Primul exercițiu de respirație pentru calmare
Respirația reprezintă ceva ce putem controla și regla. Prin urmare, respirația este un instrument foarte util pe care îl putem folosi ca să ne eliberăm de stres. Primul exercițiu de respirație pentru calmare pe care îți recomandăm să-l faci de fiecare dată când vrei să scapi de tensiune presupune să te folosești de abdomen. Cu alte cuvinte, să practici respirația abdominală. Respirația abdominală te ajută să îți întărești diafragma și să-ți îmbunătățești oxigenarea și circulația sângelui. Iată ce trebuie să faci dacă vrei să practici respirația abdominală:
– așază-te pe spate și indoaie-ți genunchii, în așa fel încât tălpile să rămâne lipite de podea;
– pune-ți mâna dreaptă pe piept și mâna stângă pe abdomen; dacă vei proceda astfel îți vei putea monitoriza foarte eficient ritmul respirațiilor;
– inspiră pe nas și oprește-te când simți cu nu mai poți „depozita” aer;
– expiră ușor pe nas sau pe gură;
– după ce termini de expirat, repetă exercițiul timp de 5-10 minute.
Al doilea exercițiu de respirație pentru calmare
Al doilea exercițiu de respirație pentru calmare pe care îți recomandăm să-l încerci este foarte bun pentru cei fără prea mare experiență. Ce trebuie să faci? Prima oară, inspiră pe nas, numărând în gând până la patru. După ce ajungi la patru, expiră ușor tot pe nas, numărând tot până la patru. Pe măsură ce acumulezi experiență cu acest exercițiu de respirație, extinde numărătoarea până la șase ori până la opt, în funcție de cât reziști. Exercițiul de respirație pe care ți l-am descris anterior nu doar că reduce stresul, ci și îmbunătățește nivelul de concentrare. Acest exercițiu poate fi practicat oriunde, chiar și într-un fotoliu de masaj, și în orice moment al zilei.
Al treilea exercițiu de respirație pentru calmare
Ultima recomandare de pe lista noastră cu exerciții de respirație pentru calmare necesită să te așezi în șezut, în așa fel încât să-ți menții coloana dreaptă și capul aplecat ușor în față. După ce te asiguri că ești într-o poziție foarte confortabilă, închide ochii și inspiră adânc, de câteva ori la rând. Lasă aerul să iasă fără să încerci să controlezi viteza la care acesta părăsește plămânii tăi. Și cel de-al treilea exercițiu de respirație pentru calmare presupune să numeri. Cum? Prima oară când expiri numeri „unu”, a doua oară numeri „doi” și tot așa. Până ajungi la cinci. După care poți să reiei tot procesul. Orice ai face, nu număra mai mult de „cinci”.