Teren intravilan sau extravilan?
Prima decizie pe care trebuie să o iei atunci când cauți oferte de vânzare de terenuri este dacă vrei să cumperi un teren intravilan (în interiorul orașului) sau extravilan (în afara orașului). Există avantaje și dezavantaje pentru fiecare alegere în parte.
Desigur, terenul din afara orașelor este mult mai ieftin decât în oraș, unde de altfel există și mai puține terenuri disponibile, dar, dacă te decizi să-ți construiești casa la periferie, ține cont și de alte probleme care pot să apară:
– Posibile mirosuri neplăcute de la fermele de animale din apropiere.
– Riscuri de alunecări de teren sau inundații, dacă terenul se află în apropierea unui râu sau pe panta unui deal.
– Probleme legate de infrastructură: drumuri care nu sunt asfaltate, utilități care nu sunt disponibile în zonă, astfel încât în loc de canalizare va trebui să faci o fosă septică în curte, iar în loc de apă curentă vei săpa un puț.
– Ține cont că numai racordarea la utilități costă destul de mult în cazul unui teren extravilan, însă nu este o problemă la terenurile situate în oraș.
Din fericire, nu trebuie să dezarmezi în fața acestor provocări, pentru că există soluții prin care poți evita neplăcerile: discută cu noii vecini despre problemele care există în zonă și, mai ales, apelează la ajutorul unui specialist, care să îți ofere sfaturi după ce studiază terenul la fața locului.
Studiul geotehnic este esențial
Nu cumpăra niciodată un teren fără a cere mai întâi un studiu geotehnic! Acesta este oricum obligatoriu prin lege dacă vrei să construiești pe teren și îți oferă informații esențiale. Doar în acest fel vei afla, spre exemplu, cât de groasă trebuie să fie fundația casei tale, astfel încât să reziste la cutremure și la inundații.
Doar în urma studiului geotehnic, realizat de un expert, vei afla cum este solul de pe terenul tău, ca să poți începe construirea casei. Fără acest studiu nu poți știi cum trebuie să fie fundația, dacă poți săpa un beci sau cât de adânc trebuie să fie puțul pentru apă.
În plus, proiectantul care îți va construi casa va avea nevoie de acest studiu geotehnic pentru a stabili și costurile cu ridicarea construcției. Oricum, recomandarea specialiștilor este ca înainte de a cumpăra un teren, extravilan sau intravilan, ar trebui mai întâi să te consulți cu un arhitect și cu un proiectant, ca să afli dacă locuința la care visezi de ani de zile poate fi realizată fără probleme în acel loc.
Indiferent ce alegere vei lua privind terenul pe care îți vei construi casa, nu uita că este esențial să discuți cu experții în construcții, dar și cu vecinii. Și, nu în ultimul rând, să te asiguri că ai cumpărat un teren destul de mare, astfel încât să-ți permită, pe lângă locuință și drum de acces și amenajarea unui frumoase grădini cu flori și copaci.