Ritmul intens de viață, munca excesivă, lipsa somnului, stresul sau chiar dificultățile de detașare de ceea ce ne înconjoară sunt principalele cauze ale stresului. Tensiunea musculară se acumulează și corpul trimite semnale de avertizare! Așadar, sistemul nervos simpatic are de suferit. Uleiurile esențiale, în acest caz, au un rol esențial pe plan mental și fizic. Ele oferă relaxare și calmare datorită acțiunilor lor miotrope și neurotrope. Multe uleiuri sunt folosite de terapeuți pentru a relaxa pacienții și chiar și în tehnicile de masaj.
Flori distilate în uleiuri esențiale, un calmant mental și fizic
În ziua de azi, nu mai avem cum să nu legăm fizicul de mental. Același lucru este valabil și pentru uleiurile esențiale. În special, cele care induc relaxarea musculară ajută în general la calmarea minții. Vezi detalii despre uleiuri esențiale ce te vor ajuta să te relaxezi și să obții acea pace la care visezi:
Ulei esențial de lavandă (Lavandula angustifolia):
Lavandă este, fără îndoială, vedeta, cea mai bine vândută și un mare clasic în aromaterapie. Acest ulei esențial este unul dintre cele mai studiate uleiuri pentru proprietățile sale calmante, vindecătoare și analgezice. Uleiul esențial de lavandă îți va relaxa atât mintea (pentru a elimina stresul, a favoriza somnul, a îndepărta anxietatea), cât și fizicul (calmează sistemul cardiac și respirator, neurotropul și miotropul antispastic). Este un ulei esențial ușor și bine tolerat. Cu toate acestea, mirosul său poate fi uneori enervant, în special prin utilizarea excesivă a acestuia în produse de curățare de calitate slabă sau parfumuri de cameră. Nicio problemă însă dacă nu îl suporți. Există și alte parfumuri ce te pot ajută să te relaxezi!
Ulei esențial de Ylang-ylang (Cananga odorata):
Eliberarea uleiului esențial de ylang-ylang este ideală pentru a-ți elibera creierul în caz de încărcare mentală excesivă. Acțiunea sa asupra sistemului cardiovascular va ajuta la la calmarea și liniștirea ritmului cardiac! Β-cariofilena pe care o conține Ylang-ylang-ul va juca un rol în gestionarea durerii prin acțiunea sa asupra receptorilor endo-canabinoizi. Acest ulei își dublează eficacitatea datorită parfumului său care relaxează imediat tensiunea musculară.
Ulei esențial de mușețel nobil (chamaemelum nobile)
Pe lângă virtuțile sale asupra pielii, mușețelul nobil, cunoscut și sub denumirea de mușețel român, este un ulei esențial major analgezic și antispastic. Acesta va avea un efect relaxant asupra mușchilor prin susținerea sistemului nervos, făcând posibilă reducerea anxietății și nervozității.
Citrice în uleiuri esențiale pentru calmarea mentală și fizică
Parfumurile uleiurilor de citrice calmează și reechilibrează sistemul nervos, cu excepția lămâii care este energizantă. Realizate din presarea la rece a cojilor de citrice sau distilarea fructelor, acestea sunt în general apreciate de majoritatea celor care folosesc uleiuri esențiale în scopul relaxării și detensionării.
Ulei esențial de portocală amară (citrus aurantium ssp amară)
Foarte asemănător în compoziție cu uleiul esențial de lavandă, acest ulei este diferit totuși prin parfumul sau. Va fi o alternativă bună pentru persoanele care nu pot folosi uleiul de lavandă, însă doresc să profite de aceiași compoziție! Calmant și liniștitor, acest ulei esențial, ca și lavanda, va elimina spasmele musculare și va elibera tensiunea nervoasă printr-un masaj relaxant.
Ulei esențial de portocală dulce (citrus sinensis)
Soare, bucuria de a trăi și relaxare într-o sticlă – cam așa putem descrie parfumul oferit de portocală dulce. Acest citric cultivat în principal în țările mediteraneene sau chiar în America de Sud, va relaxa pe absolut oricine cu ajutorul parfumului sau dulce.
Extragerea uleiului din coajă de portocală produce o esență foarte dulce. Este compus în principal din 92% limonen și 1,8% mircen. Activitatea sa constă în stimularea microcirculației digestive. De asemenea, conține monoterpenoli, inclusiv linalol, având multe efecte precum: sedativ, calmant, anxiolitic, analgezic. Sunt prezente și urme de cumarine. Acestea produc un tropism nervos cu efect calmant și sedativ, dar și furocumarine, pe de altă parte, compuși chimici vegetali ce sunt fotosensibilizanți.
Ulei esențial de mandarină verde (citrus reticulata)
Această esență relaxantă și calmantă este sedativă și ușor hipnotică. Uleiul esențial de coajă verde de mandarină poate proveni din Corsica, Sicilia sau chiar America de Sud. Acest ulei verde, bogat în limonen (75%) și cu efecte anti-stres, se combină cu acțiunea relaxantă a N-metil metil antranilatului. Cu toate acestea, poate conține cumarine care pot provoca reacții cutanate la soare. Așa că nu te expune la soare după ce ai folosit acest ulei esențial. Se potrivește perfect cu uleiurile esențiale florale precum Ylang- ylang sau cu portocală amară.
Ce alte uleiuri vegetale putem folosi ?
Uleiurile de susan, alune de pădure și caise sunt ideale pentru relaxare și calmare. Acestea sunt folosite de persoanele ce nu pot suportă niciunul din mirosurile uleiurilor date ca exemplu mai sus.
Cum le folosim?
Uleiurile esențiale pot fi folosite în baie. Trebuie doar să punem câteva picături de ulei esențial în apa din cadă și ne vom relaxa extraordinar. De asemenea, pot fi folosite în amestec cu alte uleiuri pentru masaj. Folosite în difuzor, acestea pot împrăștia în încăpere o mireasmă extraordinară. Nu ezita să te bucuri și de beneficiile acestor uleiuri ori de câte ori simți nevoia de a profită de un moment de relaxare.
Precauții pentru utilizare?
Dacă știi că ești alergic la anumite elemente, cel mai bine ar fi să consulți un medic sau un specialist în aromaterapie. Nu recomandăm utilizarea uleiurilor esențiale la femeile care alăptează și la copiii cu vârsta sub 6 ani.
Cu respectarea acestor precauții, uleiurile esențiale sunt cei mai buni aliați ai tăi pentru a-ți redobândi liniștea!