1. Specificul pietei imobiliare locale
Zona in care este amplasata casa pe care vrei sa o vinzi este foarte importanta si va juca un rol hotarator in economia tranzactiei. Exista zone in care o casa scoasa la vanzare se vinde rapid si altele in care vanzatorul poate sta cu proprietatea nevanduta multa vreme. In general, in provinicie sau in zona rurala, anumite proprietati pot fi mai greu de vandut. Vanzarea unei case in Bihor este pentru multi proprietari o provocare, lucru care de altfel se poate intampla si pentru capitala tarii sau Cluj-Napoca (un alt oras care atrage tot mai multe persoane), dat fiind faptul ca achizitia unei case (cu etaj sau mansarda si gradina) este o investitie semnificativa. Cumparatorul nu ia o decizie in graba si face o analiza de durata. Daca vrei sa vinzi intr-o zona in care proprietatile se vand mai greu, pune anuntul tau pe un site bun de imobiliare, pentru a te asigura ca ajunge la cat mai multi potentiali cumparatori.
2. Perioada anului in care vrei sa vinzi
Perioada in care vrei sa vinzi casa este de asemenea foarte importanta, iar momentul optim variaza de la zona la zona. Spre exemplu, daca vrei sa vinzi o garsoniera sau un apartament intr-un oras centru universitar, cea mai buna perioada ar fi inainte de inceperea anului de studii. Situatia e diferita in cazul in care vinzi o casa pe litoral sau la munte. Pregateste-te pentru faptul ca anumite proprietati se vand mai usor in anumite perioade si nu vei fi dezamagit daca trebuie sa astepti.
3. Stabilirea pretului corect
Este una dintre cele mai mari provocari pe care le intalnesc cei care vor sa vanda o casa. De stabilirea pretului corect depinde in mare masura o tranzactie reusita si rapida. O casa supraevaluata care intra pe piata imobiliara cu un pret prea mare nu va avea foarte multe vizite si vizionari si nici oferte de cumparare. Cu cat este mai exagerat pretul, cu atat o proprietata va ramane mai mult timp la vanzare, capatand un fel de “stigmat”: chiar daca pretul este ajustat, potentialii cumparatori se vor intreba de ce nu a fost cumparata casa de atat de mult timp si vor banui ca sunt probleme ascunse.
4. Reparatiile generale
Pentru unii proprietari ideea de a face reparatii capitale inainte de a vinde casa pare o investitie inutila. Totusi, sunt cateva imbunatatiri pe care este nevoie sa le faceti inainte de a scoate casa la vanzare. Aceste reparatii o vor face mult mai atractiva si ii vor creste pretul de vanzare. In plus, probabilitatea ca proprietatea sa se vanda mai rapid creste daca exista imbunatatiri la sistemul de termoficare si canalizare, pereti proaspat varuiti etc.
5. Pregatirea casei pentru vizionari
Daca locuiesti in casa pe care vrei sa o vinzi vei fi nevoit sa o tii mereu in starea de “gata de vizionare”. Adica in perfecta ordine si cu reparatiile la zi. Este foarte important acest lucru, pentru ca potentialii cumparatori pot aparea in orice zi, la orice ora si este posibil sa nu ai timp sa faci curat inainte de vizita lor. Iar o casa ordonata face o impresie mult mai buna decat una murdara, nu-i asa?
6. Lucrul cu banca
Poate ca ai gasit cumparatorii interesati si sunteti aproape de a bate palma. Dar in ultimul moment, acestia afla ca nu primesc finantarea de care aveau nevoie de la banca. Lucrul cu bancile poate fi frustrant in procesul de vanzare-cumparare a unei locuinte, de aceea, trebuie sa te inarmezi cu calm si rabdare, de oricare parte a baricadei te-ai afla.
7. Completarea actelor
Ultimul pas, dupa ce ai reusit sa vinzi casa este uneori la fel de complicat ca intreg procesul de vanzare. Trebuie sa stii ca veti avea multe acte de obtinut si de completat, atat tu cat si cumparatorul.
Indiferent cate provocari intampini atunci cand vrei sa vinzi o casa, nu te descuraja. Daca stabilesti un pret corect pentru zona in care este amplasata si particularitatile proprietatii, ai toate sansele sa o vinzi rapid si fara foarte mari batai de cap. Asigura-te ca anuntul tau este prezent pe un site de imobiliare mare, pentru ca oferta sa ajunga la cat mai multi interesati.