Conform expertilor, cafeaua contine mai mult de 1.000 de arome volatile si compusi aromatici. Cei mai buni compusi se eliberează atunci cand bautura se prepara la temperaturi cuprinse intre 195 si 205 grade. Aroma acestei bauturi este un element important, iar aceasta este simtit in momentul mirosirii cafelei – cand compusii volatili intra in pasajul nazal, dar si cand cafeaua este inghitita. Mai exact, un amestec de 25 de compusi volatili sunt responsabili pentru gustul cafelei.
Aroma ei este influentata de multi factori, precum tipul sau, regiunea, climatul, dar si originea boabelor. Chiar daca in toata lumea exista aproximativ 80 de soiuri de cafea, doar patru tipuri dintre acestea se cultivă la nivel industrial: cafeaua Arabica, cafeaua Robusta, cafeaua Liberica şi cafeaua Maragogype.
Daca te numeri printre cei care isi incep dimineata cu o ceasca de cafea, iata mai jos care sunt principalele tipuri de cafea si, mai ales, cum se prepara acestea:
Cafea la ibric
Probabil multi dintre noi preferam cafeaua la ibric – denumita si cafea turceasca.
Modul sau de preparare este unul foarte simplu. Pentru patru cesti, de exemplu, ai nevoie de 200 ml de apa, patru lingurițe de pulbere de cafea turceasca patru 4 lingurițe de zahar.
In primul rand, se pune apa la fiert, impreuna cu zaharul, la foc mediu. Secretul cafelei la ibric sta in modul de fierbere, asadar pentru prepararea unei astfel de bauturi delicioase nu trebuie sa te grabesti.
Dupa ce apa a fier se adauga si cafeau. In momentul in care aceasta incepe sa se umfle – se ia ibricul de pe foc. Caimacul format se repartizeaza cu o lingurita in cesti. Apoi, cafeaua se pune din nou pe foc, insa se lasa putin, pentru a nu da in clocot. In final, bautura se toarna in cesti cu grija, pentru a nu se risipi spuma.
Pentru ca aroma cafelei sa iasa in evidenta, bautura se consuma fierbinte, alaturi de un pahar cu apa.
Pentru un plus de savoare poti adauga in cafea putina scortisoara sau migdale macinate.
Cafea espresso
Acest tip de cafea – cu o spuma densa si fina – este obtinut printr-o metoda speciala, sub presiune, cu ajutorul aparatelor profesionale. Mai exact, apa fierbinte la 9 – 12 atmosfere este trecuta prin cafeaua macinata si tasata. Bautura obtinuta este foarte concentrata si are o aroma puternica.
Pentru a o prepara trebuie doar sa adaugi apa in rezervorul espressorului si sa lasi aparatul la incalzit cel putin 15 minute.
In functie de aparatul pe care il ai, poti utiliza cafea proaspat macinata, ori capsule. Daca optezi pentru a doua varianta – si vrei sa te bucuri de o bautura delicioasa, cu o savoare aparte, pe Kafune.ro gasesti numeroase tipuri de monodoze.
Daca preferi sa utilizezi cafea proaspat macinata, ai grija la dozarea acesteia. Mai exact, pentru un espresso simplu ai nevoie de 7 g de cafea, iar pentru unul dublu ai nevoie de 14 g.
Cafea la filtru
In cazul cafelei la filtru, boabele se macina mediu. Dat faptul ca este foarte importanta concentratia cafelei, poti opta pentru o cafetiera echipata cu un comutator de intensitate incorporat, pentru a stabili concentrația bauturii, printr-o singură rotire. Pentru un plus de savoare, ideal este sa folosesti cafea proaspat macinata.
Cum prepari cafeaua la filtru:
In primul rand, adauga filtrul in suportul special, umple rezervorul cu apa, apoi porneste aparatul.
Dupa ce aparatul s-a incalzit, adauga si cafeaua. Pentru o bautura aromata ai nevoie de aproximativ 60 g (aproximativ 8 linguri cu varf) de cafea la un litru de apa.
Cafea la presa franceză
Asa cum reiese si din denumirea sa, presa franceza este un instrument inventat in Franta. Cafeaua preparată cu un astfel de aparat este tare si foarte aromata. Aceasta metoda aminteste de prepararea ceaiului. De ce? Pentru ca pulberea de cafea este infuzata in interiorul unui cilindru prevazut cu filtru. Mai exact, peste ea se toarna apa calda. Pentru a obtine o cafea delicioasa la presa franceza ai grija ca apa sa nu ajunga la punctul de fierbere, pentru ca poate strica aroma bauturii.
Fie ca este vorba un espresso, ori de o cafea la ibric, populara bautura este, pentru multi dintre noi, exact ceea ce avem nevoie pentru a ne incepe dimineata cu voie buna. Aceasta ne dă energie si ne creste puterea de concentrare. Asa ca, bauta in cantitati moderate, o ceasca de cafea nu face rau nimanui.