Putem spune că filmul nu a fost niciodată mut, dacă ne gândim la coloanele sonore interpretate la pian ale filmelor aşa-numite "mute". Odată cu dezvoltarea cinematografului, acesta a devenit o expresie artistică totală, iar muzica are de mult timp un rol vital în orice producție care se respectă. 

Unele coloane sonore au devenit adevărate simboluri în cultura populară, iar noi începem topul nostru cu, probabil, cel mai uşor de recunoscut soundtrack din istorie:

1. The Godfather (1972) - tema dragostei din soundtrack-ul filmului "Naşul" a devenit cel puțin la fel de cunoscută ca si superproducția în care a putut fi auzită. Varianta instrumentală este cunoscută drept "Love Theme from the Godfather". Nino Rota este cel care a compus toată muzica filmului.

Varianta vocală a acestei piese devenite clasice se numeşte "Speak Softly Love" şi este interpretată de Andy Williams. Ascult-o şi tu, pentru că merită cu adevărat.

2. Once Upon a Time in America (1984) - este filmul cu una dintre cele mai bune coloane sonore din istorie. A fost compusă de Ennio Morricone, iar Gheorghe Zamfir cântă într-un mod impresionant la nai tema principală. 

Pe lângă tema principală, în "Once Upon a Time in America" găsim piese excepționale, printre care "Amapola - tema lui Deborah", "Friends" sau "Childhood memories".

3. Braveheart (1995) - James Horner a creat o muzică divină pentru filmul Braveheart . Melodia reprezentativă pentru producția în care a jucat Mel Gibson este "Gift of a Thistle".

4. Titanic (1997) - Acelaşi James Horner şi-a pus amprenta pe o altă producție excepțională. El este cel care a compus muzica şi pentru "Titanic". Celine Dion a interpretat cea mai cunoscută piesă de pe acest soundtrack, "My Heart Will Go On", devenită imediat un hit internațional.

5. The Gladiator (2000) - odată cu acest film ajungem la marele Hans Zimmer, care a compus coloana sonoră alături de Lisa Gerrard. Australianca a interpretat vocal piesele, dintre care "Now We Are Free" a rămas cea mai uşor de asociat cu filmul.

 

6. Requiem for a dream (2000) - coloana muzicală a acestei drame psihologice a fost compusă de Clint Mansell şi interpretată de Kronos Quartet. Este de o intensitate incredibilă.

7. Pirates of the Carribean: The Curse of the Black Pearl (2003) - Din nou Hans Zimmer şi o coloană sonoră care te lasă fără cuvinte. Mai jos ai piesa "The Black Pearl".

8. La Piovra (1984 - 2001) - trecem la seriale şi nu putem să evităm "Caracatița", producția italiană despre mafie care a înnebunit România. Au rămas în memoria colectivă comisarul Corrado Cattani şi tema principală a coloanei sonore. De muzica filmului s-au ocupat Riz Ortolani şi Ennio Morricone. 

9. Dallas - încheiem cu un alt serial la care s-a uitat toată România. Jerrold Immel este responsabil pentru acest soundtrack de neuitat.