TOP 5 cei mai cunoscuţi muzicieni fără vedere

Lipsa vederii este una dintre cele mai mari drame pe care le poate trăi un om. Te poţi naşte în întuneric, iar până la moarte să nu vezi nicio clipă lumina zilei, sau poţi ajunge lipsit de vedere la un moment dat. Este un handicap care te înfricoşează teribil atunci când te gândeşti la el, dar care, din fericire, uneori nu poate sta în calea unui talent impresionant.

Publicat: 23 aprilie 2014, 10:09
Derehearsal Los Angeles August 30, 1974 (Ektachrome 35mm) Ladies Home Journal magazine

Este cazul muzicienilor orbi, care au făcut istorie în industria muzicală mondială, în ciuda faptului că drumul spre glorie a fost infinit mai greu decât al celorlalţi.

1. Ray Charles  

E greu de spus dacă Ray Charles sau Stevie Wonder merită prima poziţie în topul nostru. Şi totuşi, de dragul clasificării l-am pus pe unul dintre ei în vîrful piramidei. 

Americanul Ray Charles Robinson, pe numele său complet, s-a născut pe 23 septembrie 1930 în Albany, Georgia. A fost diagnosticat cu glaucom, iar la cinci ani a început să-şi piardă vederea. La şapte ani nu mai vedea deloc. Dramele copilăriei nu aveau, însă, să se oprească aici. Tatăl său a murit când micul Ray avea doar 10 ani, apoi, la 15 ani, acesta a rămas orfan de ambii părinţi. 

Ray Charles şi-a dezvoltat talentul muzical la o şcoală pentru orbi şi surzi din Florida, unde i-a fost predată muzică clasică. În anii 50, Ray Charles a devenit unul dintre pionierii muzicii soul. Cariera sa muzicală fabuloasă a însemnat 55 de albume de studio, 7 albume live şi 127 de single-uri. 

Frank Sinatra l-a numit „singurul geniu adevărat din industria show-ului”. În ciuda handicapului său, Ray Charles a avut multe momente agitate în viaţa sa. A fost arestat de două ori (în 1961 şi 1964) pentru posesie de droguri. Ray a fost căsătorit de două ori, dar a avut 12 copii, cu 10 femei diferite

Lui Ray Charles i-a plăcut mult şi şahul, pe care-l juca pe o tablă specială.  Artistul a decedat pe 10 iunie 2004 în casa lui din Los Angeles, la 73 de ani, din cauza unei boli de ficat.

2. Stevie Wonder

Pe 13 mai, Stevie Wonder împlineşte 64 de ani. S-a născut în 1950, în Saginaw, Michigan, sub numele de Stevland Hardaway Judkins, apoi a devenit Stevland Hardaway Morris, după ce părinţii lui au divorţat, iar el a rămas cu mama sa. 

Micul Stevland a fost născut prematur, cu şase săptămâni înaintea termenului. Din cauza acestu lucru, vasele de sânge din spatele ochilor nu au ajuns până în faţă, iar retinele s-au detaşat. Situaţia a fost agravată şi de oxigenul pe care l-a primit în incubator. La puţin timp după naşterea sa a rămas orb. 

Cu toate acestea, a fost un copil-minune, iar la 11 ani a semnat un contract cu casa de discuri Motown. La 12 ani şi-a scos primul album, „The Jazz Soul of Little Stevie”. În total, Stevie Wonder a scos 26 de albume de studio, cel mai recent fiind cel din 2005, „A Time to Love”.

Printre cele mai cunoscute piese ale sale se află  „Superstition” „Sir Duke”, „You Are The Sunshine Of My Life” sau „I Just Called To Say I Love You”.

3. Andrea Bocelli

Tenorul italian Andrea Bocelli s-a născut pe 22 septembrie 1958, într-o localitate din Toscana, la câţiva kilometri de Pisa, oraşul celebru pentru turnul său înclinat. 

Mama sa a fost sfătuită de doctori să facă avort, aşa că n-a fost nicio surpriză faptul că Andrea a avut mari probleme de vedere încă de la naştere, când a fost diagnosticat cu glaucom congenital. La 12 ani şi-a pierdut complet vederea, în urma unui accident avut în timpul unui joc de fotbal. A fost lovit la cap şi a suferit o hemoragie cerebrală.

La şase ani, Andrea a început lecţiile de pian, apoi a învăţat să cânte la saxofon, trompetă, flaut, trombon, chitară şi tobe. 

Andrea Bocelli a devenit cunoscut în 1992, atunci când starul rock Zucchero a înregistrat o piesă demo împreună cu el, pentru a i-o prezenta lui Luciano Pavarotti. Când a auzit înregistrarea, Pavarotti i-a transmis lui Zucchero că scoată piesa cu Bocelli, pentru că „nu există unul mai bun pentru acest cântec”

Andrea Bocelli s-a căsătorit pentru a doua oară acum o lună.  Pe Veronica Berti a cunoscut-o în 2002, anul în care s-a despărţit de prima soţie, Enrica Cenzatti. Andrea are doi băieţi cu Enrica şi o fetiţă cu Veronica.

Andrea Bocelli şi Veronica Berti

4. Jose Feliciano

Chitaristul şi compozitorul portorican Jose Feliciano a rămas fără vedere chiar la naşterea sa, pe 10 septembrie 1945. Şi la el diagnosticul a fost glaucom congenital. 

Jose a fost expus muzicii de la vârsta de numai trei ani, pentru că unchiul său cânta la cuatro, un instrument tradiţional din Puerto Rico. La cinci ani, familia lui s-a mutat la New York, în Harlem.

La nouă ani, Jose ajunsese pe scena teatrului portorican din Harlem, iar la 17 ani renunţa la şcoală, pentru a se apuca de muzică. A avut prima reprezentaţie în Detroit. 

Jose Feliciano este cel care a compus celebrul cântec de sărbători „Feliz Navidad”, pe care l-a înregistrat în 1970. Nici pe el handicapul nu l-a oprit să ducă o viaţă normală şi să-şi întemeieze o familie. Are trei copii cu soţia sa Susan. 

În cei peste 50 de ani de carieră. Jose Felciiano a încercat orice, de la muzică clasică şi jazz  la rock sau pop. 

5. George Nicolescu

Chiar dacă la începutul articolului am vorbit de cei care au făcut istorie în muzica internaţională, ne abatem de la regulă pentru sărbătoritul zilei, George Nicolescu, românul care ne încântă cu muzica lui, chiar dacă nu a văzut niciodată. 

George Nicolescu s-a născut la Ploieşti, pe 12 martie 1950. A debutat în muzică în 1970, când a câştigat premiul întâi la festivalul „Tinereţe pe portativ”, dar a devenit cu adevărat cunoscut în 1973, odată cu piesa „Eternitate”, compusă de George Grigoriu.

La 10 ani după ce s-a pensionat, în 2002, George Nicolescu a revenit cu hitul „Cântec pentru sănătatea ierbii”, pentru care UNU a dorit să colaboreze cu el. Acum doi ani, Nicolescu a colaborat  şi cu Shift, la piesa „Viaţa-i de vină”. 

George Nicolescu nu şi-a văzut niciodată soţia Georgeta şi cei doi copii. Unul dintre cele mai triste episoade din viaţa lui s-a întâmplat la începutul carierei, când compozitorul care l-a lansat a vrut să-l ducă la un festival în Veneţia. „Ia-ţi orbul de aici!” a fost răspunsul primit de compozitor, conform unei declaraţii date de Nicolescu în „Libertatea”.

PARTENERI