Punte sau implant dentar? Pentru ce sa optezi

Lipsa unui dinte sau a unei masele poate reprezenta o problema foarte grava daca o lasi netratata. Orice spatiu gol de la nivelul danturii trebuie umplut, pentru ca exista riscul ca si vecinii dintelui lipsa sa fie afectati de disparitia acestuia.

Publicat: 14 noiembrie 2019, 8:02

Cele mai bune solutii propuse de expertii in stomatologie la problemele de acest gen sunt reprezentate de puntea dentara, dar si de implantul dentar. Totusi, nu exista inca un raspuns la intrebarea “care este cea mai buna solutie?”. Cea mai buna solutie este, de regula, diferita de la caz la caz, in functie de specificul problemelor tale. Impreuna cu medicul specialist, poti descoperi insa varianta cea mai potrivita pentru situatia ta, dar te poti informa in prealabil cu privire la particularitatile puntilor dentare, dar si ale implantului dentar. 

Particularitatile puntii dentare

Puntea dentara este o varianta care prezinta o serie de avantaje concrete atunci cand vine vorba de capacitatea de a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa. Aspectul sau apropiat de unul al unui dinte natural, aplicarea simpla si rapida, dar si costul destul de accesibil sunt aspectele ce ii atrag pe multi pacienti catre acest tip de solutie. Totusi, puntea trebuie conectata de dintii vecini celui lipsa si acest proces implica slefuirea vecinilor. Din aceasta cauza, cei doi dinti vor necesita o coroana si nu vor mai putea fi folositi in starea lor naturala. Tot un dezavantaj al puntii consta in faptul ca trebuie inlocuita dupa maxim 15 ani, in conditiile unei igiene dentare perfecte. In general, durata de viata este chiar mai scazuta, undeva spre 10 ani, iar ingrijirea este destul de complicata. Trebuie evitate gustarile dulci si lipicioase, precum migdalele, alunele sau dropsurile. De asemenea, este necesara limitarea la minim a consumului de zahar si amidon si a oricaror altor elemente acide, precum sucurile carbogazoase. Acestea pot ataca dintii si gingiile, iar vecinii dintelui lipsa sunt mult mai vulnerabili odata cu slefuirea necesara inaintea aplicarii puntii. Igiena dentara trebuie respectata cu mare atentie si implica periaj de doua ori pe zi, utilizarea apei de gura si a atei dentare. Nu in ultimul rand, existenta unei punti dentare implica si obligativitatea unui control la stomatolog desfasurat o data la 6 luni. 

Implantul dentar – caracteristici si avantaje

Implantul dentar reprezinta o solutie mult mai moderna la problema lipsei unui dinte. Aceasta procedura implica inserarea in osul maxilarului a unei radacini din titan, pe care se aplica ulterior coroana. Spre deosebire de punte, implantul implica efort ceva mai mare atat din partea pacientului, care trebuie sa plateasca o suma mai mare de bani pentru realizarea lui, cat si din partea medicului, care va trebui sa puna la cale o procedura destul de complexa. Sunt necesare radiografii dentare, masuratori ale tesutului osos, dar si anestezierea locala a pacientului. Totusi, avantajele implantului dentar sunt numeroase si foarte importante, pentru ca prin intermediul acestei operatii vei ajunge sa te bucuri de o solutie excelenta atat din punct de vedere estetic, cat si functional. Lucrarea este stabila pe termen lung si are o durata de viata de pana la 30 de ani. Prin intermediul unui implant dentar te vei bucura de inlocuirea unui dinte lipsa fara a fi supus restrictiilor de genul celor referitoare la consumul de alimente acide, ori nuci tari. Desigur, alimentele bogate in zahar si amidon vor dauna oricum danturii tale, daca le consumi in exces, dar strictetea in cazul implantului este cu mult redusa. 

 

Indiferent ca optezi pentru punte sau implant dentar, este foarte important sa umpli golurile de la nivelul danturii tale, intrucat dintii invecinati cu cei lipsa vor avea foarte mult de suferit in caz contrar. Daca puntile dentare reprezinta solutii pe termen scurt, incomode, dar nu foarte costisitoare, implantul dentar necesita o investitie in plus, dar asigura si o calitate superioara si o durabilitate mai ridicata. 

PARTENERI