Zgomot la franare? Iata ce defectiuni ar putea ascunde!

Integritatea sistemului de franare este esentiala pentru a circula in siguranta cu masina. Franele sunt printre cele mai utilizate componente ale unui automobil, motiv pentru care placutele, discurile, tamburii ori sabotii se numara pe lista consumabilelor ce trebuie inlocuite constant. 

Publicat: 20 august 2019, 10:28

Zgomotele la franare sunt primele semnale care vestesc diverse defectiuni ale masinii si nu trebuie omise. Daca ai sesizat si tu zgomote nefiresti in timpul ce actionezi sau eliberezi pedala de frana, afla care ar putea fi cauzele si ce ai de facut. 

1. Uzura accentuata a franelor 

Cea mai comuna cauza a zgomotelor de la franare este reprezentata de uzura accentuata a componentelor esentiale ce fac parte din angrenajul sistemului de franare. Concret, este vorba despre uzura excesiva a placutelor de frana. Atunci cand acestea sunt excesiv de tocite si nu sunt schimbate la timp, ele influenteaza si uzura discurilor de frana, care se ovalizeaza sau se incing. Consecinta acestor defectiuni este ca discurile se intepenesc si emit tot felul de sunete. 

Uzura placutelor si a discurilor de frana este o problema ce necesita a fi remediata cat mai repede. Atunci cand aceste componente sunt uzate, sistemul de franare isi pierde din eficienta, aspect care reprezinta un pericol deloc de neglijat.  

2. Lubrifierea insuficienta

O alta cauza ce ar putea conduce la emiterea unor zgomote in timpul franarii este tocmai lubrifierea insuficienta a componentelor din sistemul de franare. Pentru ca acestea sa ofere randament, este necesar ca nivelul de lichid de frana sa atinga valoarea optima. 

Astfel, sunt facilitate si eficientizate toate etapele care se desfasoara la actionarea, respectiv la eliberarea pedalei de frana. Solutia consta in utilizarea si verificarea periodica a lubrifiantilor dedicati, care sa reduca pierderile de energie mecanica, sa reduca uzura pieselor care intra in contact direct si sa le ofere protectie anticoroziva. 

3. Frane murdare 

Sunetele nefiresti care apar la franare pot fi urmarea unor frane murdare. Avand in vedere pozitionarea acestora, componentele sistemului de franare intra adesea in contact cu praf, impuritati si diversi alti contaminanti care pot favoriza contactele imperfecte ale acestor elemente. Si de aceasta data solutia poate fi folosirea unui lichid de frane de calitate, care sa ofere protectie impotriva acestor factori. 

4. Frâne încinse 

Dat fiind faptul ca franele sunt folosite foarte frecvent in timpul sofatului, ele sunt expuse unor temperaturi mari. Caldura excesiva este cauzata si de un stil de condus sportiv, insa aceasta problema poate sa aiba si un alt substrat, anume calibrarea necorespunzatoare a franelor. Pe de alta parte, exista si situatia in care componentele consumabile ale sistemului de franare nu sunt realizate din materialul recomandat de producator, caz in care se impune schimbarea imediata a acestora cu un model potrivit. 

Ford Focus este un model de masina care, potrvit specialistilor, prezinta un minus din punct de vedere al sistemului de franare, deoarece soferii se confrunta cu defectiuni frecvente ale acestuia. Daca si tu conduci o astfel de masina, recomandarea noastra este sa alegi piese auto Ford de calitate, pentru un plus de siguranta. 

5. Instalarea incorecta 

Pentru a nu avea surpriza de a sesiza zgomote la franare, asigură-te ca toate consumabilele sunt instalate corect. De multe ori, atunci cand placutele de frana au fost montate necorespunzator, ele emit sunete. Acelasi lucru se intampla si cand placutele folosite sunt realizate din materiale de slaba calitate, solutia de remediere constand in inlocuirea acestora.  

Nu ignora sunetele care apar in timpul franarii si consulta un specialist in domeniul auto pentru a identifica defectiunile si cele mai potrivite metode de rezolvare a acestora. 

PARTENERI