De multe ori, după o despărțire dureroasă, artiștii își transpun sentimentele în piese dedicate foștilor care le-au frânt inima.

Cele mai frumoase și sensibile piese iau nastere dintr-o despărțire, dezamăgire sau dintr-un eșec. Avantajul unui artist este că poate transforma suferința în ceva frumos, care să ajungă la inimile fanilor. 

Mulți artiști au ales să le dedice foștilor partenerilor piese pe măsură: 

Irina Rimes - Nu știi tu să fii bărbat ("E o piesă veche, scrisă pentru cineva la un moment dat. Atunci nu am putut lansa piesa pentru că l-aș fi făcut pe acest domn, bărbat, băiat, să sufere. Așa că am așteptat până s-a consumat faptul și am hotărât după mult timp ca nu mai conteaza și pot sa scot piesa asta. Da, acel barbat știe că despre el este vorba în melodie.")

Alina Eremia - De ce ne îndrăgostim (”Dansul meu exprimă exact emoția versurilor şi toate sentimentele pe care le-am investit în fiecare cuvânt. Îmi doresc ca mesajul meu să ajungă la cât mai mulți oameni, atât prin muzică, cât şi prin dans. Piesa este dedicată unei persoane speciale din viața mea, care sigur știe lucrul acesta”)

Mira - Uit de tine (”«Uit de tine» este o melodie la care am contribuit cu sufletul.Piesa aceasta, pentru mine are o mare încărcătură. M-am inspirat din experiențele de viață prin care trecem cu toții, la un moment dat”)

The Motans - Tu (”Muzica mă face să mă simt împlinit şi mă ajută să transmit oamenilor din jur emoții şi stări, zâmbete şi speranțe, fiori sau pur şi simplu o linişte în sufletul celor care o ascultă. Atunci când iubești, este insipirat, când suferi, creezi”)

Mark Stam - Ultima oară (”Melodia vorbește despre relațiile toxice în care unul este dedicat și iubește „nepământesc”, dar nu primește înapoi ceea ce oferă: Urăști persoana, dar peste 2 minute ești la picioarele ei, gata pentru o rundă nouă de durere. Te topești sub privirea ei.”)

Feli - Nu mă înveți tu (cum să sufăr) (”Întotdeauna viața ne oferă surse de inspirație, a noastră sau a altora. Iar în dragoste, indiferent de context, fiecare dintre noi are ceva de povestit. La fel cum fiecare își «trăiește» suferința așa cum simte. Că alegi să asculți muzică la maximum sau să plângi, durerea e tot acolo, există. Datoria ta este să te scuturi de ea. Dă-o afară!”)

Ami - Indiferența ta ("Indiferența își lasă adânc amprenta pe suflete, pe viață... Nu e nimic de zis, e de ascultat și de meditat... #IndiferentaTa e o piesă care îmi trezește emoții puternice pentru că descopăr în fiecare zi situatii în care indiferența face prea mult parte din realitate")

Little Mix - Shout out to my ex ( Perrie Edwards pentru Zayn Malik)

Halsey - Without me ( pentru G-Eazy)

Justin Bieber - Love Yourself ( pentru Selena)

Ed Sheeran - Don't ( pentru Ellie Goulding)

Ariana Grande - Problem ( pentru Big Sean)

Ellie Goulding - On My Mind ( răspuns la ”Don't” a lui Ed Sheeran)

Justin Timberlake - Cry me a river ( pentru Britney Spears)

Taylor Swift - Getaway Car ( pentru Calvin Harris)

Skrillex, Diplo, and Justin Bieber - Where Are Ü Now ( pentru Selena)

Selena Gomez - Lose you to love me ( pentru Justin Bieber) ”Au fost mai multe momente în viața mea personală care m-au făcut să mă întreb: „oare cum pot să surprind asta?” și „cum mă pot simți bine în legătură cu ceea ce spun?” Așa că am continuat și acum sunt ușurată.”

Calvin Harris - My Way ( pentru Taylor Swift)

Rihanna - Cold Case Love ( pentru Chris Brown)

Jonas Brothers - Paranoid ( pentru Miley Cyrus)

Miley Cyrus - 7 Things ( pentru Nick)

Katy Perry - Part of Me ( pentru fostul soț, Russell Brand)

Taylor Swift - We Are Never Ever Getting Back Together ( pentru Jake Gyllenhaal)

Miley Cyrus - Slide away (pentru fostul soț, Liam Hemsworth)