Modele de gard in functie de materiale
Daca cu ani in urma era vorba de o simpla delimitare a proprietatii cu separatoare din lemn, gama extinsa de materiale ne permite astazi crearea unor adevarate opere de arta. In prezent, gardul a devenit o extensie a casei, cu un puternic rol decorativ. Pentru constructia sa, primul si cel mai important criteriu este materialul. Acesta determina rezistenta in timp, siguranta, designul si bugetul necesar constructiei. Fie ca vrei sa schimbi gardul vechi din jurul casei, fie ca il construiesti pentru prima data, iti oferim cateva informatii utile care sa te ajute in alegerea ta.
Garduri din lemn
De-a lungul timpului, lemnul a fost cel mai folosit material pentru constructia gardurilor. Avantajele sale principale sunt durata indelungata de viata, usurinta in prelucrare si reparatii ulterioare. De asemenea, este un material economic, ce se gaseste in diferite forme si dimensiuni. Poate fi construit foarte repede si ofera eleganta oricarui spatiu. Pentru durabilitate ridicata, se recomanda protejarea sa impotriva factorilor naturali cu grund, bait sau lac ignifug. Aspectul sau estetic poate fi completat in timp de o vopsea pentru lemn.
https://unsplash.com/photos/nEvzSXBIhiU
https://www.pexels.com/photo/photography-of-brown-house-754276/
https://pixabay.com/ro/photos/gard-gradina-gard-gard-din-lemn-326616/
Garduri metalice
Usor de facut chiar si de catre un incepator, gardurile metalice beneficiaza de o frumusete aparte. Se potrivesc perfect atat pentru imprejmuirea cladirilor rezidentiale cat si a constructiilor industriale. De obicei, sunt insotite de zone verzi in imediata lor apropiere si ofera o priveliste minunata asupra constructiei si curtii. Indiferent daca sunt executate din fier forjat, plasa sudata, panouri bordurate sau diferite feluri de plasa pentru gard, acest tip de constructii metalice nu necesita lucrari speciale de intretinere. Plasa de gard de la Mathaus poate fi folosita pentru a aduga o nota de eleganta spatiului pe care il inconjoara si chiar pentru delimitari in propria curte. Este usor de instalat, se muta rapid si poate fi incadrata in orice tip de amenajare.
https://unsplash.com/photos/h6mj_9bCvBk
https://www.pexels.com/photo/pink-rose-bouquet-in-brown-bicycle-basket-164245/
https://pixabay.com/ro/photos/frumos-arbu%C5%9Fti-tulbure-gard-brad-3009151/
Garduri din beton
Acest tip de gard este unul dintre cele mai rezistente si eficiente. Ofera intimitate si are un design placut, dar este foarte greu de realizat. Isi pastreaza aspectul si structura in timp, indiferent de conditiile meteorologice. Este preferat in special de cei care vor sa isi feresca proprietatile de ochii curiosilor.
https://pixabay.com/ro/photos/lemn-perete-piatra-piatra-de-perete-3383056/
Garduri din piatra
Cu toate ca constructia unui gard din piatra este complicata si laborioasa, acesta poate rezista o lunga perioada de timp fara nici un fel de reparatii. Se potriveste indeosebi caselor amenajate in stil rustic, piatra fiind un material care nu se demodeaza prea usor. In functie de preferinte, se poate utiliza piatra de rau, marmura, ardezie sau travertin. La fel de rezistente sunt si gardurile din plasa cu piatra maruntita, care ofera un aspect extrem de natural intregii proprietati.
https://www.pexels.com/photo/brown-and-white-wooden-house-on-green-forest-206673/
https://pixabay.com/ro/photos/republica-coreea-piatra-de-perete-750077/
https://pixabay.com/ro/photos/stil-rena%C8%99tere-casa-sat-3691721/
Garduri din tabla
Un material accesibil si usor de folosit pentru garduri este si tabla. Pentru constructia unui astfel de gard este nevoie si de o fundatie din beton. Este vorba de un material simplu, care se gaseste in culori diferite, de la argintiu la wenge sau verde. Poate ca nu este la fel de rezistent ca celelalte prezentate, dar gardul din tabla ofera intimitate si un aspect mai putin intalnit.
Modele de gard in functie de stil
Inainte de constructia propriu-zisa a unui gard, decide-te asupra stilului. Trebuie sa faci alegerea potrivita tinand cont de designul casei, peisajul din curte si aspectul general al zonei in care locuiesti.
Garduri moderne
Caracteristica aparte a gardurilor moderne este ca materialele folosite sunt dispuse pe orizontala. Poate fi vorba de lemn, metal sau beton si caramida cu panouri prefabricate. Cel mai des sunt folosite nuantele de wenge si negru. Spre exemplu, pentru o casa somptuoasa, moderna, se potriveste foarte bine un gard din fier forjat.
https://www.pexels.com/photo/fence-2912/
Garduri rustice
Piatra si lemnul sunt cele mai folosite materiale pentru gardurile rustice. Cei mai ingeniosi aleg chiar si garduri metalice, insa cu modele si ornamente speciale. Gardul de tip ranch sau cel amenajat cu busteni ne duce cu gandul la acest stil. De altfel, gardurile rustice sunt cele mai versatile si se potrivesc mai multor tipuri de constructii, de la gospodarii mai moderne sau ferme la pensiuni si cabane de la munte.
https://pixabay.com/ro/photos/cabana-gradina-gradina-gard-2914830/
https://pixabay.com/ro/photos/hambar-connecticut-scenic-ferm%C4%83-227557/
https://www.pexels.com/photo/pink-and-yellow-3-piece-patio-set-at-the-green-grass-698897/
Garduri creative
O combinatie de materiale sau aranjamentele neconventionale pot conduce la obtinerea unui gard frumos. Ai nevoie doar de imaginatie si cateva idei inedite care sa iti puna in valoare locuinta. De pilda, poti opta pentru o structura patrata din lemn, cu bare metalice verticale, pe care sa atasezi ca ornamente diferite obiecte.
https://www.pexels.com/photo/brown-wooden-planks-889839/
https://www.pexels.com/photo/fence-4726/
Ai la dispozitie o multime de variante pentru a realiza un gard deosebit, in ton cu preferintele si nevoile tale. Alege materialele care te inspira si pregateste-te sa construiesti un gard rezistent si estetic!