Am adunat informațiile necesare și am încadrat pe grupe de vârstă toate problemele vizuale care ar putea apărea în cele trei perioade ale vieții.
Copilăria
Copiii pot dezvolta probleme de vedere încă de la o vârstă fragedă, adică din primele luni de viață, însă neavând cum să se exprime, nu au cum să transmită părinților că ceva nu este în regulă. Tutorii sunt cei care ar trebui să se ocupe de dezvoltarea lor normală, de aceea e bine ca micuții să fie duși încă de la vârste mici la controale de rutină la oftalmolog. Printre cele mai frecvente afecțiuni pe care copiii le pot dezvolta se numără și:
Miopia – adică dificultatea de a focusa clar obiectele care se află la distanță
Hipermetropia – adică dificultatea de a focusa obiectele care se află în apropiere
Ambliopia – denumită popular și „ochiul leneș”, adică atunci când ochii nu sunt aliniați.
E foarte important ca aceste probleme de vedere, care pot fi foarte ușor corectate, să fie depistate din timp, altfel existând riscul ca cel mic să dezvolte un comportament inadecvat, născut din frustrarea că nu poate vedea cum trebuie sau că ceilalți copii râd de defectele sale. O vizită la un medic specialist ar rezolva toate aceste posibile scenarii neplăcute.
Adolescența
Imediat după ce copiii iau contact cu tehnologia și toate dispozitivele pe care ar putea să-ți petreacă o mare parte din timp, ochii acestora pot avea de suferit. Și nu pentru că monitoarele sau ecranele le pot strica vederea, așa cum se credea acum câțiva ani, ci pentru că distanța la care acestea se află de ochiul uman pot forța prea mult mușchii oculari, care nu se relaxează pentru o perioadă bună a zilei. De aceea, timpul pe care adolescenții îl petrec în fața computerului, a telefonului, a tabletei sau a televizorului ar trebui limitat, chiar dacă tânărul motivează că doar astfel își poate face temele sau numai așa poate învăța.
Totodată, ar fi bine ca adolescenții să deprindă obiceiul de a face zilnic exerciții pentru relaxarea mușchilor ochilor, altfel denumite și yoga pentru ochi, pentru ca aceștia să se poată destinde și să nu dea naștere durerilor de cap, amețelilor sau a altor efecte adverse.
Încurajează adolescentul să petreacă câteva ore pe zi practicând sportul preferat sau alternând orele petrecute în fața unui monitor cu ore de relaxare în mijlocul naturii. Iar dacă este pasionat de sport și are mici probleme de vedere, sugerează-i să poarte lentile de contact de unică folosință, pentru o mobilitate mai mare și un nivel ridicat al încrederii în sine pe care acestea le oferă.
Maturitatea
Ajunși la vârsta maturității, cu toții avem un job care presupune utilizarea unui dispozitiv care ne solicită vederea pentru cel puțin opt ore pe zi. Un job de birou te poate obosi mai mult decât o face unul care presupune și efort fizic sau muncă de teren, pentru că ochii pot dicta întregului organism o stare de moleșeală sau chiar epuizare. Nu neglija cel mai bun exercițiu pentru ochi inventat vreodată, 20-20-20. Acesta presupune ca după fiecare 20 de minute petrecute în fața unui monitor sau ecran să îți concentrezi privirea timp de 20 de secunde asupra unui obiect aflat la 20 de pași distanță, adică aproximativ 6 metri.
O altă problemă de vedere care poate apărea la vârsta maturității este cea a prezbiopiei, care afectează flexibilitatea ochilor și slăbește mușchii care controlează arcuirea cristalinului. Pentru această situație poți comanda lentile progresive, care îți vor reda vederea impecabilă, ca să te poți bucura, indiferent de vârstă, de citit, vizionat filme, condus sau admirat peisaje aflate la o distanță mai mare față de locul în care te afli.
Așadar, ochii sunt, probabil, cea mai importantă resursă cu care ne putem adapta mediului, așa că e bine să nu neglijezi faptul că un control oftalmologic efectuat la timp te-ar putea scăpa de mari neplăceri pe viitor. Ai grijă de vedere ta și bucură-te de funcționalitatea ei, indiferent de vârstă!