Este important sa stii ce inseamna fiecare dintre acestea si sa iti cunosti drepturile si obligatiile, in cazul in care te afli in situatia de a fi executat silit. Uneori, iti poti recupera bunurile apeland la instanta judecatoreasca. Afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre tipurile de executare silita.
Executarea silita imobiliara
La acest tip de executare silita poate recurge creditorul, in cazul nerespectarii obligatiilor care deriva dintr-un contract de credit bancar imobiliar, de exemplu. Atunci cand creditul este declarat scadent (de obicei dupa neplata ratelor timp de 90 de zile), banca trimite o scrisoare recomandata catre debitor. Ulterior, trimite o cerere de executare silita, insotita de contractul bancar, catre un executor judecatoresc.
Dupa ce executarea silita este incuviintata de instanta, executorul trimite o somatie de 15 zile catre debitor prin care il instiinteaza despre masura inscrierii in cartea funciara a imobilului urmarit si despre masura executarii silite. Daca in aceste 15 zile datoria nu este platita, imobilul este evaluat si se stabileste pretul la care va fi scos la vanzare. Imobilul este scos la licitatie si vandut ofertantului care ofera cel mai bun pret. In cazul in care la primele doua licitatii nu se inscriu participanti, la cea de-a treia, pretul imobilului scade cu pana la 50%, ceea ce inseamna pierderi semnificative pentru debitor.
Executarea mobiliara
Executarea mobiliara reprezinta vanzarea efectiva a bunurilor mobile detinute de debitor. Intra in aceasta categorie masina, mobila, elctrocasnicele, bunurile care pot fi mutate din casa etc. In cazul executarii mobile, executorul judecatoresc emite o somatie de plata adresata debitorului, prin care i se pune acestuia in vedere sa plateasca datoria catre creditor. In cazul in care acest lucru nu se intampla, se pune sechestru asigurator pe toate bunurile mobile depistate: tablouri, obiecte de arta, masina, mobila etc. Motivul pentru care se aplica acest sechestru este ca debitorul sa nu le poata vinde la randul lui. Atentie, asadar, daca ai primit o somatie mobiliara pentru plata datoriilor, de la executorul judecatoresc, ai numai o zi de plata, altfel acesta poate institui sechestrul auto pe masina ta.
Executarea prin poprire
Acest tip de executare silita inseamna blocarea unor sume de bani fie direct in contul sau conturile debitorului, fie la terti care au obligatii financiare fata de acesta, de exemplu angajatori. Poprirea se poate face atat pe sumele existente in cont cat si pe incasarile viitoare. Ea ramane valabila si daca iti schimbi locul de munca sau te pensionezi. Angajatorul actual va transfera actele legate de poprire noului angajator.
Daca te afli in oricare dintre aceste situatii, retine ca masurile de executare silita pot fi contestate in instanta. Un avocat bun te poate sfatui care sunt pasii de urmat si poate identifica viciile potentiale din procedurile initiate de executorul judecatoresc. In cazul executarii silite mobile, de exemplu, ai la indemana contestatia la executare, pe motive diverse, de la faptul ca executorul nu a publicat sechestrul, pana la intrarea acestuia in incaperi pentru a identifica bunurile fara martori. Cel mai mare castig de cauza il au contestatiile care invoca prezenta clauzelor abuzive din contractele bancare si care pot duce intr-un final la anularea executarii silite.