Top 15 personaje emblematice din lumea Disney, de la Mickey Mouse și Clopoțica la Hannah Montana și Cruella de Vil

În primii săi 100 de ani, compania Walt Disney a adus la viață numeroase figuri fantastice iconice și îndrăgite ale cinematografiei, de la un șoricel îndrăzneț cu un râs caracteristic până la prințese, pirați și chiar schelete care vorbesc și se mișcă. Astfel, compania a lansat o mulțime de vedete prin programele sale televizate. Vezi, mai jos, top 15 personaje emblematice din lumea Disney.

Emma Capotă
Publicat: 1 iunie 2024, 8:32
Peter Pan și Clopoțica au debutat pe ecran în 1953 / Getty Images

Lista, prezentată în ordine cronologică, include personaje animate și din filmele cu actori reali, începând din primele zile ale studioului.

Top 15 personaje emblematice din lumea Disney

Descoperă evoluția magiei Disney prin intermediul celor mai emblematice personaje, care au captivat inimile a generații întregi de la debutul studioului și până în zilele noastre.

15. Mickey și Minnie Mouse

Tehnic vorbind, Mickey Mouse nu este prima creație animată a studioului Disney în formare. Acesta a fost Oswald, Iepurele norocos. Totuși, personajul cu urechi inconfundabile a avut un succes pe care predecesorul său animat nu l-a atins, propulsând compania spre mari înălțimi economice, adesea cu prietena sa Minnie alături. Există un motiv întemeiat pentru care publicațiile de divertisment s-au referit mult timp la companie ca fiind Casa Mouse.

14. Albă ca Zăpada

Albă ca Zăpada, un personaj de basm din anii 1800, a devenit prima prințesă Disney în filmul din 1937 ce-i poartă numele. Denumit „nebunia lui Disney” în timpul producției, „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” a fost primul film de animație tradițională. Acesta a devenit un succes la box office, justificând decizia lui Walt Disney de a face un împrumut pentru a-l finanța.

13. Bambi

Animatorii Disney au studiat căprioarele vii în timp ce au creat personajul Bambi. Povestea micului cerb, a cărei mama a fost ucisă de vânători, i-a lăsat pe mulți tineri spectatori în lacrimi. Deși inițial nu s-a descurcat bine la box office, filmul a adus de atunci încasări semnificative prin intermediul relansărilor în cinematografe.

12. Cenușăreasa

Povestea Cenușăresei, de la sărăcie la bogăție, sună ca un basm pentru că filmul care-i poartă numele se bazează pe unul. Forțată de mama ei vitregă să lucreze ca servitoare, ea îl întâlnește pe Făt-Frumos la un bal cu ajutorul zânei sale.

11. Clopoțica şi Peter Pan

Peter Pan și Clopoțica au debutat pe ecran în 1953, în adaptarea Disney a piesei din 1904 a lui J.M. Barrie. Povestea animată despre un băiat cu spirit liber care refuză să crească a captivat publicul de-a lungul deceniilor.

10. Maleficent

„Stăpâna Răului” din „Frumoasa adormită” (1959) este una dintre cele mai iconice vrăjitoare ale studioului. Ea este o zână malefică, înaltă și zveltă, cu pielea verde, coarne negre încolăcite și o mantie lungă.

9. Cruella de Vil

Totul despre Cruella de Vil, prezentată spectatorilor în „101 dalmațieni”, este un strigăt de răufăcător. Numele ei, oamenii ei, cântecul ei și setea sa de blană. Ori de câte ori mașina roșie cu negru a lui Cruella oprea, niciodată nu era ceva bun.

8. Winnie the Pooh

Creat inițial de A. A. Milne la începutul anilor 1920, Winnie the Pooh a debutat pe ecran în 1966. De atunci, nu s-a oprit. Considerat cel mai faimos ursuleț din lume (cu o stea pe Hollywood Walk of Fame pentru a o dovedi), Pooh este al doilea cel mai bine vândut personaj Disney după Mickey Mouse.

7. Iepurele Roger

Robert Zemeckis a fost cel care l-a prezentat pe Roger Rabbit, personajul creat inițial de autorul Gary K. Wolf. El a făcut-o printr-un hibrid animație/acțiune reală, plin de vioiciune. Acest film a demolat stereotipurile și a pus sub acuzare companiile petroliere și industria auto.

6. Ursula

„Mica Sirenă” a reînviat ambițiile de animație ale Disney în 1989. Deși Ariel este și ea populară, Ursula a captat imaginația și a devenit un fel de icoană. Este îndrăzneață, neiertătoare, isteață și emană încredere de tip grrrl/drag queen pe care multe femei o sărbătoresc.

5. Jack Skellington

Introdus pentru prima dată în „Coșmarul dinaintea Crăciunului” din 1993, Jack Skellington este spiridușul protector al filmului și al Halloween-ului Disney. Născut dintr-un poem al regelui cinematografiei de tip gotic, Tim Burton, acest schelet notoriu și locuitorii înfricoșători ai Orașului Halloween au devenit prima incursiune a studioului în animația stop-motion.

4. Simba

Cele mai faimoase animale antropomorfe ale Disney tind să meargă pe picioarele din spate. Dar nu și creaturile vorbitoare din „Regele Leu” din 1994, relatează revista Variety. Această decizie a marcat o întoarcere la abordarea lui Walt Disney pentru „Bambi”. Acolo, artiștii au găsit referințe în natură, studiind anatomia și comportamentul faunei sălbatice.

3. Mulan

Fa Mulan a fost prima femeie asiatică ce a condus un film de animație Disney. Ea nu a fost doar pionieră, ci și o eroină cu mușchi și creier. Mulan i-a impresionat pe bărbații din jurul ei mergând sub acoperire ca soldat în armata imperială chineză. A făcut acest lucru în locul bătrânului ei tată.

2. Stitch

Departamentul de marketing al Disney l-a poziționat pe Stitch, un extraterestru cu pielea albastră și șase membre, ca fiind un outsider al familiei Disney. Adevărul este că studioul a dezvoltat acest desen animat cu buget redus din centrul său din Florida, departe de nava-mamă. Dar publicul l-a îndrăgit pe micuț, care a lansat tone de jucării și chiar a câștigat un remake live-action.

1. Hannah Montana

Farmecul serialului „Hannah Montana”, show-ul Disney Channel care a făcut-o pe Miley Cyrus celebră, se datorează în principal conceptului său. Am putea rezuma totul astfel: Supermen o întâlnește pe Britney Spears. „ Poți să fii o fată obișnuită și, în același timp, să ai o viață secretă, fiind o vedetă pop celebră”, a spus Dahlia Foroutan, designer de costume pentru spectacolul și turneul „Hannah Montana”.

PARTENERI