Noi îți dorim să ai o sarcină ușoară, fără probleme, și să-ți amintești cu umor și bună dispoziție de acest interval.
Ce ar trebui să știi despre biologia nașterii și sarcinii?
Multe lucruri ți le va spune medicul, dar, ca să nu fii luată prin surprindere de posibile fenomene mai rare, iată la ce se te aștepți:
1. Trei din patru femei au, pe timp de sarcină, o linie neagră verticală pe abdomen. „Linea negra” dispare de cele mai multe ori după naștere, deși unele mame se plâng că nu le mai trece. Vergeturile apar și ele la majoritatea gravidelor, și este bine să le previi cu unguente speciale care hidratează pielea și o fac mai elastică. Vergeturile provin de la colagenul în plus produs de pielea care se întinde. De obicei nu dispar cu totul după naștere, dar se mai atenuează.
2. Tăticul se îngrașă și el? Se întâmplă des ca tatăl să experimenteze simptome asemănătoare cu sarcina mamei, dintr-un fel de …empatie. Unii tați simt chiar depresie postpartum! Este încă o dovadă că oamenii au un creier uimitor, foarte bine „cablat” social, care este capabil de o empatie fără precedent în lumea animală.
3. Te vei duce la toaletă foarte des, din cauza uterului care se dilate și apasă pe vezică. Soluția? Mai puțină cafea sau ceai, hidratează-te cu fructe.
4. Vei avea dificultăți de respirație, tot din cauza uterului care crește în volum și comprimă diafragma.
5. Femeile gravide au mai puțin oxigen în sânge, ceea ce duce la scăpări de memorie. Este, probabil, explicația pentru care multe viitoare mame se plâng că nu mai fac față la muncă, obosesc mai repede și dorm mai mult.
6. Încă din uter, fătul feminin va avea în ovare toate ovulele din viața ei de viitoare femeie. Băieții însă nu produc spermă decât la pubertate.
7. În uter, fătul va avea un înveliș ca de ceară, numit vernix. Mulți copii se nasc cu vernixul pe ei.
8. În momentul în care are loc concepția, corpul viitoarei mame produce un organ cu totul nou: placenta. Multe mamifere își consumă placenta după naștere, pentru că este plină de vitamine și minerale. Oamenii nu fac asta, deși sunt țări unde acest obicei tinde să capete popularitate și se fac chiar și …prăjituri din așa ceva. Fără comentarii…
9. O femeie din trei naște prin cezariană. Medicul, la consultația ginecologică din timpul sarcinii, decide cum va avea loc nașterea, în maximă siguranță pentru mamă și bebeluș. La nivel mondial se fac mai multe cezariene decât este necesar, de multe ori la cererea părinților.
10. Se spune că femeile care suferă de esofagită pe timpul gravidității vor avea copii cu …mult păr. Se pare că e adevărat. De altfel, copiii dezvoltă în uter un fel de puf, peste tot corpul, care se numește „lanugo”, mai ales pe spate. Acest puf cade în perioada de după naștere.
11. Unul din 2000 de copii se naște cu …dinți (care sunt scoși după naștere, pentru a-i permite copilului să dezvolte dentiția naturală de lapte).
12. Orgasmul poate induce contracții. Dacă a trecut termenul și nu ai născut, este un motiv în plus să faci dragoste…