(P) Scaunul pentru birou – cum îl alegi pentru o postură corectă a corpului?

Indiferent că este vorba despre scaunul pentru biroul de la serviciu sau despre scaunul de birou al copilului, ideea de bază de la care se porneşte atunci când se achiziţionează este confortul şi sănătatea.

Publicat: 23 martie 2018, 19:49

Într-o lună se pot petrece pe scaunul de birou aproximativ 160 de ore. Este un timp destul de lung, în care postura corpului va fi dictată de designul şi ergonomia scaunului.

În acest sens s-au realizat o serie de studii, scaunul de birou fiind unul dintre piesele de mobilier care ajută la menţinerea sănătăţii spatelui, sau, din contră, ales incorect poate afecta destul de grav starea spatelui şi a întregului corp.

Poziţia corectă în scaun

Atunci când se stă pe scaunul de birou sunt angrenaţi aproape 100 de muşchi din corpul uman. Din acest motiv, scaunul de birou trebuie să faciliteze adoptarea celei mai bune poziţii, indiferent de activitatea efectuată.

Poziţia corectă într-un scaun de birou este cea în care corpul este menţinut într-o poziţie verticală-dreaptă, picioarele sunt aşezate plat pe sol, capul este foarte puţin înclinat în jos, iar antebraţele şi coapsele formează unghiuri de 90 de grade.

Astfel, poziţia corectă presupune ca trunchiul şi gâtul să fie în linie verticală, coapsele în poziţie total orizontală, iar picioarele verticale, cu tălpile lipite de podea.

Cele mai bune scaune de birou

Principala caracteristică ar trebui să fie ajustarea sau gradul de reglare al spătarului. Astfel se pot regla înălţimea, spătarul, unghiul şezutul, braţele.Ergonomia scaunului de birou este extrem de importantă, oferind confort şi posibilitatea de stabilire a poziţiei corecte.

Înălţimea spătarului unui scaun pentru birou este esenţială pentru sănătatea spatelui. Un spătar care nu asigură confort, va genera umflături şi dureri de gât, picioare şi spate. Spătarul ar trebui să permită o o uşoară înclinare pe spate, unghiul trunchiului variind între 90 şi 110 grade.

Şezutul unui scaun de birou ar trebui să aibă o suprafaţă cu cel puţin 2, 5 centimetri mai mare decât amprenta şold-coapse a celui care stă pe el. Astfel se asigură lejeritate în mişcare. Scaunul ar trebui să fie uşor curbat, părţile exterioare asigurând o distanţă între spatele genunchiului şi şezutul scaunului de câţiva centimetri.

Braţele scaunului de birou trebuie să faciliteze poziţia corectă a braţelor celui care stă pe scaun, realizând un unghi de 90 de grade la cot.

Picioarele scaunelor pentru birou

Pentru stabilitatea scaunului, este indicat a se alege modele cu 5 picioare, evitându-se bascularea. De asemenea, roţile sunt obligatorii, cu condiţia de a fi adaptate tipului de podea.

Tapiţeria scaunelor pentru birou

Indiferent din ce material este făcută tapiţeria, acesta trebuie să asigure o aerisire optimă. Cele mai indicate materiale sunt pielea naturală şi materialele textile din fibră naturală. Se va elimina astfel riscul instalării umezelei şi depozitării de mirosuri neplăcute.

În acelaşi timp, atunci când se alege tapiţeria scaunului de birou trebuie luat în calcul şi aspectul curăţeniei. Acesta trebuie păstrat curat şi igienizat, deci materialul ales ar trebui să permită realizarea acestui lucru.

Tapiţeria scaunului va fi asortată întregii încăperi, asortându-se cu eventuale covoare, draperii sau alte accesorii.

Un scaun pentru birou trebuie să aibă un design potrivit, să se încadreze cromatic şi tematic încăperii, iar cel mai important, să asigure poziţionarea corectă a corpului celui care îl foloseşte, astfel încât sănătatea spatelui şi a întregului corp să nu fie afectate. Un scaun de birou de calitate înseamnă o postură corectă a corpului, înseamnă sănătate.

PARTENERI