiar atât de implicați în relație, poate e politicos să rămâi în relații cordiale cu un "ex", dar dacă ar fi să facem un sondaj, în majoritatea cazurilor probabil că treaba asta nu funcționează deloc. Poate merge o vreme, până când geloziile ies inevitabil la suprafață. Cât despre cât e de sănătos să pretinzi că eşti BFF cu cineva cu care ai împărțit odată atât de multe lucruri... E de discutat.

Evident, oricine poate să încerce, dar dacă vezi semnele astea, mai bine rupeți pisica până nu deveniți studiu de caz pentru psihologi ;)

Vă certați în continuare

Poate să pară ceva normal, din moment ce oricum o făceați şi când erați împreună. Dar probabil tocmai de aia v-ați şi despărțit. Şi doar nu v-ați despărțit ca să puteți să vă certați în continuare, doar ca prieteni, nu? Ceva, ceva a rămas acolo, undeva şi vă întoarce unul împotriva celuilalt. Ce fel de prietenie e asta?

Vă mințiți ca să vă menajați sau să vă faceți în ciudă

Dacă ați rămas prieteni, dar omiteți sau cosmetizați anumite lucruri care se întâmplă în viața voastră pentru a nu-l pune în dificultate pe celălalt (sau tocmai pentru a-i face în ciudă), înseamnă că nu prea credeți cu adevărat în ceea ce voi numiți prietenie. Nu sunteți amici, sunteți doar "foşti care fac parte din viața foştilor" şi care s-ar putea să se ducă de nas în speranța că poate-poate se mai leagă ceva.

Ascunzi faptul că ieşi cu alte persoane pentru că te simți ca şi cum ai înşela

Aici e o problemă de detaşare. Tu de fapt te simți în continuare într-o relație cu fostul/fosta, iar apropierea asta "prietenească" nu te ajută. Deloc!

Încă mai faceți sex din când în când; pentru că deja vă cunoaşteți, vă place şi e mult mai sigur decât să cunoşti alte persoane şi să treci prin momentele alea în care lucrurile nu prea se leagă din punct de vedere sexual. OK, clar nu sunteți singurii care practică treaba cu "prieteni cu beneficii". Dar... Asta funcționează doar când între cei doi nu există/nu au existat altfel de legături emoționale. Iar sexul ocazional dintre doi foşti e de obicei doar o tentativă de a reîncălzi o ciorbă mult prea veche pentru a mai fi sănătoasă...

Discutați mult despre cum vă merge după ce v-ați despărțit. Poate fi benefic pentru amândoi, dar până la un punct. Dacă treaba asta se transformă într-un soi de verificare sau formă de validare, ori dacă ajunge să nască gelozie la unul dintre voi... Well, de asta foştii nu prea rămân prieteni, în general.

De obicei treaba asta în care foştii iubiți rămân prieteni este o formă de negare şi la un moment dat va deveni greu de suportat măcar pentru unul dintre ei. Pentru că în cele mai multe cazuri este doar o formă de a amâna detaşarea de celălalt. Dar, cum spuneam la început, există şi excepții şi dacă te numeri printre ele, chiar meriți felicitări!