Do Not Sell My Personal Information
Home // Arhiva // STUDIU: 7 din 10 bebeluşi suferă de colici! Află care este cauza şi cum o poţi preveni

STUDIU: 7 din 10 bebeluşi suferă de colici! Află care este cauza şi cum o poţi preveni

Chiar inainte sa devina mamici, majoritatea femeilor se documenteaza bine cu privire la ingrijirea celui mic, pentru a sti cum sa reactioneze in situatii problematice.

Publicat: 23 decembrie 2016, 16:01

Acestea invata multe lucruri noi despre hranirea corecta a sugarului, asigurarea confortului prin achizitionarea unor piese vestimentare potrivite, despre siguranta si protectie prin amenajarea corespunzatoare a camerei bebelusului, dar si despre metode de linistire si relaxare a celui mic.

Cu toate acestea, vor aparea si complicatii si situatii precum cele in care bebelusul plange neincetat, din cauze necunoscute. De cele mai multe ori insa, este vorba despre colici.

Ce sunt colicii si care sunt cauzele aparitiei lor?

Studiile medicale arata ca aproximativ 7 din 10 bebelusi aparent sanatosi, cu varsta cuprinsa intre 3 saptamani si 3 luni, se confrunta la un moment dat cu durerile provocate de colicii abdominali. Se considera ca acestea ar fi crampe abdominale care apar din cauza faptului ca sistemul digestiv al sugarului nu este inca dezvoltat in intregime.

Principala cauza a aparitiei colicilor este alimentia cu lapte matern. Astfel, mamicile ale caror copii sunt diagnosticati cu colici trebuie sa inlocuiasca laptele mamar cu o formula speciala de lapte praf Humana, recomandata de pediatru. Medicii sustin ca, atunci cand stomacul bebelusului nu produce o cantitate suficienta de fermenti, care ajuta la digestie, apar colicii, sau durerile abdominale. Odata ce bebelusul este afectat de colici, acestia vor avea impact puternic asupra organismului celui mic, care va plange in medie de 3 ori pe zi, 3 zile pe saptamana, pana cand trec durerile.

Cum recunoasteti colicii bebelusului?

Colicii declanseaza in bebelusi o stare de agitatie generala, manifestandu-se puternic la nivelul intregului corp. Acestia experimenteaza reprize indelungate de plans, in timpul carora incep sa-si frece piciorusele frenetic, sa isi inclesteze manutele, refuza hrana, iar somnul devine o problema.

Daca bebelusul vostru plange neincetat si in prealabil ati eliminat alte cauze potentiale, cum ar fi faptul ca nu este schimbat sau ca nu s-a odihnit cum trebuie, cel mai probabil ca starile de agitatie si iritare sunt provocate de aparitia colicilor.

Iata cateva metode prin care puteti remedia problema, dar si sugestii pentru linistirea bebelusului afectat de colici:

Incearca sa-l linistesti, plimbandu-l cu caruciorul. Atunci cand bebelusul are dureri, nu este bine sa il lasi singur, pentru ca nu ii va trece. Se poate incerca distragerea atentiei de la durere scotand bebelusii la o plimbare relaxanta in carucioare. In exteriorul casei, bebelusul zareste o multime de obiecte necunoscute, care ii captiveaza atentia si ii stimuleaza gandirea. Faptul ca este implicat in absorbtia rapida de noi imagini si inregistrarea de informatii noi il va relaxa, iar durerea provocata de colici se va ameliora.

Schimba alimentatia bebelusului. Sistemul digestiv al unui nou-nascut nu contine sucuri digestive si enzime suficiente pentru a putea descompune unele alimente, motiv pentru care procesarea laptelui poate fi o problema, contribuind la aparitia colicilor. Daca acest lucru se intampla, este bine ca mamica sa inceteze alaptarea si sa isi hraneasca bebelusul cu o formula de lapte praf care sa nu-i agraveze starea. In urma unei consultatii, medicul pediatru va poate recomanda formula de lapte potrivita.

Maseaza-l pe burtica. Fii gentila si nu apasa prea tare, pentru a nu-l rani. Foloseste doar degetele de la o mana, masandu-i burtica lent, in sensul acelor de ceasornic. Masajul ajuta la eliberarea gazelor din intestine, alinandu-i durerea.

Ia-l in brate si leagana-l incet. Contactul bebelusului cu corpul mamei este benefic in astfel de situatii, deoarece caldura si miscarea corpului i se vor parea familiare sugarului, amintindu-i de perioada petrecuta in burtica mamei. Acest lucru il va face sa se simta confortabil, iar in cele din urma il va linisti.

Interactioneaza cu bebelusul tau. Colicii pot fi cauzati si de expunerea sugarului la un mediu de viata stresant si galagios. Prin urmare, acesta are nevoie de cat mai multa  liniste si de interactiune constanta cu mamica. Incearca sa-i stimulezi creativitatea jucandu-te cu el frecvent. Asigura-te ca ii propui jocuri deopotriva distractive si educative si ca jucariile il stimuleaza vizual.

Canta-i sau citeste-i. Tot in ideea de a seta o atmosfera calma si relaxanta, ii poti citi bebelusului tau o poveste sau ii poti canta o melodie suava pentru a incerca sa-i domolesti starile de agitatie si de iritare. In timp ce faci aceste lucruri, poti incerca sa il legeni pe picioare si sa il mangai incet, pentru a-i alina durerile.

Puteti lua in considerare sa apelati un medic daca:

  • Bebelusul face febra si temperatura lui depaseste 38 de grade Celsius.
  • Plange mai mult de 3 ore fara oprire, iar niciuna dintre metodele de linsitire sugerate mai sus nu au niciun efect vizibil.
  • Refuza mancarea pana la punctul in care nu reusesti sa-l mai hranesti cu nimic timp de o zi.
  • Regurgiteaza de mai multe ori sau are diaree.

Este posibil ca si bebelusul vostru sa treaca prin perioade mai dificile, ca cea in care colicii nu ii mai dau pace si plange non stop, zile intregi.
Asigurati-va ca in momente ca acestea va pastrati calmul si rabdarea, reamintindu-va permanent ca bebelusul nu plange intentionat, ci pentru ca are dureri abdominale care ii afecteaza sanatatea generala. El este mic si nu se poate controla, dar voi o puteti face!

Daca bebelusul vostru are colici, fiti sigure ca incercati toate tehnicile de alinare si preventie a aparitiei colicilor, inainte de a intra in panica. In cele din urma, asa cum toate lucrurile au o finalitate, chiar si perioada aceasta dificila se va incheia in cele din urma.

PARTENERI