O prietenie este cu atât mai valoroasă, cu cât durează mai mult. Dar nu şi dacă devine (sau a fost mereu, dar nu îți dădeai tu seama) una toxică. E greu să renunți la prieteniile vechi chiar şi atunci când încep să îți facă rău. Ai oricând opțiunea să încerci să le "repari", dar nicio garanție că va funcționa.

Uite câteva lucruri care indică o prietenie toxică:

1. Reuşitele tale sunt mai degrabă deranjante, decât motive de bucurie?

Poate crezi că prietenii adevărați îi cunoşti doar când ți-e greu, dar e o teorie greşită. Dacă nu ştiu să se bucure alături de tine când ți-e bine la fel cum dau fuga să te consoleze şi să fie acolo când ți-e rău, e un mare semn de întrebare. Expresiile ca "te invidiez" sau "aş vrea să am şi eu ce ai tu" ar trebui să te pună pe gânduri. La un oarecare nivel pot fi o încercare de a te face să te simți vinovat/ă pentru ceea ce ai sau o exprimare a regretului că nu mai sunteți în aceeaşi barcă. Ceea ce nu e fair deloc!

2. Face crize de gelozie când te vezi cu altcineva? Se supără că nu i-ai spus? Well, nu e de bine. Poți să încerci să fii persoana matură din "relația" voastră şi să-i explici că nu puteți fi împreună chiar tot timpul sau că sunt persoane cu care e mai bine să te vezi singur/ă, dar e greu de crezut că va înțelege. Totuşi, tu trebuie să ştii că ai încercat înainte de a te gândi serios dacă vrei sau nu o asemenea prietenie.

3. Simți nevoia să nu-i spui anumite lucruri sau să nu mai discutați anumite subiecte despre care altă dată vorbeați fără probleme? Well, poate e cel mai important semn că nu mai aveți o prietenie chiar atât de sănătoasă. Nu trebuie să te simți rău sau ca şi cum i-ai ascunde ceva. Cel mai probabil încetezi să mai comunici despre sentimente, probleme sau lucruri personale pentru că de-a lungul timpului a avut reacții negative. Doar că, dacă sunteți BFF şi luați lucrurile astea de pe masă, subiectele de discuție devin din ce în ce mai puține, la fel şi lucrurile pe care le aveți în comun.

4. Te încarcă cu toate problemele sale şi îți transmite aşa o stare negativă încât uneori, după ce vorbiți, simți nevoia să te tratezi?

E o stare normală când eşti foarte bun prieten cu cineva, dar până la un punct. A lua personal problemele celuilalt e o chestie pe care trebuie să o faci în anumite limite, pentru binele tău. Iar limitele le stabileşti tu, alegând când să spui "nu pot vorbi acum" sau "hai să nu mai vorbim despre asta". Dacă deranjează, well...

5. Încearcă mereu să iasă în evidență criticându-i pe cei din jur. S-ar putea să nu îți dai seama de asta până nu ți se întâmplă şi ție să o "furi" fără vreun motiv aparent. Eventual chiar într-un moment bun pentru tine. Uneori criticile sunt constructive, dar alteori pot fi doar răutăcioase; şi un semn că ai de a face cu cineva nesigur, care încearcă să-şi ridice moralul călcându-i în picioare pe cei din jur, care poate se vadă mai frumos şi mai fericit doar făcându-i pe alții să se simtă inferiori. Iar asta nu e doar urât, ci şi grav!

6. Totul în viața sa e o dramă şi nu există probleme mai mari decât ale sale. Sigur, toți avem tendința să credem asta, dar nu e corect să le proiectezi asupra celor din jur. Dacă stați de vorbă şi refuză să privească şi partea bună a lucrurilor, ba chiar încearcă să te convingă că nu există nimic bun în viața sa sau chiar în a ta, s-ar putea să ai de a face cu o persoană nevrotică. Şi partea proastă e că starea asta e molipsitoare. Evident, vei încerca să ajuți, dar şansele să ai succes sunt foarte mici. În schimb, s-ar putea să cazi tu în "filmul" ăla dramatic. Şi chiar vrei să ți se întâmple asta?

7. Un prieten care e mereu în competiție cu tine şi care are mereu ceva mai bun de spus decât tine te va face mereu să te simți inferior. Şi asta nu e chiar o prietenie.

8. Prietenii se ajută între ei cam cu orice, dar când asta se întâmplă mereu într-un singur sens şi atât de des, încât tu nu mai ai timp şi de ale tale, nu e un semn bun. Evident, poți spune şi "nu", dar ajungi să te temi că ar putea să supere. Pentru că de câte ori ai dat mai mult, ți s-a cerut şi mai mult. Well, e clar că drumul ăsta nu duce într-un loc bun. Cel puțin nu pentru tine.

9. Uită complet de tine când e într-un moment bun? Şi e frumos aşa?

S-a cuplat cu cineva şi tu nu mai exişti decât când are o problemuță de cuplu? A intrat într-un cerc nou şi îți povesteşte doar despre asta, fără să se gândească măcar o dată să te invite şi pe tine să vezi cu ochii tăi? Uită să răspundă la telefon, să dea un semn de viață sau apare mereu altceva când ar trebui să vă vedeți, dar te sună imediat când are nevoie de ceva? 

Evident că toți ne stabilim prioritățile în funcție de momentele prin care trecem în viață. Şi că dacă te deranjează toate lucrurile de mai sus s-ar putea să pară o formă de gelozie. Dar e clar că nu la tine e problema dacă ăsta e un tipar pe care îl tot vezi. Aşa că, după ce te saturi să aştepți ca lucrurile să se schimbe, poate o să deschizi bine ochii şi să îți dai seama că şi răbdarea are limitele ei.