TOP 7 categorii de persoane pe care le întâlnești pe facebook, în funcție de greșelile gramaticale!

După cum ați observat deja, în comentarii sau statusuri pe facebook vedeți din ce în ce mai multe greșeli gramaticale care sunt destul de grave și compromit persoana respectivă din punct de vedere educațional.

Publicat: 30 august 2017, 13:59

TOP 10 modele de CITATE pe care le întâlnești pe facebook!

Am alcătuit o scurtă listă cu cele mai întâlnite persoane de pe Facebook, în funcție de greșeli gramaticale:
 
 Decâtologii: Ați ghicit! Sunt acele persoane care folosesc cuvântul „decât” greșit. Chiar nu este foarte greu să introduci acest cuvânt în mod corect gramatical într-o propoziție. Dacă ai dubii în a folosi corect cuvântul,  “Decât”, atunci află se folosește ori că termen de comparație, ori în construcțiile negative “Doar”, se folosește în structurile afirmative! Exemple corecte: “NU am decât un like.”, “Am doar un like”.

 Prescurtătorii: vb l8 brb cp cv t mn… cam așa ceva. Cât de mare să fie lenea să tastezi câteva vocale în plus, să scrii tot cuvântul și să iasă o frază întreagă inteligibilă. Greu, dar nu imposibil. Folosiți cuvintele întregi și doar prescurtarile din DEX. E mai sexy.
 
 Iiiologii: Aici cred că punem punctul pe „i”. Este vorba de cuvintele care se scriu cu mai mulți de i. Cred că e cea mai dificilă problemă gramaticală și cel mai des întâlnită. Evident, nu este foarte dificil și când ai probleme de genul asta, poți oricând să dai o căutare pe google.ro pentru a găsi varianta corectă.

 Carepecare: Sunt foarte mulți cei care nu știu să-l folosească pe “care” în contextul potrivit.
 
 Prezența lui “pe” înaintea lui “care” indică acuzativul, așa că putem scrie sau vorbi cu încredere:
 
 „Like-ul pe care l-am primit.”
 
 „Articolul pe care l-am citit”
 
 „Fata pe care am văzut-o pe facebook”.

 Acratimații: Îi încadrăm în această categorie pe cei care au alergie la cratimă sau o folosesc total greșit. Miau face pisica, dar mi-au plăcut pisicile este cu totul altceva.
 
 Dezacordații: Aceste persoane refuză orice acord între subiect și predicat şi nu sunt deloc pacifiști. Ei dă like-uri multe, Ce melodii bune are Florin Salam, etc. Acordul între subiect și predicat chiar te zgârie pe creier când nu e realizat și te compromite gramatical. Efectiv, îți distruge orice ai vrut să scrii inițial. Evită cu orice preț greșelile de tipul acesta pentru că sunt considerate extrem de grave.
 
 Kapafilii: Da, îi vedem peste tot pe facebook și sunt acele persoane care folosesc litera „k” excesiv: ke faci, plek, etc. Când scrii în felul acesta pe facebook, arată fix ca un KK, deci trebuie să renunți imediat. Folosește litera „k” doar unde este nevoie, de exemplu kilogram, kilometru.

PARTENERI