Când ai 15-16 ani crezi că asta e cea mai tare perioadă din viață. Şi este, în felul ei! Dar poate fi şi al naibii de grea. Important e să ştii să te bucuri de ea şi să laşi lucrurile nasoale deoparte; de preferat, după ce înveți din ele. N-o să le dai la BAC, dar s-ar putea să-ți fie de folos la un moment dat! Normal că nu e uşor, dar nu prea ai de ales ;)

Tu ştii clar ce vrei de la perioada asta, dar nimeni nu te ascultă, pentru că, desigur, eşti prea "mic" ca să ai ceva de spus. Pont: Aşa o să fie mereu, aşa că învață să te strecori printre reguli, sarcini, interdicții, obligații! Chiar dacă tot ce auzi e că "trebuie", iar ție, să fim sinceri, ți se cam rupe! De fapt, de cele mai multe ori, ți se rupe tocmai pentru că "trebuie". Mai puțin atunci când îți iese şi ție ceva. Atunci e bine să ştii să profiți!

TOP 14 expresii enervante pe care niciun copil nu vrea să le mai audă de la părinți

Şi pentru că toată lumea e ocupată să-ți spună ce trebuie şi ce nu trebuie (a.k.a nu ai voie) să faci, uită să-ți spună sau să te lase să descoperi chestii importante pentru tine. Nu pentru ei! Iar dacă mai ai şi prieteni cu părinți ceva mai cool şi vezi că se poate şi altfel, e clar că adolescența ta e una, să zicem, agitată!

Uite 14 lucruri pe care nu ți le spune nimeni despre adolescență şi pe care noi credem că trebuie să le ştii. Bine... nu "trebuie"... Dar ți-ar prinde bine ;)

E perioada în care înveți să-ți triezi prietenii.

Nu e o dramă dacă o rupi cu gaşca doar pentru că nu te mai regăseşti în ea. E mult mai nasol să rămâi, decât să pleci. O să cunoşti sigur alți oameni.

Nu trebuie să convingi pe nimeni de nimic şi nu trebuie să demonstrezi nimic.

Tu eşti singura persoană pe care chiar trebuie să nu o dezamăgeşti. Restul oricum nu vor fi niciodată mulțumiți sută la sută.

Nu fi hater doar pentru că ai scuza hormonilor!

Pierzi timp prețios când te ocupi cu a fi contra "din principiu". Nu eşti singurul care trece prin perioada asta şi, pe bune!, ai lucruri mult mai mişto de făcut. Ştii tu:, cum ar fi să te bucuri de viață.

Eşti singurul responsabil de propria fericire.

Nici părinții, nici "iubi", nici frații, nici prietenii nu o pot cumpăra la sticle de un litru ca să ți-o servească ție în porții mai mari sau mai mici, după preferințe. Ei fac ce pot, de tine depinde cum primeşti ce ți se oferă.

Orice etapă arsă prea rapid doar pentru că te grăbeşti să creşti o să se întoarcă şi o să te muşte de fund.

Ia-o uşor, că nu te aleargă nimeni. Bucură-te de fiecare moment şi acceptă fiecare eşec. Şi învață din toate câte ceva. O să te ajute mai încolo.

Fii aşa cum vrei tu, nu cum vor alții!

Ai tăi te-au îmbrăcat cum au vrut ei toată copilăria, dar acum e momentul să ai şi tu ceva de spus. Ai dreptul la păreri, gusturi şi criterii proprii când vine vorba de prezent şi viitor, indiferent de ce trebuie, ce nu trebuie şi ce cred alții. Fie ei familie sau prieteni.

Experimentează tot ce simți tu că ar putea fi interesant.

Până nu încerci, nu ai de unde să ştii cum e. Plus că o să te roadă curiozitatea până când o s-o faci oricum. Iar unele lucruri e mai bine să le faci la timpul lor.

Sexul în adolescență nu e un păcat de moarte.

În ciuda studiilor şi interdicțiilor părinților, chiar nu e! N-a trăsnit Doamne-Doamne pe nimeni şi nici n-a murit nimeni din asta dacă a avut grijă la câteva "detalii" cum ar fi contracepția, protecția şi partenerul. Come on! Fiecare îl face când se simte pregătit, pentru că până la urmă e instinct, nu matematică.

Virginitatea nu e un defect

Chiar dacă toți prietenii tăi şi-au început viața sexuală, nu e un "must" să intri în rândul lumii dacă nu simți că a venit momentul potrivit. Pont: Nu chiar toți care se laudă că au făcut deja sex spun adevărul, so... Tu ştii când e momentul.

E OK să mai dai şi fail!

Nimeni nu-i perfect! Fie că eşuezi la şcoală, fie că te desparți de iubi, fie că te cerți cu un prieten, fie că râde lumea de tine că nu ştiu ce ai făcut... Nu înseamnă că eşti un "loser"! Şi e important să ştii asta!

O să suferi din dragoste.

Şi o să doară al naibii de tare şi nu o să treacă uşor. Dar, hey! Cine nu trece prin asta? Nu trebuie să-ți fie frică să te mai îndrăgosteşti. Pentru că nici nu ştii ce pierzi!

Nu toată lumea trebuie să te placă!

Aşa că încetează să mai faci chestii doar de dragul de a fi popular. Pe bune că e obositor al naibii! Şi oricum... "haters gonna hate".

E OK să nu ştii ce vrei să faci după ce termini liceul.

Nu toată lumea trebuie să aibă viața planificată în cel mai mic amănunt. Da, normal că e, poate, mai confortabil, dar, WTF?!? Unii poate sunt mai nehotărâți. Nu înseamnă că eşti imatur. Şi dacă eşti, ai tot dreptul să fii!

Părinții nu sunt cei mai mari duşmani.

Chiar dacă nu te înțeleg, sunt "comunişti" sau nu sunt ca alți părinți, nu înseamnă că îți vor răul. Mai devreme sau mai târziu o să-ți dai seama, aşa că ai grijă ce le spui în perioada asta. Vor ierta, dar nu vor uita. Şi ce-i mai rău e că nu o vei face nici tu ;)

Nu încerca să fii mai mare decât eşti. Toate la timpul lor, remember? Nu uita să te distrezi, că n-o să ai toată viața timp pentru asta. Enjoy!