Mâncare
Cea mai importantă și constantă cheltuială pe care o vei face va fi cu hrana pisicii. Există foarte multe variante pe piață, cam pentru orice buzunar, însă, la fel ca în cazul oamenilor, și pentru pisici alimentația este importantă. Încearcă să te orientezi spre mâncare cât mai sănătoasă, care să nu aibă aditivi, zahăr sau alte surprize adăugate, chiar dacă acestea costă mai mult. Citește cu atenție etichetele și dacă nu ești sigur ce i se potrivește pisicii tale, întreabă veterinarul.
Asigurare medicala
Chiar dacă nu este o cheltuială obligatorie, poți lua în calcul cumpărarea unei asigurări pentru pisica ta. Ea ar trebui să acopere costul tratamentelor în cazul accidentelor sau anumitor boli, ceea ce înseamnă că la final s-ar putea chiar să faci chiar economie. Costul unei astfel de asigurări depinde de pachetul pe care vrei să îl alegi.
Cutie transport
Va trebui să achiziționezi o cutie de transport pentru pisica ta, pentru când vrei să o iei cu tine în vacanțe sau vizite sau pentru drumurile la veterinar. Oricum nu o să îi convină prea mult când vei încerca să o bagi în cutie, așa că încearcă să alegi un model confortabil, din materiale bune, în care să aibă loc de mișcare. Deși vei plăti mai mult la început, o cutie bună ar trebui să te țină mai mulți ani de zile.
Litiere și nisip
Printre primele lucruri pe care trebuie să le cumperi dacă adopți o pisică este litiera cu nisip. Din fericire, pisicile se obișnuiesc repede să meargă la litieră așa că e bine să iei una de la început. Găsești multe variante pe piață, dar în principiu poți alege cam orice model, important e să îi găsești un loc în casă. În schimb, nisipul va reprezenta un cost lunar destul de însemnat. Testează mai multe variante ca să vezi care este cea potrivită pentru pisica ta. O soluție ca să faci economie este să cumperi o cantitate mai mare, pentru că majoritatea magazinelor acordă reduceri atunci când cumperi mai mult.
Îngrijire veterinara
După ce ai adoptat o pisică încep și vizitele la veterinar, care sunt foarte importante și pe care le nu le poți evita: pentru vaccinurile inițiale, deparazitare internă și externă sau sterilizare, dacă este cazul. Pe lângă aceste vizite de bază trebuie să fii pregătit și pentru cele legate de diverse boli sau accidente.
Jucării
Pisicile au nevoie să li se stimuleze atenția ca să nu se plictisească așa că va trebui să investești încă de la început în jucării pentru ele. Există multe modele din care să alegi și le poți cumpăra și treptat, pe măsură ce îi descoperi preferințele. Pe lângă jucării, poți să îi mai cumperi pisoiului tău și alte echipamente care să îi facă viața mai bună, precum o stație de ascuțit gheruțele sau traseu pentru cățărat.
Loc de dormit
Deși pisicile nu sunt foarte pretențioase atunci când vine vorba de locul de dormit și se vor bucura dacă le lași să doarmă alături de tine în pat, poți să-i cumperi și un culcuș special. Pentru că le place foarte mult căldura, dacă vrei să-ți răsfeți pisica poți să mergi pe o variantă de pătuț care se prinde de calorifer.
Servicii de îngrijire și cosmetică
Deși pisicile au singure foarte mare grijă de ele, s-ar putea să trebuiască să le duci din când în când la scurtat gheruțele, pentru că vor fi deranjate de ele dacă nu reușesc să le tocească. În plus anumite rase necesită mai multă atenție la blăniță și s-ar putea să aibă nevoie de tuns. Poți să eficientizezi o parte din costuri cumpărând unelte de scurtat gheruțele sau tuns și pieptănat, cu care să le obișnuiești de la început.
Pe lângă toate cheltuielile de bază pot să mai apară și altele, precum microciparea sau tratamente neprevăzute. Ce trebuie să reții este că dincolo de bucuria pe care un animal de companie ți-o aduce, odată ce l-ai primit în casa ta trebuie să îi acorzi grijă și atenție. Să ai un animal în grijă poate fi costisitor și e bine să fii pregătit pentru asta înainte să iei decizia de a adopta.