(P) Top 5 motive ca să-ți montezi în casă doar lustre cu becuri LED

Becurile cu halogen nu mai sunt la modă de mult timp pentru că, să fim sinceri, încălzirea globală nu arată bine deloc. Nici măcar becurile economice (CFL-urile, adică becurile fluorescente compacte), nu sunt foarte prietenoase cu mediul, deoarece conțin mercur și trebuie aruncate doar în punctele speciale de colectare.

Publicat: 26 februarie 2019, 11:36

Ce folosim atunci pentru iluminatul casei? Becuri LED, bineințeles.

În prezent, acestea au cea mai mare eficiență energetică și sunt, de departe, cea mai inteligentă soluție pentru iluminatul interior. Dacă ți-am trezit interesul, dar încă nu te-am convins să-ți montezi în casă doar corpuri de iluminat cu becuri LED, nu ne rămâne decât să scoatem cinci ași din mânecă, adică cinci motive cât se poate de grăitoare în acest sens.

  1. Economisești până la 90% din costul energiei electrice

Becurile LED utilizează doar 10-20% din energia electrică necesară becurilor incandenscente. Asta înseamnă că, dacă până acum scoteai din buzunar 100 de lei pentru plata energiei electrice folosite pentru iluminat, după ce vei înlocui becurile tradiționale cu noua tehnologie vei putea păstra aproape 90 de lei doar pentru tine. Nu-i rău deloc, nu-i așa?

  1. Nu mai rămâi pe întuneric când nu te aștepți

Cu siguranță ți s-a întâmplat să apeși întrerupătorul și să auzi un trosnet rău prevestitor: s-a ars becul. Becurile LED sunt, de fapt, niște diode electroluminiscente a căror durată de viață nu este afectată de frecvența cu care sunt stinse și aprinse. În plus, au o durată de viață de până la 30.000 de ore, ceea ce înseamnă că, și dacă le-ai ține aprinse 10 ore zilnic, tot va trebui să le schimbi abia peste 8 ani.

  1. Același bec LED îți poate oferi lumină caldă și lumină rece

Lumina caldă, adică aceea care creează o atmosferă intimă și relaxantă, specifică becurilor cu halogen, are o temperatură de culoare de maximum 3000 K, pe când lumina rece a LED-urilor, ideală pentru spațiile de lucru, are o temperatură de culoare cu valori cuprinse între 4000 și 6000 K. Progresele tehnologice din ultimii ani au condus la realizarea unor becuri LED care pot replica efectul becurilor cu halogen. Cu alte cuvinte, același bec LED îți poate oferi ambele tipuri de lumină.

  1. Ai o mai mare libertate în alegerea corpurilor de iluminat

Tehnologia LED nu are nevoie de un bulb de sticlă pentru a funcționa. În același timp, este compatibilă cu o diversitate de forme a acestor bulbi de sticlă, iar unele becuri LED reușesc să imite perfect aspectul becurilor tradiționale. Acest lucru înseamnă că, în funcție de stilul decorativ preferat și de investiția pe care ești dispus s-o faci, poți alege, de exemplu, veioze ori lustre de pe Vivre, care funcționează doar pe baza tehnologiei LED, fără socluri, sau poți alege becuri LED cu filament și fasung pentru corpurile de iluminat pe care deja le ai în casă.

  1. Insectele nu sunt atrase de lumina emisă de becurile LED

Cele mai multe insecte sunt atrase de ultraviolete, însă becurile LED nu emit ultraviolete. Așadar, vei uita de roiurile de insecte sâcâitoare care îți strică serile de vară.

În final, un ultim argument: poate că becurile LED sunt mai costisitoare decât cele clasice sau decât cele economice, dar tot ele te ajută să faci economii considerabile la factura de curent electric. Așadar, data viitoare când ți se arde becul din bucătărie sau din dormitor, gândește-te bine dacă îl vei înlocui tot cu unul ineficient, sau cu o sursă de iluminat ecologică, durabilă și economică.

PARTENERI