Bio, un stil de viață sau un trend?
Interesul pentru aceste produse bio a crescut destul de mult la noi în țară, în ultimii ani. Cu toate acestea, atunci când mergem la cumpărături cu greu reușim să identificăm produse naturiste bio cultivate sau produse la noi în țară, majoritatea provenind din țările din vestul Europei. Într-un magazin naturist vei găsi mai mult ca sigur produse bio precum ouă, iaurturi, fructe, legume, ba chiar și produse din carne. Începând cu luna iunie 2010, produsele bio, indiferent că sunt produse în țările Uniunii Europene sau este vorba despre produse naturiste românești trebuie să poarte pe etichetă emblema produselor bio, mai exact o frunză realizată din 12 stele ce aparțin Uniunii Europene și toate acestea sunt așezate pe un fundal verde. Ori de câte ori te afli la cumpărături, verifică acest aspect și dacă nu identifici aceste elemente vizuale, atunci produsul nu este certificat ca fiind unul ecologic. Pentru a purta această ștampilă este nevoie ca minim 95% dintre ingrediente să fie bio, să nu conțină pesticide, să nu fi trecut prin diverse tratamente chimice și nici să nu provină din anumite culturi ce au suferit anumite mutații genetice.
Micile afaceri cu produse bio par să înflorească în detrimentul produselor convenționale, cele pline de aditivi, cu influențe majore asupra greutății corporale și cu risc crescut de cancer. De aceea, fie că ajungi în acele magazine unde emblema bio reprezintă chiar specificul afacerii, fie că optezi pentru un plafar online cu produse ieftine, unde poți găsi de la suplimente naturiste și până la produse de alimentație organică ori cosmetice de bună calitate, mai mult ca sigur vei avea de unde să cumperi.
Beneficiile produselor bio
Iată mai jos câteva motive pentru care ar trebui să mâncăm bio, trecând dincolo de gustul cu adevărat delicios al alimentelor, ce este de la sine știut:
1. Alimentele bio nu conțin pesticide, aditivi sau conservanți periculoși! Acestea nu au fost deloc atinse de astfel de substanțe chimice care ne pun zi de zi sănătatea în pericol. Adio fertilizatori, pesticide sau insecticide. Legumele cresc mai încet, dar mult mai sigur pentru sănătate. Au un gust bun și sunt bogate în nutrienți. Sănătatea nu este deloc pusă în pericol.
2. Alimentația bio recomandă consumul de fructe și legume. Acestea sunt crescute în mediul natural, fără a avea niciun fel de influență chimică, din culturi ce nu sunt modificate genetic. Desigur, nici carnea nu este interzisă, însă animalele sunt hrănite sănătos, alimentația lor neavând nicio urmă de substanțe toxice. Sunt ținute în aer liber și crescute într-un ritm cât mai firesc.
3. Bio înseamnă o concentrație mai mare de antioxidanți! Potrivit nutriționiștilor, alimentele ecologice au acest beneficiu, au un conținut mai mare de antioxidanți, chiar și cu 50% mai mult decât în cazul alimentației convenționale. De aceea, riscul de cancer este foarte mic, alimentația fiind un factor important pentru a dezvolta astfel de tumori.
4. Organic – fără zahăr și gluten. Deși ne place dulce, uneori acest lucru nu ne face deloc bine. De aceea, alimentația bio nu conține nici zahăr și nici gluten, sănătatea fiindu-ne protejată.
5. Alimentele bio sunt mai atent verificate decât cele convenționale și ca atare sunt mult mai sigure. Pentru a purta emblema bio alimentele trebuie să treacă prin multe filtre și controale, așa că acest lucru constituie un plus pentru sănătate.
Și dacă cele precizate mai sus te-au convins să îți schimbi stilul de viață, mai e un lucru bine de remarcat – bio nu înseamnă scump, ci sănătos.